A Balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak.

 

A Balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak.

 

Milyen más közeg illene jobban a nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenét játszó prímások bemutatkozásához, mint Balatonfüred, ahol idén második alkalommal kíséri Prímásverseny az Anna-bált.

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke az Anna-bál Prímásversenyét idén a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg. A versenyben egy kötelező és egy szabadon választott versenyszámmal szerepelnek a jelentkezők.

 

Pályázhatott minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Az első díj nettó 1 millió forint értékű pénzjutalom, a második díj 500 000 Ft értékű pénzjutalom, a harmadik díj 300 000 Ft értékű pénzjutalom Balatonfüred Város Önkormányzata felajánlásában. A nyertes fellép a 190. Anna-bálon.

 

A nyilvános színpadi versenyt az Anna-bál előtti héten, július 22-én 15 órától és július 23-án 10 órától tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A gálaműsor június 23-án 21 órától kerül megrendezésre a Gyógy téren. A gálán közreműködnek a Prímásverseny díjazottjai, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedő részvevői: Berecz István, Kacsó Hanga Borbála, Salamon Soma, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, valamint Lakatos Róbert, Pál Eszter, Pál Lajos, Radics Ferenc, Pál István „Szalonna" és bandája.

 

A Prímásversenye ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk a versenyen és az azt követő gálán!

A rendezvény fővédnöke: Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

 

Program:

2014. július 22., 15 óra

I. forduló (kötelező versenyszámok)

2014. július 23., 10 óra

II. forduló (szabadon választott versenyszámok)

Balatonfüred, Kisfaludy Galéria

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei:

Árendás Péter – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, egyetemi adjunktus

Gombai Tamás – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, hegedűtanár

Lakatos Róbert – Művészetek Magistere

Pál István „Szalonna" – Magyar Állami Népi Együttes, zenekarvezető prímás

 

2014. július 23., 21 óra

Gálaműsor

Balatonfüred, Gyógy téri nagyszínpad

 

A rendezvény Balatonfüred Város Önkormányzata és a Hagyományok Háza szervezésében, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke szakmai támogatásával valósul meg.

 

http://www.balatonfured.hu/

http://www.hagyomanyokhaza.hu/

http://lfze.hu/hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük