Schengeni vizumSchengeni vizumA Nyugat-Balkán állampolgárai 35 euróért kérhetnek majd vízumot az Unió tagállamaiba. Az USA-val, Ausztráliával, és Brazíliával jó irányba haladnak a tárgyalások, egyedül Kanadát feddte meg az Európai Bizottság legújabb helyzetjelentése. 

Schengeni vizumSchengeni vizumA Nyugat-Balkán állampolgárai 35 euróért kérhetnek majd vízumot az Unió tagállamaiba. Az USA-val, Ausztráliával, és Brazíliával jó irányba haladnak a tárgyalások, egyedül Kanadát feddte meg az Európai Bizottság legújabb helyzetjelentése. 

Az új uniós vízumkölcsönösségi mechanizmus 2005. júniusi bevezetése óta egy sor fontos harmadik állammal teljes vízummentességet sikerült elérni, illetve ennek elérése jelenleg is folyamatban van – derült ki az Európai Bizottságnak a harmadik országok vízumkötelezettségeit értékelő jelentéséből.

Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos nagy sikernek nevezte, hogy fél évvel a csatlakozás után a bolgár és román állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Mexikóba és Új-Zélandra, és kedvező válasz várható Japán és Izrael részéről is. Több országgal, Brunei-jel, Izraellel, Japánnal, Malajziával, Panamával, Paraguay-jal, és Szingapúrral jelenleg is tárgyalások folynak. „Brazíliával is áttörést értünk el – ismertette a jelentést Frattini -, ahol jelenleg csupán néhány tagállam élvez vízummentességet, de hamarosan megbeszéléseket kezdeményezünk arról, hogy az összes tagállam egyenlő elbánásban részesüljön".

Ausztrália vonatkozásában ugyan nem sikerült teljes kölcsönösséget elérni, ám a Bizottság előrelépésként értékeli, hogy Bulgária és Románia hozzáférhet az e676-os turistavízumhoz, melyet legfeljebb három hónapig tartó tartózkodás esetén díjmentesen állítanak ki. Emellett Ciprus, Litvánia és Magyarország állampolgárai jogosultak a könnyített vízumkiadásra (2008 folyamán az ausztrálok teljesen átállnak az elektronikus vízumkiadásra).

A dokumentum emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok megújította a kedvezményes vízumprogrammal kapcsolatos jogszabályát, kiemeli ugyanakkor azt is, hogy ennek nem minden elemét dolgozták még ki teljesen. Éppen ezért a Bizottság szorosan figyelemmel követi majd ezen elemek végrehajtását, különösen az elektronikus beutazási engedély (ETA) bevezetését. Az EU végrehajtó testülete egyébként arra számít, hogy ezen újítás révén az Egyesült Államok – Bush elnök szándékainak megfelelően – mihamarabb megszünteti a vízumkötelezettséget azon uniós tagállamokkal szemben, melyek jelenleg még nem tartoznak a program kedvezményezettjei közé. A Bizottság a soron következő jelentését 2008. június 30. előtt teszi közzé.

A Bizottság a hét elején elfogadott jelentésében felszólította Kanadát, hogy mutasson fel kézzelfogható eredményt az új tagállamokkal szembeni vízumkötelezettség megszüntetése terén. Mivel júniusi ígérete ellenére Kanada csupán Észtországgal szemben törölte el a vízumkényszert, Frattini elégedetlenségének adott hangot: „Elvárjuk, hogy a kanadai hatóságok az év végére legalább két új tagállam számára engedélyezzék a vízum nélküli utazást, amennyiben erre nem kerül sor, megfelelő intézkedéseket hozunk, bár korai még a vízumkényszer bevezetéséről beszélni" – figyelmeztetett Frattini.

Könnyebben és olcsóbban juthatnak majd vízumhoz a Nyugat-Balkán országainak Európába utazó polgárai – az erről szóló kilenc egyezményt szeptember 18-án írták alá Brüsszelben. A megállapodások célja, hogy megkönnyítsék a nyugat-balkáni országok állampolgárainak a rövidtávú tartózkodásra feljogosító uniós vízum megszerzését. Az egyezményeket Frattinin kívül az albán, a bosznia-hercegovinai, a montenegrói, a szerb és a macedón belügyminiszter látta el kézjegyével.

A vízumkönnyítésről szóló megállapodások értelmében a korábbi 60 euró helyett már 35 euróért ki lehet váltani a vízumot, emellett bizonyos csoportoknak egyáltalán nem kell fizetniük az engedélyért. Emellett az utasok egy meghatározott kategóriája (ebbe tartoznak az üzletemberek, a diákok és az újságírók) egyszerűsített eljárással igényelheti a vízumot. A diplomataútlevéllel rendelkezőknek nem is lesz szükségük vízumra. Az EU állampolgárainak egyébként már most sem kell vízumot igényelniük, ha a Nyugat-Balkán térségébe kívánnak utazni. Szintén aláírták a toloncegyezményeket, melyek a Bizottság közlése szerint világos kötelezettségeket és eljárásokat rögzítenek mindkét fél számára az illegális bevándorlók visszafogadásáról. A vízum- és toloncegyezmények lezárása novemberben várható, a ratifikációs eljárás véglegesítése és a megállapodások végrehajtása pedig 2008. január elsején esedékes.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük