http://www.zsidonyarifesztival.huhttp://www.zsidonyarifesztival.hu

A rendezvénysorozat 9 napja alatt közel 70 rendezvény várja azokat, akik nyitottak és kíváncsiak egy több ezer éves hagyománnyal rendelkező kultúra mai nyelven megszólaltatott dallamaira, hagyományára. A rendezvény célja, hogy világhíres művészek és fiatal tehetségek közreműködésével megismertesse a zsidó kultúrát mint az egyetemes kultúra részét.

  http://www.zsidonyarifesztival.huhttp://www.zsidonyarifesztival.hu

A rendezvénysorozat 9 napja alatt közel 70 rendezvény várja azokat, akik nyitottak és kíváncsiak egy több ezer éves hagyománnyal rendelkező kultúra mai nyelven megszólaltatott dallamaira, hagyományára. A rendezvény célja, hogy világhíres művészek és fiatal tehetségek közreműködésével megismertesse a zsidó kultúrát mint az egyetemes kultúra részét.

A Budapesti Zsidó Hitközség által 1997-ben útjára indított, és támogatott rendezvénysorozata legrangosabb magyarországi fesztivál jellegű rendezvények közé tartozik. Ápolva a tradíciót, bemutatja a gazdag zsidó kultúrát, zenével, tánccal, képzőművészettel.

 

A nyitottság jelzi a zsidóság mindenkori szándékát, hogy békét és egyetértést kívánnak az emberek között a mindennapokban és a cselekvésekben. Szeretnék, ha augusztus vége szeptember eleje ismét a kultúra ünnepe lenne, mindnyájunk örömére.

Ebben az évben Steven Spielberg lesz a fesztivál fővédnöke, amennyiben mégsem tud személyesen Budapestre jönni, videó üzenetét küldi el a fesztivál vendégeinek.

Izrael állam nagykövetsége, a Főváros, NKA is támogatja a rendezvényt. Különleges vendégekkel, sok újdonsággal gazdagítja programját a fesztivál, mondta el Vadas Vera a fesztivál igazgatója.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Zsidó Nyári Fesztivál szlogenje ebben az évben: "A tehetségek fesztiválja", ami azt is jelenti, hogy minden eddiginél több tehetséges, fiatal művésznek kínálnak fellépési lehetőséget a szervezők. A tíznapos rendezvény sztárvendége lesz mások mellett Dudu Fisher, az izraeli kántorból lett Broadway-sztár énekes. Az előadóművész egy olyan show műsorral érkezik Budapestre, amelyet Izrael Állam 60 éves fennállásának alkalmából idén májusban mutattak be, a Tel Aviv-i Operaházban.

Augusztus 31-én David D Or koncertje lesz a Dohány utcai zsinagógában

Szeptember 1-én, a Nemzetközi kántorkoncerten a kiváló Benzion Miller Azi Schwartz és Yaakov Lemmer Amerikából, első alkalommal lépnek fel Magyarországon. A nagyszerű kántorok mellett a koncert vendége lesz a Jeruzsálemi Kántor kórus is, az elismert együttes számos alkalommal szerepelt már Kanadában, Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban. A 27 tagú együttes minden tagja kántor." Nagy örömömre szolgál, hogy ennek az eseménynek is házigazdája lehetek",- mondta el Fekete László a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

2008. szeptember 3-án a Karinthy Színház mutatja be a Seres Rezső életéről készült színdarabot Huszti Péter rendezésében Mikó István és Piros Ildikó főszereplésével, zongorán közreműködik Neumark Zoltán. A Szomorú vasárnap című zenés játékról beszélt Huszti Péter. A világot, megrengető dalt 100 nyelvre fordították le, a művész maga is hallotta énekelni Seres Rezsőt, aki eldörmögi, brummogja a melódiákat, csomó nótájáról nem is tudják, hogy az ő szerzeménye, mint valami népdal tartják nyilván. A nóta „Szeressük egymást gyerekek" lehetne a mottója a rendezvénynek is.

Szeptember 2. 3.  Két napos klezmer maratonin négy kiváló zenekar lép fel a Dohány utcai zsinagógában.

1. nap Budapest Klezmer Band és a Pressburger Klezmer Band szlovákiából

2. nap Max Klezmer Band Lengyelországból és a Pannónia Klezmer Band lép fel

Szeptember 4-én a Sabbathsong Klezmer Band a Ruttkay Éva Színház színpadán lép fel estjük sztárvendége Tabányi Mihály legendás „harmonikakirály" lesz.

Szeptember 4-én László Boldizsár estje a Dohány utcai zsinagógában

Szeptember 7-én Dudu Fischer koncertje a Dohány utcai zsinagógában 60 éves Izrael

Szeptember 8. Shlomo Bar és a Fellegini Klezmer Gipsy koncertje

Rumbach utcai zsinagóga

Augusztus 31. Volt egyszer egy kis zsidó Gryllus Dániel Gryllus Vilmos Szalóki Ági koncertje

Szeptember 4. Vira Lozinsky dalestje

Szeptember 7. a Millennium Rézfúvós kvintett koncertje

Uránia Nemzeti Filmszínház

Szeptember 1. Nikitov Hollandia

Szeptember 3. Palya Bea Quintet koncert

Szeptember 4. Ladányi Andrea estje

Szeptember 6. Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi estje

Szeptember 7. Horgas Eszter Bernstein-estje

Szeptember 7. Ódry Színpadon Szilágyi Andor: Leander és Nőszirom

Az A 38 hajón

Augusztus 30. Magna Cum Laude

Szeptember 7. Besh O Drom

Budapesti Olasz Intézet

Szeptember 1-én Löwenberg Daniel kamarazenei estje sztárvendég Tokody Ilona

Szeptember 2. Adler Trió Izrael

Szeptember 4. Lucidarium Olaszország

Karinthy Színház

Szeptember 2. Gábor Andor: Dollárpapa

Duna Palotában

Augusztus 31. Bölcs Náthán Duna Palotában

Továbbá

Augusztus 31. Mednyánszky Galéria Róth Anikó, és Szalma Edit kiállítása

Szeptember 2. Andrzej Wajda színes grafikáiból nyílik kiállítás a Lengyel Intézetben

Szeptember 2. „Testvériség ?" kiállítás mai magyar művészek műveiből a Szlovák Intézetben. Kortárs Festészeti Triennálé az elmúlt években felszínre került és kevés ellenállásra, találó rasszizmusra és antiszemitizmusra kívánják felhívni a figyelmet.

Augusztus 31. Ráday Galériában Moreno Pincas kiállítás

Szeptember 1 B55 Galéria kiállítása

A szervezők 30 százalékkal csökkentették az átlagos jegyárakat, ezt azért tartották fontosnak, mert azt szeretnék, ha minél többen el tudnának jutni a fesztivál rendezvényeire. A XI. Zsidó Nyári Fesztiválra már egy hónapja elkezdődött a jegyértékesítés. A Interticket jegyeit saját maga kinyomtathatja.

Jegyek 2008. június 2 – tól kaphatók a Központi Jegyirodában (1075 Bp., Síp u. 12.) és az Interticket országos hálózatában vagy a

http://www.interticket.hu/  oldalon. 

Részletes program
http://www.zsidonyarifesztival.hu/

Simon Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük