2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XII. Piusz titokban intézkedett a római zsidók megmentése érdekében

4 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/52562"><img class="image image-preview" src="/files/images/XII.%20Piusz.jpg" border="0" alt="XII. Piusz" title="XII. Piusz" width="88" height="88" /></a><span style="width: 86px" class="caption"><strong>XII. Piusz</strong></span></span></p><p>XII. Piusz több mint 11 ezer római zsidó életét mentette meg a II. világháborúban. Ezt tanúsítják azok a dokumentumok, amelyeket Michael Hesemann német kutató talált a római német nemzeti templom, a Santa Maria dell'Anima levéltárában. Hesemann a Pave the way (Kövezd ki az utat) Alapítvány németországi képviselője, amelyet a zsidó származású Gary Krupp hozott létre az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy előmozdítsa a vallások közötti párbeszédet.

xii. piuszXII. Piusz

XII. Piusz több mint 11 ezer római zsidó életét mentette meg a II. világháborúban. Ezt tanúsítják azok a dokumentumok, amelyeket Michael Hesemann német kutató talált a római német nemzeti templom, a Santa Maria dell'Anima levéltárában. Hesemann a Pave the way (Kövezd ki az utat) Alapítvány németországi képviselője, amelyet a zsidó származású Gary Krupp hozott létre az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy előmozdítsa a vallások közötti párbeszédet.

xii. piuszXII. Piusz

XII. Piusz több mint 11 ezer római zsidó életét mentette meg a II. világháborúban. Ezt tanúsítják azok a dokumentumok, amelyeket Michael Hesemann német kutató talált a római német nemzeti templom, a Santa Maria dell'Anima levéltárában. Hesemann a Pave the way (Kövezd ki az utat) Alapítvány németországi képviselője, amelyet a zsidó származású Gary Krupp hozott létre az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy előmozdítsa a vallások közötti párbeszédet.

„Sokan bírálták XII. Piuszt, hogy nem hallatta szavát 1943. október 16-án, amikor több mint ezer zsidót szállítottak Rómából Auschwitzba" – fejti ki a Zenit hírügynökségnek küldött nyilatkozatában Krupp. „Most új felfedezések bizonyítják, hogy XII. Piusz a színfalak mögött járt el az aznap megkezdett letartóztatások ügyében, viszont az Auschwitzba induló vonatokat nem tudta megállítani."

1943. október 16-án reggel tudta meg a pápa a zsidók letartóztatásáról szóló híreket és azonnal hivatalos vatikáni tiltakozást küldött a német nagykövetnek –  annak tudatában, hogy nem lesz eredménye. Ekkor a pápa elküldte unokaöccsét, Carlo Pacelli herceget Alois Hudal osztrák püspökhöz, aki a római német nemzeti templom vezetője volt és szívélyes kapcsolatot tartott fenn a nácikkal. A herceg elmondta Hudal püspöknek: a pápa azt kéri, hogy írjon levelet Róma német kormányzójának, Stahel tábornoknak, amelyben felszólítja a letartóztatások megállítására.

Hudal főpásztor Stahel tábornoknak írt levelében ez olvasható: „Éppen most egy másik vatikáni forrásból is azt hallottam, hogy ma reggel megkezdték az olasz nemzetiségű zsidók letartóztatását. A Vatikán és a német katonai irányítás közötti békés párbeszéd érdekében sürgősen azt kérem Öntől, hogy adjon parancsot a római és környező területeken a letartóztatások azonnali leállítására. Németországnak a környező országokbeli hírneve igényli ezt az intézkedést és fennáll annak a veszélye is, hogy a pápa nyilvánosan fog tiltakozni."

A levelet XII. Piusz pápa bizalmasa, Pancratius Pfeiffer német szalvatoriánus rendi pap, az Isteni Üdvözítő Társaság főelöljárója adta át Stahel tábornoknak, akit személyesen ismert. Következő reggel a tábornok telefonon válaszolt: „Azonnal személyesen továbbítottam a kérést a helyi Gestapónak és Himmlernek. Himmler, Róma különleges státuszára való figyelemmel, elrendelte, hogy a letartóztatásokat azonnal állítsák le."

Peter Gumpel jezsuita, XII. Piusz boldoggáavatási ügyének szakértője megerősítette ezeket az eseményeket. Személyesen beszélt Dietrich Beelitz német tábornokkal, aki hallotta a Stahel és Himmler közötti telefonbeszélgetést. Beelitz megerősítette, hogy Stahel tábornok a katonai akció bukásával fenyegette meg Himmlert, amennyiben a letartóztatások folytatódnak.

Egy másik megtalált dokumentum – amelynek címe: Közvetlen lépések számtalan zsidó személy megmentése érdekében – alátámasztja, hogy Hudal püspök elérte Stahel tábornokkal és von Veltheim ezredessel való kapcsolatán keresztül, hogy 550 egyházi intézményt és kollégiumot kivontak a német katonai rendőrség általi ellenőrzések és látogatások alól. Rómában, Assisiben, Loretóban és Padovában, ennek a nyilatkozatnak köszönhetően a helyi zsidók ezrei menekültek meg – hangsúlyozta Krupp. Hozzátette: őszintén reméli, hogy a római zsidó közösség tudományos képviselői további kutatásokat folytatnak majd ezzel az eredeti dokumentummal kapcsolatban. Felfedezhetik ugyanis, hogy a XII. Piusz által „élénk közösségnek" nevezett római zsidók mai létezése e pápa titkos, életeket mentő erőfeszítéseinek köszönhető. XII. Piusz megtette, amit tudott, miközben a megszállás, a halál fenyegetése alatt állt, ellenséges erők és beépült kémek vették körül – zárta nyilatkozatát a zsidó származású Gary Krupp, a Kövezd ki az utat Alapítvány létrehozója.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(tzs)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.