E szavakkal nyitotta meg a XV. Fonyódi Sonline Nyári Fesztivál programsorozat Gyújtópont elnevezésű fotográfiai-festészeti kiállítását a város szülötte, Baritz Katalin festőművész.

 

E szavakkal nyitotta meg a XV. Fonyódi Sonline Nyári Fesztivál programsorozat Gyújtópont elnevezésű fotográfiai-festészeti kiállítását a város szülötte, Baritz Katalin festőművész.

 

A rögtönzött galéria adta nyers közeg már előrevetíti a tárlat útkeresését: egyfajta félkész állapotot tükröz mai digitális világunkban, ahol különösen hangsúlyos küldetése, hogy a művészet progresszív legyen. A vallásos tárgyú ikonok, tájképek és portrékon túl, a klasszikus férfi-nő témát feszegeti, korántsem megszokott módon. A festőnő egy performance-szal illusztrálta, hogy ez a kétarcúság folytonos átjárást képez: az egység bármikor megbontható, a valóság visszájára fordítható, amint levetkőzik nemcsak a modell, hanem az alkotó, és végül a néző is az interpretálás során. 

Központi helyet kapott az embert ősídők óta foglalkoztató nemiség az élet természetes velejárójaként ábrázolva: hol erotikusan, hol ízig-vérig naturalista módon, de mindvégig esztétikusan, a kísértés pillanatában, amikor Éva átnyújtja Ádámnak a csábító almát. A gyümölcsöt a befogadó szüreteli le, annak minden zamatával együtt: ha nem tetszik, lehet keserű, ha megbotránkoztat, lehet csípős, ha pedig csodálatot kelt, lehet édes, ám semmi esetre sem íztelen vagy ízléstelen. 

VelenceVelence

Hídvégi József polgármester beszédében elmondta, hogy a kiállítók egy része "közülük való", a vendég művészek között pedig külföldiek is helyet kaptak. Hozzátette, az egykor Szinyei Merse Pálnak otthont adó település nyitott az új értékek befogadására, valamint bátor és kreatív fiataloknak a stafétabot átadására. Domborzata mellett a művészetben is valami kimagaslót szeretne felmutatni, ami maradandó alkotásként a város nevéhez fűződik. 

 

Posza Róbert főszervező rendhagyó produkciója újabb színfolt a Fonyódi Sonline Nyári Fesztivál rendezvénysorozat széles palettáján. Az augusztus 24-ig a város centrumában naponta 17-22 óra között látogatható galéria mellett folyamatosan koncertek, programok csalogatják a publikumot, hogy újra felfedezzék Fonyódot, a Balaton gyöngyszemét.

Brennweite-Gyújtópont 2008 Fotók és festmények
Időpont: 2008. július 27-2008. augusztus 24.
Herlyszín: Fonyód Centrum, Vígadó tér

Kiállítók:

Filep Lajos Németország
Filep László Magyarország
Gáti Kornél Magyarország
Mittmann, Klaus Németország
Mogyoró István Magyarország
Posza Róbert Magyarország
T. Tóth Renáta Magyarország

Kép és szöveg: Nagy Kornélia /Balatoni Hírek

  • XV. Fonyódi Sonline Nyári Fesztivál honlapja
  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük