2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zenés karácsony a Magyar Televízióban

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21344"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vk_0.thumbnail.jpg" border="0" width="98" height="100" /></a></span> <p>Kivételesen gazdag összeállítást kínál a komolyzene, az opera és a dzsessz kedvelőinek karácsonykor a Magyar Televízió. Hazai és világsztárok, színházi produkciók és ünnepi koncertek sora várja a közszolgálati m1 és m2 nézőit.</p><p>

 vk 0.thumbnail

Kivételesen gazdag összeállítást kínál a komolyzene, az opera és a dzsessz kedvelőinek karácsonykor a Magyar Televízió. Hazai és világsztárok, színházi produkciók és ünnepi koncertek sora várja a közszolgálati m1 és m2 nézőit.

 vk 0.thumbnail

Kivételesen gazdag összeállítást kínál a komolyzene, az opera és a dzsessz kedvelőinek karácsonykor a Magyar Televízió. Hazai és világsztárok, színházi produkciók és ünnepi koncertek sora várja a közszolgálati m1 és m2 nézőit.

A különleges ünnepi kínálat egy dokumentumfilmmel indul Kokas Klára zenepedagógusról december 23-án (m2, 15.55), majd ünnepi koncertekkel folytatódik karácsony napján. A tudáscsatorna december 24-én, 18.45-től vetíti a Zenés Karácsony a Vatikánban című, másfél órás koncertfilmet, melyben mások mellett Sarah Brightman, Tom Jones, Dee Dee Bridgewater, Bryan Adams és Dionne Warwick énekelnek karácsonyi dalokat. Éjfélkor a köztévé mindkét csatornája közvetíti a karácsonyi misét a dömösi Szent István király plébániatemplomból. Előtte az m1 nézőinek Varnus Xavér ad elő karácsonyi dalokat budapesti otthonában (22.45), az m2 pedig a Társulat Adj békét Uram! című karácsonyi előadását vetíti 23 órától.

Lehár Ferenc halálának hatvanadik évfordulója alkalmából az m1 december 25-én mutatja be a Cigányszerelem című operettet, a Millenáris Teátrum előadását (15.50), az m2 pedig ekkor tűzi műsorára Markó Iván Jézus, az ember fia című, 1985-ös táncoratóriumát (18.10). Este fél nyolctól vetíti a tudáscsatorna a Karácsonyi koncert Jeruzsálemben című filmet, melyben Mozart, Bach, Händel, Vivaldi, Rossini, Chopin és Mascagni művei hangoznak el olasz és szentföldi helyszíneken.

December 26-a piros betűs ünnep a hazai komolyzenei életben: 25 éve, 1983-ban ezen a napon adta első koncertjét a Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította Fesztiválzenekar. Az együttes mára világszerte ismert és elismert nagyzenekar lett. A Magyar Televízió 1983-ban rögzítette a különleges kultúrtörténeti eseményt, amelyet most a 25. évfordulóra készített új dokumentumfilmjében eleveníti fel (m1, 12.40). Karácsony másnapján vetíti a nemzeti főadó Mozart Varázsfuvoláját a Színház és Filmművészet Egyetem vizsgaelőadásában (m1, 15.25), az m2 pedig a népzenei gyökerű Ghymes együttesről mutat be egy összeállítást (m2, 16.50), illetve egy filmet a Csendes éj – Stille nacht című dal születéséről (m2, 23.30). Az m1 nézői másnap, december 27-én láthatják Céline Dion – A dívák királynője című koncertjét 22.40-től, valamint a magyar dzsessz fiatal csillaga és zenekara, a Harcsa Veronika Quartet előadását 23.30-tól.

Különleges zenei csemegéket szilveszter napján és az újév első napjaiban is láthatnak a nézők a Magyar Televízióban. Az m2 december 31-én mutatja be a hazai Moulin Rouge revüműsorát (Revue déja vu, 22.55), az újév első öt órájában pedig az elmúlt öt évtized legnagyobb zenei sikereit, a Magyar Dal Napja felvételeit.

Az m1 január 1-jén, 11.15-től élőben közvetíti az Újévi koncertet Bécsből. A két és fél órás műsort az idén is a Strauss família műveiből állították össze a Bécsi Filharmonikusok, ám most egy Haydn szimfóniatételt is hallhatunk, emlékezve a zeneszerző halálának 200. évfordulójára. A zenekart a világhírű karmester, Daniel Barenboim vezényli. Az újév első napján tűzi műsorára az m1 Horgas Eszter és Al Di Meola zenei show-ja, a novemberben bemutatott Ő és Carmen felvételét (21.45), sőt a Carmen-feldolgozás születéséről egy dokumentumfilmet is láthatnak a nézők 15.40-től. Az m2 január elsején a Luciano Pavarotti emlékkoncertet vetíti 19 órától, a tavaly elhunyt világhírű tenor emlékére a jordániai Petrában rendezett jótékonysági koncerten José Carreras, Sting, Andrea Bocelli és Zucchero léptek fel.

Az újév első napjaiban három koncertet vetít még az m1: Lajkó Félix előadását a diósgyőri várból (január 2., 21.05), a miskolci Swetter együttes népzenei estjét (január 3., 14.10), illetve a ska műfajának egyik megteremtője, a jamaikai Skatalites koncertjét (január 3., 01.00).

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.