2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsugorodhatnak a lakásigények – Várhatóan nőni fog a kisebb lakások iránti kereslet

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/21294"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kislak.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>  <p>Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben. </p><p>

kislak.thumbnail 

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.

kislak.thumbnail 

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum, Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.

„Várakozásunk szerint januártól érezhető lesz a kisebb és olcsóbb lakások iránti keresleti eltolódás, bár az elmúlt időszakban még a kivárás a jellemző, hiszen az év végén még meglepő módon működik a szokásos decemberi mechanizmus, miszerint több nagy értékű eladás is ekkor zárul." – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül, a példa kedvéért 10 millió Ft-os, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer Ft-os törlesztőrészletű hitellel kalkulálva), addig most eltántoríthatják a legkedvezőbb euró alapú hitelek havi 110 ezer Ft körüli részletei, és inkább pár millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakást vesznek. Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót – ez általában a lakás árának 10%-a – vagy új lakás vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba és általában párszázezer forint.

A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az Otthon Centrum szerint reális annak a  lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják. Csökkenhet például a hálószobák mérete (bár hivatalosan most már csak legfeljebb 8 négyzetméterig), vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében.  „Új projektek esetében várható, hogy ha valóban látványos lesz a kis lakások iránti igény növekedése, akkor a lehetőségekhez képest ennek megfelelően módosítanak a beruházók a lakásmixen. A lakás-alaprajzok változtatása természetesen csak az építkezés korai időszakában lehetséges, de reméljük, hogy ez nem fog a lakások minőségének rovására történni." – hangsúlyozta Kühne Kata.

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy alacsonyabb összegekért mit lehet ma kapni a piacon. Tipikus, teoretikus árlimiteket célszerű vizsgálni, mint amilyen a 8, 10, 12 millió forint.

A 8 és 12 milliós értékhatár az ún. Fészekrakó kedvezmény esetében is mérföldkőnek számít.

A kedvezmény igénybevételekor – amely lehetővé teszi, hogy fiatal párok, gyermeküket egyedül nevelő személyek minimális önerővel, kiegészítő fedezet nélkül lakáshoz juthassanak, amennyiben teljesíteni tudják a magasabb hitelösszeg törlesztését – a hitelből finanszírozott ingatlan vételára vidéki használt ingatlanok estében nem haladhatja meg a 8 millió Ft-ot, míg budapesti és megyeszékhelyi használt és vidéki új építésű ingatlanok esetében a 12 millió Ft-ot.

Az árak természetesen nagyban függnek a lakás állapotától, valamint kisebb mértékben a szintszámtól és belső elrendezéstől.

Kereken 8 millió Ft

Budapest XXI.

panel

46 m2

Budapest XIII.

panel

27 m2

Debrecen

panel

68 m2

Győr

panel

53 m2

Budapest VI.

tégla társas

35 m2

Komárom

tégla társas

53 m2

Táborfalva

tégla társas

64 m2

Pilis

családi ház

163 m2

Aba

családi ház

86 m2

Kereken 10 millió Ft

Budapest XIV.

panel

46 m2

Budapest X.

panel

68 m2

Sopron

panel

71 m2

Budapest II.

tégla társas

30 m2

Budapest VIII.

tégla társas

65 m2

Esztergom

tégla társas

57 m2

Mosonmagyaróvár

új tégla társas

45 m2

Nagykanizsa

családi ház

99 m2

Budapest XXI.

házrész

31 m2

Kereken 12 millió Ft

Budapest XI.

panel

58 m2

Budapest IV.

panel

71 m2

Esztergom

panel

58 m2

Budapest XVIII.

tégla társas

72 m2

Budapest IX.

tégla társas

32 m2

Győr

tégla társas

61 m2

Dunakeszi

új tégla társas

40 m2

Ágfalva

családi ház

153 m2

Budapest XX.

családi ház

72 m2

Nyáregyháza

új családi ház

124 m2

Vecsés

ikerház

60 m2

Forrás: Otthon Centrum; tényleges, 2008-as tranzakciós árak

A főváros-vidék, sőt a Budapesten belüli árkülönbségek szembetűnők. A fővárosban, a legalacsonyabb vizsgált árszinten (8 millióért), a kevésbé kedvelt lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve jó minőségű, de nagyrészt földszinti tégla garzon, vagy akár másfél szobás, igaz rosszabb állapotú lakás kapható. Ugyanakkor megyeszékhelyeken a legelterjedtebb, családok számára is kényelmes 1+2*fél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű téglaépítésű lakás ára jön ki ennyiből. Igazán lakható méretű családi házat, ha a jó állapot is követelmény, viszont inkább csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron. „Az alacsony árkategóriás, kisebb méretű lakások piacán is széles választási lehetősége van a vevőknek, igaz egyértelmű, hogy 12 millió forintért már jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, és szélesebb kínálatból választhatunk. Sőt, ezen az árszinten már akár Budapesten is találhatunk új építésű, kétszobás társasházi lakást." – tette hozzá Kühne Kata.

A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet ugyanakkor a bérlakás-piac. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, míg az óvatosabb hitelképesek is inkább kivárnak a most kedvezőtlenül alakuló hitelek felvételével, és átmenetileg (vagy jó tapasztalatok esetén hosszabb időre) lakást bérelnek.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.