2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egészségfinanszírozás: a válság ellenére nőhet az igény

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21292"><img class="image thumbnail" src="/files/images/diag_ct_full.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p><strong> </strong>Aligha akad a hazai lízingpiacnak olyan szegmense, amelyet a globális pénzügyi válság ne érintene, ám az egészségügyi gép-berendezés finanszírozás terén a beruházási igény nem csappan meg a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem. A szektor átalakulásával több orvos az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatja szakmai életútját, melynek egyik alternatív formája a magánpraxisok számának bővülése. A kórházbezárások kapcsán pedig megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon- emeli ki Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág igazgatója. </p><p>

 diag ct full.thumbnail

 Aligha akad a hazai lízingpiacnak olyan szegmense, amelyet a globális pénzügyi válság ne érintene, ám az egészségügyi gép-berendezés finanszírozás terén a beruházási igény nem csappan meg a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem. A szektor átalakulásával több orvos az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatja szakmai életútját, melynek egyik alternatív formája a magánpraxisok számának bővülése. A kórházbezárások kapcsán pedig megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon- emeli ki Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág igazgatója.

 diag ct full.thumbnail

 Aligha akad a hazai lízingpiacnak olyan szegmense, amelyet a globális pénzügyi válság ne érintene, ám az egészségügyi gép-berendezés finanszírozás terén a beruházási igény nem csappan meg a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem. A szektor átalakulásával több orvos az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatja szakmai életútját, melynek egyik alternatív formája a magánpraxisok számának bővülése. A kórházbezárások kapcsán pedig megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon- emeli ki Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág igazgatója.

Aligha akad a hazai lízingpiacnak olyan szegmense, amelyet a globális pénzügyi válság ne érintene, ám a várakozások szerint az egészségügyi gép-berendezés finanszírozás terén a beruházási igény nem csappan meg a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem. Az egészségügyi ellátás eszközigénye ugyanis az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének következtében jelentősen megnőtt, miközben a magyar eszközpark átlagos életkora igen magas, illetve elavult. Tény, hogy az új beszerzésekre az idén érdemben kihatott az ellátási struktúra tavaly megkezdődött átalakítása, hiszen egyfelől a kórház és az egészségügyi intézmények leépítése, illetve összevonása révén sok használt műszer került a piacra, másfelől ez a folyamat átmeneti bizonytalanságot okozott a beruházások terén, s ezért az intézmények sok esetben inkább a már meglévő eszközparkot igyekeztek minél tovább használni. A piaci helyzet azonban lassan konszolidálódik, miközben a szereplőknek szembe kell nézniük a minőségi szolgáltatás iránti növekvő igénnyel is.

Magánpraxisok, magánklinikák: megugorhat az érdeklődés

Mely szegmensből várható a legnagyobb érdeklődés? A magán egészségügyi szektorban, így a magánkórházak és praxisok terén lehet elsősorban a kereslet dinamikus bővülésére számítani. Egyrészt a szektor átalakulásával több orvos kényszerült az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatni szakmai életútját, és ennek egyik alternatív megvalósulási formája lehet a magánpraxisok számának bővülése. Másrészt a kórházbezárások kapcsán megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon. Ezek az intézmények pedig jelentős eszközigényt generálnak, ami növekvő keresletet jelent finanszírozási oldalon is. „A piac elvárásait szem előtt tartva olyan finanszírozási termékeket kínálunk, elsősorban pénzügyi lízing konstrukció formájában, az egészségügy intézményei számára, köztük magánrendelők, magánklinikák és állami – beleértve az üzemeltetésre üzleti alapon privát befektetőknek átadott – kórházak számára, mely figyelembe veszi a szektor speciális igényeit, és illeszkednek az intézmények eszközbeszerzési folyamataihoz." – fogalmazott Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing eszközfinanszírozási üzletágának igazgatója.

Új tendenciának tekinthető, hogy az állami egészségügyi intézmények és kórházak is tulajdonosi szemléletű finanszírozási igénnyel állnak elő, s teljes beszerzésüket lízingfinanszírozással kívánják megvalósítani. A lízing, mint finanszírozási forma ugyanis sok esetben kedvezőbb feltételrendszert hordoz magában a bankhitellel szemben. Biztosítéki oldalt tekintve, mivel lízing estében maga a lízingtárgy a biztosítéki fedezet, így adott esetben nincs is szükség további biztosítékok bevonására. A lízing kamatkondíciók tekintetében is versenyképes a beruházási hitellel, sőt a lízingcégek az alapvetően hosszabb futamidő alatt többnyire a kamaton kívül egyéb költségeket (például hitelbírálati díj, rendelkezésre tartási jutalék, folyósítási jutalék, számlavezetési költség) nem számítanak fel az ügyfeleknek. Általánosan elmondható emellett, hogy lízingügyletek esetében a döntési folyamat időigénye rövidebb, mint egy sztenderd bankhitelnél. Egyúttal az ügyleteknél elvárt önerő is alacsonyabb, ami a mai gazdasági helyzetben különösen kedvező, így ösztönzőleg hathat az ügyfelek beruházási hajlandóságára. A konstrukciók igénybe vehetőek OEP általi finanszírozás esetén is, de természetesen nem zárjuk ki azokat az ügyfeleket sem, akik tevékenységük alapján nem esnek állami finanszírozás alá – emelték ki a Hypo Alpe-Adria lízingtársaságnál.

A tapasztalatok szerint az eszközbeszerzéseknél egyre népszerűbbek az uniós források és a különböző állami kamattámogatott programok, bár a hatályos szabályozás miatt a finanszírozók ezekben az estekben kénytelenek hitelkonstrukcióval versenyezni.

Kockázatok mérséklése

A Hypo Alpe-Adria Leasing elsősorban az egészségügyi berendezések szállítóira koncentrál, a meghatározó forgalmazókat, illetve gyártókat célozza meg, mivel ebben a szegmensben az ügyféloldali megkeresés igen csekély: a forgalom 95 százalékát a szállítók generálják. Biztosítéki oldalról is lényegesek a szállítókkal meglévő kapcsolatok, hiszen sok esetben segítséget nyújtanak az esetlegesen visszavett eszközök újraértékesítésében, vagy a reális piaci érték meghatározásában. Ezen tényezők azért is fontosak, mert érdemben mérsékelik a bizonytalansági faktorok számát, hiszen a magyar piacon a lízingkonstrukció az orvosi műszerek finanszírozásánál korántsem tekinthető klasszikus eszközfedezeti konstrukciónak, ráadásul ezek az eszközök korlátozott másodlagos piaccal rendelkeznek. „Az egészségügyi piac minden szereplője számára tud alternatív pénzügyi megoldást biztosítani a lízing, akár egyszeri beszerzésről van szó, akár a teljes eszközpark cseréjéről. -emeli ki Vilmányi Judit – így széles körben tudunk reagálni a felmerülő finanszírozási igényekre."

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.