A burgenlani Kismarton (Eisenstadt) volt  a helyszíne 2008.október 29-én annak a közös sajtótájékoztatónak, melyet az ausztriai  Joseph Haydn Burgenland GmbH és a magyar Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája koordinált, a 2009-es Haydn emlékév szervezésének helyzetéről.  A vendéglátók részéről megjelent  Helmut Bieler, Burgenland tartomány tanácsosa, magyar részről pedig Csák Ferenc, kultúráért felelős államtitkár.

 

A burgenlani Kismarton (Eisenstadt) volt  a helyszíne 2008.október 29-én annak a közös sajtótájékoztatónak, melyet az ausztriai  Joseph Haydn Burgenland GmbH és a magyar Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája koordinált, a 2009-es Haydn emlékév szervezésének helyzetéről.  A vendéglátók részéről megjelent  Helmut Bieler, Burgenland tartomány tanácsosa, magyar részről pedig Csák Ferenc, kultúráért felelős államtitkár.

A zeneszerzőhöz kapcsolódó jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, a zenetudósok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. A Haydn Év éppen ezért közös osztrák és magyar jubileumi év lesz, melyet az osztrák és magyar kulturális iroda, a Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája közösen koordinál.

Ausztria – gyökerek,  osztrák szemmel az ünnepeltről és az ünnepi évről

Helmut Bieler így szólt az ünnepi évről a tájékoztatón; az 1732-1809  között élt univerzális zseni, a nagy zeneszerző, Joseph Haydn  halála  200. évfordulóján a róla szóló megemlékezést Ausztriában egy tőle vett idézet jegyében szervezik:  „Az én nyelvemet az egész világ érti."  2009-ben rá emlékezik a világ, így Magyarország is.  Tevékenységének egyik fontos helyszínén, a burgenlandi Kismartonban a zeneszerző nemzetközi szellemiségét összekapcsolják életével és munkásságával. 

Haydn élettere Eisenstadt(Kismarton)-tól, Magyarországon át Párizsig és Londonig terjedt.  Számára a legmeghatározóbb helységek;  szülőhelye az alsóausztriai Rohrau, Bécs, Eszterháza (az Eszterházyak nyári kastélya),  egymáshoz közel eső helyek voltak.  A szervezők ígérik;  ezen, Európa közepén elhelyezkedő világ 2009-ben, az országhatárokon túl is összenő majd, mert Joseph Haydn zenei zsenialitása a legszorosabb értelemben nemzetközi és időtlen.

Haydn az a zeneszerző, aki az un. „klasszikus zenét" azzá tette, amit ma értünk alatta.  Aki ma szimfóniáról, zongoraszonátáról, vonósnégyesről beszél, az Joseph Haydn-ra gondol.  Nélküle nem létezik „klasszikus zene".

Az ünnepi év során mindannyian felfedezhetjük, átélhetjük művészetét, régi rajongói és az új érdeklődők egyaránt megtapasztalhatják, Haydn több mint egy „üstdobos teremtmény". Haydn csaknem annyi operát szerzett, mint Giuseppe Verdi, de ezen felül írt még 107 szimfóniát, 69 vonósnégyest, 128 baritontriót és (a két félbehagyott művet is beszámítva)  14 misét.  Univerzális zseni volt. Mondják, aki ismeri Haydn „Gyászszimfóniáját",  vagy a „Passiót", az tudja, még ezekből a művekből is kihallható vidám kedélye és fékezhetetlen életöröme.  Zenei világa olyan sokrétű, hogy mindenki megtalálja benne saját ízlését.

Haydn Mausoleum EisenstadtHaydn Mausoleum EisenstadtHaydn több mint három évtizedig állt az Eszterházyak szolgálatában és egészen haláláig kapcsolatban maradt a hercegi udvarral.  Burgenland központja, a Lajta hegység lábánál található, 13 ezer lakosú Eisenstadt(Kismarton) Ausztria legkisebb tartományi fővárosa, egykoron az Eszterházy főurak rezindenciájaként szolgált. Kastélyuk ma kulturális centrumként működik. A kiváló akusztikájú Haydn teremben csendülnek fel az ünnepi év alkalmával a szerző művei. Burgerland (Őrvidék) Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya, egykor a Magyar Királysághoz tartozott,  a vesztes I. világháború után, a Saint German-i békeszerződés csatolta a területet Ausztriához.

Haydn-Haus Eisenstadt: (c)Schloss Esterhazy Management Wolfgang VoglhuberHaydn-Haus Eisenstadt: (c)Schloss Esterhazy Management Wolfgang VoglhuberA burgenlandi tartományi múzeumban rendezendő  „Phänomen Haydn (1732-1809)"  c. kiállítás számos magyar kiállítási tárggyal és hangverseny-programmal nyílik meg, a magyar és osztrák Haydn-régiók együttműködésében. Személyes tárgyak idézik fel Haydn jelenlétét az Eszterházyak eisenstadti, ill. fertődi rezidenciáján.  A kiállításon kifejezett hangsúllyal jelenítik meg Haydn multikultúrális, többek között magyar szokásoktól és néptáncoktól befolyásolt környezetét.  (Tudtuk-e pl., hogy az egykori osztrák, ma  német himnusz, a „Gotterhalte"  alapjait Haydn a környék horvát népességének dallamaiból merítette…?)  A múzeum „műfajok keresztezése" szlogenjével utal a Kismarton környéki vidék etnikai csoportjainak népzenéjére (német, magyar, horvát, roma), melyek népzenéje hatást gyakorolt Haydn műveire.

Haydnsaal: (c)Schloss Esterhazy Management Wolfgang VoglhuberHaydnsaal: (c)Schloss Esterhazy Management Wolfgang Voglhuber2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján, az MTV képernyőjén az Eisenstadt-i koncert látható, ugyanezen napon az EBU Rádiónap keretében rendezik meg a városból az „EBU-Haydn day 2009"-et,  melynek során hallható lesz pl. a „Schöpfungmesse"-vel (Teremtésmise), és a „Die Schöpfung".

Haydn magyar oldalról

Csák Ferenc  államtitkár kifejtette, a magyar oktatási és kulturális tárcának a kezdetektől fontos volt a Haydn-év, melyet Közép-Európa legjelentősebb eseményének tekintenek. Nemcsak Haydn jelentős művészi személyisége miatt, de a két ország érintett régióinak együttműködése miatt is, mely az elmúlt évek során alakult ki.

Eszterháza és Kismarton fontos kulturális helyszínek, amelyeket Haydn személye is összeköt,  így az ünnepi évad során is közösen tudnak megjelenni.  Várhatóan  2009. januárban írják alá a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának támogatásáról szóló szerződés I. ütemének okmányát is, így már Fertőd is méltó körülmények között tarthatja rendezvényeit, hasonlóan a kismartoni kastélyhoz.  Fertődön 2009. nyarának hétvégein négy különböző, a Haydn-fesztiválhoz kapcsolódó rendezvényt is terveznek.

A „Haydn Év 2009" programsorozata magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek tekinthetők.  A hazai Haydn-évnek két kiemelt eseménye május végén, ill a nyári időszakban zajlik majd.  A programok sorában  a szakmai elit mellett a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat.

A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület.

A Haydn Év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, megismerhetjük az Esterházy családot, illetve a kort, amelyben Haydn élt és alkotott.

A hazai 2009-es programsorozat a magyar vonatkozásokat, kötődéseket emeli ki, épít Haydn zenei örökségére.

A „Kastélykoncertek Eszterházán"  című koncertsorozat a fertődi Esterházy-kastélyban zajlik majd, a  programot (2008-tól) a Hungarofest KLASSZ Zenei irodája koordinálja,  amely feladatai ellátására idén 400 millió Ft állami támogatást kap.  A rendezvénysorozat előkészítését az Iroda 2008 tavaszán kezdte el,  ennek keretében hívták össze azt a neves zenei és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely az iroda koordinálásával állítja össze a 2009-es év koncepcióját és programját.  A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Batta András.

Helmut Bieler: (c)MayrHelmut Bieler: (c)MayrA részletes programtervezet 2008 szeptemberére elkészült, a magyar programok hivatalos bejelentésének időpontja 2008. november 26. lesz.  Ezen a napon hangzik majd el esti díszelőadáson, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében  Haydn: L'isola disabitata  c.  operája az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

A programok fontos helyszinei:   a fentemlített, Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a tágabb régió, valamint Budapest.  (Fertőd)Eszterháza az exkluzív koncerteknek ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment,  Mosaïques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális eseményeknek lesz helyszíne:   Múzeum+  Haydn-nal  a Szépművészeti Múzeumban,  Haydn Maraton a Millenárison, crossover koncertekkel,  „Haydn fejének" misztikus története a Bárka színház előadásában.(A nagy zeneszerző carrarai márvány koporsója kismartoni templomban található, látogatható.  Feje azonban csak viszontagságok után, később került e helyre, mert korabeli tudós vizsgálat alá vonta, keresve a zsenialitás mibenlétét, helyét…)

Die Welt auf dem MondDie Welt auf dem MondA Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31., Haydn halálának 200. évfordulója.  Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában is (Budapest, Sopron, Esztergom, Pécs, valamint Balatonfüred) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn  A teremtés  című oratórikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a World Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda a Magyar Televízióval  közösen szervezi a Haydn Maratont  a Millenárison.  A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene felváltva szólal meg más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek előadásában. Zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket, és a fiatalokat.  Tervek szerint,  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a  4-es, 6-os „Zene villamos" köti majd össze. A nagyszabású program célja,  ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene.

Közös osztrák-magyar projektek

A KLASSZ Zenei Iroda márciusi megalakulása óta tárgyal az osztrák és más külföldi partnerekkel a Haydn Évről. (Brühl-i Kastélykoncertek, Internationale Haydn-Biennale Flandern.)  A tárgyalások számos közös programot eredményeztek, s ezek során lépett be az év szervezésébe osztrák résztől a  Joseph Haydn Burgenland GmbH.

Így a két cég koordinátorként gondozza a jubileumi Haydn Év osztrák és magyar programjait, s mindegyikük elősegíti a másik fél programjainak népszerűsítését hazájában és a nemzetközi  színtéren is.

A legfontosabb közös, Haydn halálának 200. évfordulójához (2009. május 31.) kapcsolódó projektek:

Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Àdám vezényletével „A teremtés" című oratóriumot adja elő a kismartoni Esterházy-kastélyban 2009. május 31-én 11.00 órakor, a World Creation Day keretében, ami az Eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok különleges nemzetközi projektje.  A világ minden táján részvételre szólította fel a zenekarokat és kórusokat, hogy közösen szólaltassák meg Haydn „Die Schöpflung" (Teremtés) c. oratóriumát, egyesítve téren és időn át mindenkit.   A World Creation Day projektben Sopron, Budapest és Esztergom is részt vesz, ill. várhatóan kapcsolódik hozzá Balatonfüred, Veszprém, Pécs és Debrecen is.  Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szólaltatja meg a művet.  Az előadás szimbolikus jelentőségű, hiszen a Zeneakadémia ezzel a koncerttel zárja kapuit az épület 2 évig tartó rekonstrukcióját megelőzően.

Eszterházán is előadják a művet, ahol egyebek mellett a híres „Búcsúszimfónia" is felcsendül majd.

Az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokat Fischer Ádám javaslatára alapították 1987-ben, egyidejűleg a Nemzetközi Haydn-Napokkal.  Fischer arra törekedett, még az előző érában, hogy a két ország legjobb zenészeit összetoborozza, közös munkájukat Haydn műveinek szentelve.

EBU közvetítések

Május 31-én az EBU (European Broadcasting Union) élőben közvetíti Eszterházáról az Akademie für Alte Musik koncertjét (12.00 órakor), az Orfeo Zenekar koncertjét felvételről, az Academy of Ancient Music programját Kismartonból és egy bécsi koncertet is.

Haydn Maraton és az MTV

A Magyar Televízió is hozzájárul a közös osztrák-magyar együttműködéshez:  május 31-én a Millenáris Parkban zajló Haydn Maraton közvetítése mellett a Televízió élő kapcsolással, bejátszásokkal jelentkezik Kismartonból is.

„Kastélykoncertek Eszterháza 2009"

Az eisenstadti Haydn Festival 2009. július 25-én, szombaton vendégszerepel Fertődön, ezt követi Eszterháza szeptemberi vendégszereplése Kismartonban.  A közös osztrák-magyar koncerteket a szervezők együtt hirdetik, valamint közös kommunikációval szólítják meg az érdeklődőket.

Marketing és PR

A program-együttműködés mellett, mindkét fél meghirdeti egymás programjait saját kiadványaiban is.

Az osztrák fél programjai olvashatóak a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda kiadványaiban, a magyar programok pedig az osztrák fél havonta 500 ezer példányszámban megjelenő magazinjában, melyet nem csak Ausztriában, hanem Németországban is terjesztenek.

A magyar államtitkár tájékoztatása szerint, az osztrák és a magyar régió együttes fellépésén és közös kommunikációján túl a magyar fél Londonban, Brüsszelben és New Yorkban is szervez programokat a Haydn-év kapcsán, támaszkodva ottani magyar kulturális jelenlétünkre.

A sajtótájékoztatón, az osztrák és magyar fél közötti kiváló együttműködés gesztusaként,  Helmut Bieler tanácsos átadta Csák Ferencnek  Haydn Armida című operájának korabeli partitúráját, melyen a nagy zeneszerző sajátkezű korrekciós bejegyzései láthatók,  Haydn ezt a művét   I. (Eszterházy) Miklós megrendelésére írta.

A kölcsönkapott ritkaságot az emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki.

       
A Haydn év részletes programja:

http://www.haydn2009.at/

http://www.haydnfestival.at/

http://www.klassz.org/  

http://www.hungarofest.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük