A Magyar Televízió összes hírműsora kiemelten foglalkozik az egész világ számára meghatározó jelentőségű amerikai elnökválasztással. November első napjaiban a köztévé tudósítói három helyszínről jelentkeznek élőben.

 

A Magyar Televízió összes hírműsora kiemelten foglalkozik az egész világ számára meghatározó jelentőségű amerikai elnökválasztással. November első napjaiban a köztévé tudósítói három helyszínről jelentkeznek élőben.

Az MTV az egyetlen televíziós társaság Magyarországon, amely már tíz hónapja a helyszínről követi az amerikai elnökválasztási kampányt. A közszolgálati adó állandó New York-i tudósítója, Bombera Krisztina végigkísérte a republikánus és a demokrata párt előválasztási küzdelmét, illetve kampányát, jól ismeri a pártok képviselőit és az amerikai választási mechanizmust. „A globális pénzügyi válság megint rávilágított arra, hogy a világ nemzetei mennyire függenek egymástól. New Yorkban nap mint nap érzem, hogy ami itt történik, annak azonnal közvetlen hatása van Magyarországra is. Fontos számomra, hogy a nézőknek elmondhassam: kik, miért, milyen döntéseket hoznak sok ezer kilométerre hazánktól, hiszen a távolság kizárólag földrajzi!" – mondta Bombera Krisztina, aki november 4-én is New York-ból kommentálja az eseményeket, világít rá az összefüggésekre, illetve foglalja össze az eredményeket.

Barack Obama, demokrata párti elnökjelölt választási központjából, Chicagóból Bártfai Gergely jelentkezik, segít betekintést nyerni a kulisszák mögé, próbálja bemutatni a kampánystáb hangulatát a döntés napján. John McCain, republikánus jelölt főhadiszállásáról, az arizonai Phoenixből Mészáros Antónia, az Este szerkesztő-műsorvezetőjét kapcsolja az MTV.

„Az elmúlt hetek hírei után talán nem is szorul különösebb magyarázatra, hogy mennyire fontos Magyarország számára, mi történik a következő években Amerikában. A világ összes komoly tévétársaságához hasonlóan, de hazánkban egyedüliként, több helyszínről élőben jelentkezünk. Azt hiszem, a magyaroknak is jár az, amit más országokban már megszoktak a nézők: minden információ első kézből, a helyszínről" – mondta Kert Attila, az MTV hírigazgatója.

A három tudósító egymással és a tapasztalt budapesti stábbal együttműködve rendszeresen tudósít majd élőben az Egyesült Államokból. „Nemcsak azt mondjuk majd el a nézőknek, hogy mi történik, hanem azt is, mit jelent mindez Európa, azon belül Magyarország számára. A nézők nálunk láthatják majd a legalaposabb összefoglalókat, és tőlünk tudhatják meg az összefüggéseket is" – tette hozzá D. Tóth Kriszta, a Híradó és a Panoráma műsorvezetője.

A választás napján és másnapján (november 4-én és 5-én) a Híradó és az Este részletesen foglalkozik a témával és az eseményekkel – a helyszíni tudósítók, illetve szakértők, elemzők segítségével. November 5-én reggel, amikorra a végeredmény várható, hét órakor a szokásosnál hosszabb, húsz perces Híradó jelentkezik.

Az MTV külpolitikai műsora, a Panoráma, a november 2-ai, illetve 9-ei élő műsorát kizárólag ennek a témának szenteli, utóbbiban a hazatért tudósítók, Mészáros Antónia és Bárfai Gergely személyes tapasztalataikat is megosztják a nézőkkel, a stúdióban D. Tóth Kriszta vendégei lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük