2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2010. november 30: Utolsó felhívás a vállalatoknak a vegyi anyagok regisztrálására

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/15822"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/euurop.thumbnail_1.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Bizottság emlékezteti a vállalatokat arra, hogy ez év november 30-ig, vagyis mostantól számítva kevesebb mint 12 héten belül regisztrálniuk kell a legszélesebb körben alkalmazott, illetve legveszélyesebb vegyi anyagokat. A regisztráció a vegyi anyagokról és azok biztonságos felhasználásáról szóló uniós rendelet, a REACH egyik mérföldköve. A Bizottság ugyanakkor arra is figyelmezteti a vállalatokat, hogy 2011. január 3-ig értesíteniük kell az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA) vegyi anyagaik osztályozásáról és címkézéséről.</p><p>

euurop.thumbnail 1A Bizottság emlékezteti a vállalatokat arra, hogy ez év november 30-ig, vagyis mostantól számítva kevesebb mint 12 héten belül regisztrálniuk kell a legszélesebb körben alkalmazott, illetve legveszélyesebb vegyi anyagokat. A regisztráció a vegyi anyagokról és azok biztonságos felhasználásáról szóló uniós rendelet, a REACH egyik mérföldköve. A Bizottság ugyanakkor arra is figyelmezteti a vállalatokat, hogy 2011. január 3-ig értesíteniük kell az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA) vegyi anyagaik osztályozásáról és címkézéséről.

euurop.thumbnail 1A Bizottság emlékezteti a vállalatokat arra, hogy ez év november 30-ig, vagyis mostantól számítva kevesebb mint 12 héten belül regisztrálniuk kell a legszélesebb körben alkalmazott, illetve legveszélyesebb vegyi anyagokat. A regisztráció a vegyi anyagokról és azok biztonságos felhasználásáról szóló uniós rendelet, a REACH egyik mérföldköve. A Bizottság ugyanakkor arra is figyelmezteti a vállalatokat, hogy 2011. január 3-ig értesíteniük kell az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA) vegyi anyagaik osztályozásáról és címkézéséről.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke és egyben ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztosa, valamint Janez Potočnik környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta: „Vegyiparunknak fenntarthatónak kell lennie. Ennek megvalósítása érdekében felhívjuk valamennyi érintett vállalat figyelmét, hogy a határidőn belül hiánytalanul nyújtsák be dossziéikat. A vállalatok számára előírt fenti követelmények szigorúak, viszont olyan megtérülő befektetést jelentenek, mely megerősíti az európai vegyipar vezető szerepét. Az eredmények közé lehet majd sorolni a megnövekedett versenyképességet, a fokozott innovációt, az európai polgárok számára pedig a munkahelyek számának növekedését egy tisztább és egészségesebb környezetben."

Szeptember 10-ig mintegy 4000 dosszié érkezett be az ECHA-hoz, és ez a szám rendkívül gyorsan nő. A Bizottság arra ösztönzi a vállalatokat, hogy véglegesítsék és mihamarabb nyújtsák be dossziéikat. A vezető regisztrálók számára ajánlatos szeptember 30-ig elkészíteni a regisztrációkat annak érdekében, hogy egyrészt biztonsági időkorláttal rendelkezzenek, amennyiben problémák merülnének fel regisztrációikkal kapcsolatban, másrészt hogy a többi regisztrálónak elegendő ideje maradjon a dossziék november végéig történő benyújtására. A vállalatoknak elektronikusan kell benyújtaniuk dossziéikat a REACH-IT eszköz útján.

A Bizottság és az ECHA minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy támogassák az ágazatot e feladat teljesítésében. A Bizottság, az ECHA és ipari szövetségek felsővezetőiből létrehozott csoport sikeres munkát végzett a regisztrációs folyamat gördülékenyebbé tétele érdekében. Az ECHA fokozta erőfeszítéseit a részletes iránymutatás 22 uniós nyelven történő megjelentetése érdekében.

Az iparág erőfeszítései szinten elismerésre méltók. A határidő egyre inkább közeledik, és nagy kihívást jelent a munka meghatározása és irányítása az anyaginformációs cserefórumokon belül, melyeken a résztvevők regisztrációs célból megosztják egymással a vegyi anyagokra vonatkozó adatokat.

A regisztrációs folyamat nem csupán a vegyipart érinti, hanem azokat a gazdasági szereplőket is, akik nem tartoznak közvetlenül a vegyipari ágazathoz, például a fém- vagy textilipari termékek gyártóit.

A vegyi anyagok felhasználói az anyagok piaci hozzáférhetőségétől és időben történő regisztrációjától függnek. Ezenkívül a regisztrációt követően követniük kell szállítóik hatékonyabb biztonsági ajánlásait, vagy egyes esetekben a különleges felhasználásokra vonatkozóan saját maguknak kell kockázatértékelést végezniük.

Az anyagok osztályozására vonatkozó új szabályokhoz kapcsolódó határidők

A Bizottság emlékezteti továbbá a vállalatokat, hogy 2010. december 1-jéig újra kell osztályozniuk az általuk értékesített anyagokat az osztályozásról és címkézésről szóló új szabályoknak megfelelően, majd 2011. január 3-ig jelenteniük kell az ECHA-nak ezeket az osztályozásokat. Geert Dancet, az ECHA ügyvezető igazgatója a következő kiegészítést tette: „Azt tanácsoljuk az osztályozási és címkézési eljárásra készülő vállalatoknak, hogy álljanak készen a határidőn belül történő bejelentésre. Az ECHA és a nemzeti helpdeskek segítséget és támogatást nyújtanak az iparág – és különösen a kkv-k – számára kötelezettségeik teljesítéséhez." Az osztályozás lényeges egyrészt annak megállapításához, hogy egy vegyi anyag veszélyt jelent-e az egészségre és a környezetre, másrészt meghatározza, hogy milyen információk szerepeljenek a termékekkel dolgozók és a felhasználók által használt termékek címkéjén. Fontos, hogy vegyi anyagok kis mennyiségei esetében is el kell küldeni ezeket a bejelentéseket. Ez azt jelenti, hogy sokkal több vállalat érintett, beleértve a kkv-ket is.

 MEMO/10/400

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/index_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/index.htm

http://echa.europa.eu/news/clp_presskit_en.asp

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.