2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) 37. Közgyűlése

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43329"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/icao.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Az ENSZ szakosított, 190 tagállamot számláló szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) háromévente esedékes, soron következő közgyűlését 2010. szeptember 28. és október 8. között tartja meg a kanadai Montréalban.</p><p>

icao.thumbnailAz ENSZ szakosított, 190 tagállamot számláló szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) háromévente esedékes, soron következő közgyűlését 2010. szeptember 28. és október 8. között tartja meg a kanadai Montréalban.

icao.thumbnailAz ENSZ szakosított, 190 tagállamot számláló szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) háromévente esedékes, soron következő közgyűlését 2010. szeptember 28. és október 8. között tartja meg a kanadai Montréalban.

A közgyűlésen megvitatják az ICAO stratégiai céljait képező, légiközlekedés-biztonsággal, légiközlekedés-védelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, az auditprogramok tapasztalatait, valamint a legújabb nemzetközi légiközlekedési előírások, szabványok bevezetéséről szóló jelentéseket. A közgyűlés részletesen áttekinti a szervezet munkáját, irányvonalat és stratégiát alkot az elkövetkezendő évekre.

Az ülésen választják meg az ICAO közgyűlések közötti folyamatos irányítását biztosító Tanács 36 tagját.

A légiközlekedés területén működő hazai minisztériumok, hatóságok és szervezetek Schváb Zoltán légügyi főigazgató, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára vezetésével készülnek fel a közgyűlésre.

Magyar csatlakozási kezdeményezés

a GASR nemzetközi légiközlekedés-biztonsági szervezethez

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság jelezte érdeklődését és csatlakozási szándékát a Group of Aerodrome Safety Regulators (GASR – Repülőtér Biztonsági Szabályozók Csoportja) hatóságközi szervezet felé.

Az informális keretek között és önkéntes alapon működő GASR eredetileg néhány európai állam kezdeményezésével jött létre 1996-ban. Elsődleges célkitűzése egy olyan együttműködés megalapozása a tagállamok légiközlekedési hatóságai között, amely felgyorsítja az információáramlást és a tapasztalatok átadását az Európai Unió repülőtereinek biztonsági szabályozása terén. A szervezet segíti az uniós jogharmonizációt, szem előtt tartva a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) követelményeit is.

Munkájában a ma már több mint 30 tagállam mellett az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) és az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) vesz részt a terület szabályozásában kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakemberek bevonásával. Hazánk az Európai Unió és az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) tagjaként teljesíti a csatlakozási feltételeket.

A magyar hatóság belépése jelentős mértékben hozzájárulhat a repülőterek biztonságára vonatkozó egységes európai követelmények kialakításához és az azoknak való folyamatos hazai megfelelés biztosításához.

A dokumentumok előkészítését követően Schváb Zoltán légügyi főigazgató, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára juttatja el a GASR titkárához a csatlakozási kérelmet. A következő csoportüléseken így újonnan csatlakozott tagként várhatóan már a magyar hatóságok képviselői is részt vehetnek.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.