A hétvégén az ezerarcú csülök ünnepét köszönti Mezőzombor. Ezen a két napon a csülöké a főszerep.

 

A hétvégén az ezerarcú csülök ünnepét köszönti Mezőzombor. Ezen a két napon a csülöké a főszerep.

 

Karfiolsalátával, hagymával vagy kacsazsíros krumplival is finom, barna sörben és borban is lehet pácolni, cipóban vagy cserépedényben sütve, olajos káposztával vagy kakukkfüves erdei gombás krumplival társítva is fenséges, de kuktában, babbal, vagy pörköltnek tálalva sem másodrangú…

Nem, nem, ez kérem nem a híres olasz pizza! De még csak nem is az orosz pilményi!

Ez kérem a CSÜLÖK.

És hogy miért Csülökfesztivál, és miért éppen Mezőzomborban?

 

„Nos, a történet roppant egyszerű, jól figyeljenek!

A Tokaj hegyalja kapujában lévő település lakói már jó ideje arra lettek figyelmesek, hogy a környékén lévő kisebb-nagyobb falvakban egyik fesztivál követi a másikat. Meghányták vetették a dolgot, és végül arra jutottak, hogy ők is beállnak a sorba. Megszerveznek egy igazán belevaló, hangulatos fesztivált.

Mivel bor itt nem igazán terem, viszont a finom falatok készítésének csínját-bínját mindig is jól ismerték a helybéliek (nem véletlen, hogy messze földről jártak ide az ízes csülök-pörköltekre), így aztán megszületett a Csülök Fesztivál gondolata.

Idén futóversennyel, vásári mulatságokkal, egy igazán belevaló csülök-főzőversennyel és fantasztikus koncertekkel, programokkal várja az érdeklődőket Mezőzombor.

Itt lesz például a Hidvégi Band, a Superstation zenekar, az Abrakazabra, a Kiss Kata Zenekar és a Ghetto Funk, valamint lesz Cozombolis koncert és Copacabana Show.

A műsort színesítik még Barsi Csaba és az Agyagbanda, a Feel Good (Unplugged koncert), a Bárka színpad (Ezentúl jó leszek) és a nagy nevettető Szomszédnéni Produkciós Iroda (Dumaszínház- SZPI), s hogy a nagyágyúkról se feledkezzünk meg, fellép Korda György, Balázs Klári és a Neoton. A kétnapos programot egészen különleges tűzijáték zárja." (gexmédia)

 

Mezőzombor

Nevét Lehel vezér fiának, Zumbó vezérnek nevéből származónak tartják. Mezőzombor a Tokaj-hegyaljai borvidék része, Észak-Alföld legészakibb csücske. Tősgyökeres zsellértelepülés volt, mióta világ a világ. Sertést és marhát tartottak leginkább. Az Árpád-kori település címerében ott a kalász és a szőlő. Nevét az oklevelek 1298-ban említették először. Azóta többször elnéptelenedett majd újra benépesült.

 

A csülök

Van belőle első és hátsó. Az első általában 60-90 dkg között van, míg a hátsó akár 1,5 kilónál is több lehet. A csülök bőre általában kétszínű. Ez a feldolgozás módjától függ. Ha pörzsölik az állatot, akkor sárgásabb, ha forrázzák, akkor fehérebb a színe. A csülköt csontosan vagy csont nélkül lehet venni. A bőr és hús között komolyabb mennyiségű zsírszövet található. A hátsó csülök a comb és a köröm között leledzik. Ez az állat lábszára. Az első csülök a lapocka és a köröm között van, ez az első lábszár. A csülök készíthető egészben sütéssel, pl.: ropogós csülök, vagy főzéssel, pl.: kocsonya, vagy apróhúsnak, pl.: csülökpörkölt. Apróhúsos ételhez érdemes a csont nélkülit venni, vagy kérjék meg a hentest, hogy csontozza ki, mert akkor nem kell otthon bajlódni vele. A csülökben több érdekes rész van. Ilyen a csülök henger alakú húsrészei és a lapockához közelebb eső húsrészek találkozása, a madárka. Talán ez a csülök legporhanyósabb része.

 

A program:

július 15. szombat

8:00 Főzőverseny (ágyúszó)

8:15 Barsi Csaba és az Agyagbanda

13:00 Feel Good- Unplugged koncert

14:00 Bárka színpad Ezentúl jó leszek

14:30 Megnyitó/ Főzőverseny eredményhirdetése

15:30 Szomszédnéni Produkciós Iroda (Dumaszínház- SZPI)

16:30 Hidvégi Band

18:00 Korda György és Balázs Klári

19:30 Superstation zenekar

21:00 Abrakazabra

 

július 16. vasárnap

10:00 Gyerek főzőverseny/Futóverseny/ vásári mulattatás/

13:30 Kiss Kata Zenekar

15:00 Cozombolis koncert

16:30 Copacabana Show

18:30 Ghetto Funk zenekar

20:00 Neoton

22:00 Tűzijáték

 

2017. július 15-16.

IV. Mezőzombori Csülökfesztivál

 

http://mezozombor.hu

https://www.youtube.com/watch?v=zZbouIUmvTY

https://www.youtube.com/watch?v=YVAoYu_Q2wg

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük