Új filmklubot köszönthetünk az RS9+ Vallai kertben, aztán megcsodálhatjuk Sütő Erika porcelántervező művész Okapi ékszereit és még egy előadást tartanak az illuzionisták.

 

Új filmklubot köszönthetünk az RS9+ Vallai kertben, aztán megcsodálhatjuk Sütő Erika porcelántervező művész Okapi ékszereit és még egy előadást tartanak az illuzionisták.

 

Mint arról már többen értesülhettek, a Deák tér közelében, a Rumbach S. utcában régóta működő RS9 Színházhoz tartozó új helyszínen, a – tavaly novemberben elhunyt Vallai Péter emlékére – RS9+ Vallai kertnek keresztelt (tágas és hangulatos) teremben FILMKERT 

néven filmklub indult 2013. november 4-én, Reményi Róbert (Godot Filmklub) vezetésével.

Az első sorozat (stílusosan) Film/Színház címmel közismert színpadi művek kiemelkedő mozgóképes feldolgozásaival szeretné megörvendeztetni a tisztelt publikumot.

Kezdésnek – mintegy bemelegítésül – ismertebb művekkel, a későbbiekben esetleg kevésbé ismerősekkel… Ja, és lesz egy-két ismétlődés a korábbi Godot Filmklubos kínálathoz képest.

Íme a további novemberi műsor: hétfőnként 19 órakor Film/Színház sorozat

November 11. –  Woyzeck (német, Werner Herzog, 1979, 82')

Éppen egy hónapja volt a kérészéletű géniusz, Georg Büchner születésének 200. évfordulója. Ezt a – töredékessége ellenére is legjelentősebb – művét pedig csak 1913-ban, ¾ századdal a halála után állították először színpadra. Máig egyetlen igazán ihletett, s az eredeti alkotás szelleméhez méltó filmrevitele Werner Herzog nevéhez fűződik, aki természetesen a démonikus-karizmatikus Klaus Kinskire bízta a címszerepet. A téma: a kisember meghurcolása, tönkretétele szomorúan aktuális ma is…

(német nyelven, magyar felirattal)

November 18. – Ran – Káosz (japán, Kuroszava Akira, 1985, 161')

November 25. – Rosencrantz és Guildenstern halott (angol, Tom Stoppard, 1990, 117')

Belépő: 800 Ft

Bevezeti, és a végén a kötetlen beszélgetést levezeti Reményi Róbert filmesztéta.

Érdeklődés, információ: + 36 70 238 7583 (Ezen bátran lehet hívni, kivéve filmklub-időben.)

godot.filmklub@gmail.com  /  remenyi.film@gmail.com

FILMKERT RS9+ Vallai kert

1075 Budapest, Rumbach S. u. 10.

http://rs9theater.wix.com/rs9plusz

 

Sütő Erika porcelántervező művész OKAPI című kiállítását 2013. november 14-én, csütörtökön 18 órakor a MUSEION No. 1 Galériában (Budapest, IX. ker. Üllői út 3.)

Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművésznő, a Vígszínház igazgatója nyitja meg.

Köszöntőt mond: Szegedi Zsolt keramikusművész, a KKMM – Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője. A kiállítás keddtől-péntekig 14-től 18 óráig 2013. december 13-ig tekinthető meg.

Sütő Erika a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomát kerámiatervező szakon, majd design-menedzser szakon. A diploma után művészeti szervezőként helyezkedett el, de szakmai aktivitását megőrizve folyamatosan jelen van hazai és külföldi kiállításokon, szakmai programokon. A művészt régóta foglalkoztatta a porcelán anyag más területen történő felhasználásának gondolatköre: a porcelán bevonása a kortárs ékszertervezésbe.

Ennek hatására hozta létre saját fejlesztésű, a világon egyedülálló technikával kialakított, új generációs porcelán ékszereit, amit OKAPI márkanévre keresztelt.

Egyediség, személyesség, időtlen elegancia, kifinomult design, valódi értékek.
Ezekből a részletekből születtek meg azok a félreismerhetetlen darabok, amelyek az Okapi ékszereket jellemzik. Minden darabja kézzel készül, saját karakterrel rendelkezik, üzenetet hordoz, az önkifejezés eszköze. Mesterségbeli tudás és az innovatív megoldások iránti igény ideális egyensúlyban öltenek testet bennük.

A porcelán technológiájának újrafelfedezése, sterling ezüsttel való társítása teszi igazán izgalmassá azt a kontrasztot, amely mégis tökéletes egységben ölt testet az Okapi ékszerekben.

Sütő Erikát OKAPI ékszereivel Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjban részesítették, majd a Magyar Formatervezési Díj és a III. Szilikátművészeti Triennálé mellett számos más kiállításon is bemutatásra kerültek. Az OKAPI ékszerek sikerének köszönhetően a Hollóházi Porcelángyár felkérésére a művész több porcelán-ékszerkollekciót is tervezett.

http://www.icshu.org/

 

Még egy előadást tartanak az illuzionisták.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a hamarosan Budapestre érkező The Illusionists show (lásd: http://euroastra.hu/node/74748) szervezői egy negyedik előadást is meghirdetnek,

november 24-én (vasárnap) 15 órára.

A mágikus show így november 22-én (20 órakor), 23-án (19 órakor) és 24-én dupla előadással (15 és 19 órakor) látható a Syma Csarnokban.

A 7 illuzionista közt szerepel feltaláló, varázsló, szabadulóművész és mentalista is, akik gyakran az életükkel játszanak a produkció kedvéért. Pengenyelés, gondolatolvasás, kettévágás, ámulatba ejtő lebegések és izgalmas szabadulások mellett számtalan, soha nem látott illúziót ismerhetnek meg a nézők.

A show valóban átviszi a bűvészet műfaját a 21. századba.

The Illusionists

Syma Csarnok

http://www.youtube.com/watch?v=pF7kO91GtoA&feature=player_embedded

 

Lantai József