2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

36-48 órán belül lesz gáz: Ukrajna is aláírt

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21913"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gazlang.thumbnail.png" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>Ukrajna nagyon vonakodva, mint akinek a fogát húzzák, de 2009 január 11-én vasárnap kora reggel áláírta a megállapodást az ellenőrökről. Így elhárulhat azakadály a gázszállítások előtt, amint az ellenőrök elfoglalják állomáshelyeiket a vezeték mentén.</p><p>

 gazlang.thumbnail

Ukrajna nagyon vonakodva, mint akinek a fogát húzzák, de 2009 január 11-én vasárnap kora reggel áláírta a megállapodást az ellenőrökről. Így elhárulhat azakadály a gázszállítások előtt, amint az ellenőrök elfoglalják állomáshelyeiket a vezeték mentén.

 gazlang.thumbnail

Ukrajna nagyon vonakodva, mint akinek a fogát húzzák, de 2009 január 11-én vasárnap kora reggel áláírta a megállapodást az ellenőrökről. Így elhárulhat azakadály a gázszállítások előtt, amint az ellenőrök elfoglalják állomáshelyeiket a vezeték mentén.

Az ukrán fél vonakodása azért volt, mert ki akart kényszeríteni a megállapodásban két olyan paragrafust, ami az „arcát védi".  Ahogy az egyezményben fogalmaznak: "Ukrajna 2009. január 1-től nem vett ki nem neki járó gázt a vezetékből, és a benne lévő nyersanyagot Európába továbbította." A másik pedig, hogy nem Ukrajna állította le a tranzit szállításokat. (ez utóbbi történetesen igaz…)

Julia Timosenko szerint:"Ukrajna nem adós, és az utolsó garasig elszámolt a 2008-as évért (Oroszországgal)" , ami előrevetíti hosszú olyan csatára számíthatunk még – akkor is ha gáz és nyomás is van… – a két fél között. Mert egyértelmű a poltikai cél, hogy az orosz medve megrendszabályozza az ukrán felet, mivel az nem Oroszország érdekében politizál. Ukrajna kevesebb nacionalizmussal, és több diplomáciával többre vihette volna. Így viszoit egyszerre levesztett azt az előnyét, aminek alapján a teljesen szocialista struktúrában és eszközökkel működö nehézipar számára jelentett, most már olcsóbb az acél Oroszországból vagy akár Kínából, mint tőlük. Európa pedig értelemszerűen saját érdekeit védi, ami most kivételesen azonos az orosz érdekekkel.

Kérdés maradt, hogy a villamos energiában lesznek e hasonló bajok, ugyanis az már látszik, hogy a magyar ukrán határkresztező kapacitás másnak a kezén van, mint akinek az ukrajnai importálható energia. Kérdés, mikor verik le ezt rajtunk az ukrán nacionalisták, illetve elegendőek e a közben Románia és Ausztria felé épült kapacitások a meglévőek mellett.

Az tisztán látszik: az Oroszoknak érdekül az orosz gűázt tartalmazó kerülő vezetékek kiépítése, így a Déli Áramlat-é, de mindent megtesznek majd azért, hogy más forrásokból Európa ne juthasson megfelelő mennyiségű és minőségű alternatív forrásból származó gázhoz. Ezért ha szükséges megszervezi természetesen a saját vezetésével a leendő alternatív források árfelhajtó szövetségét a "gáz-OPEC"-et, ami a közös érdek miat valószínűleg sikerülni is fog.

Itt is igaz a mondás: Oroszországnak nincsenek barátai vagy ellenségei, hanem ÉRDEKEI vannak. És ha ezt nem vesszük figyelembe, akor még belefuthatunk pár durva krízisbe.

Az ukránok most már világpiaci áron kapják a gázt. Ha aláírnak, pedig erre előbb utóbb ár lesznek kényszerülve. És akkor az ukrán nehézipari üzemek lehúzhatják a rolót. Ha meg az oroszokat a gázlopás miatt a vezeték ismételt elzárásara kényszerítik egy nap arra ébredhetnek, hogy a vezetékek nyomvonalán orosz megszállási zónák és tankok fogadják őket. És Európa egy szót sem fog szólni. Hiszen Európának NEM ÉRDEKE HOGY SZÓLJON: A folyamatos gázszolgáltatás az ALAPVETŐ ÉRDEKE.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.