2022.augusztus.13. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyitották Prágában a Kreativitás és Innováció Európai Évét

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21911"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cseh_elnoekseg.thumbnail.jpg" border="0" alt="A cseh elnökségi időszak logója" title="A cseh elnökségi időszak logója" width="100" height="72" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A cseh elnökségi időszak logója</strong></span></span>2009. január 7-én Prágában a cseh elnökség nyitóeseményéhez kapcsolódva a Kreativitás és Innováció Európai Évének hivatalos nyitókonferenciájára is sor került. A rendezvényt Ondrej Liska cseh oktatásügyi miniszter és Jan Figel, oktatásért felelős európai biztos nyitotta meg, mindketten hangsúlyozták a kreativitás és innováció egyéni, társadalmi és gazdasági jelentőségét.</p><p>

a cseh elnökségi időszak logójaA cseh elnökségi időszak logója2009. január 7-én Prágában a cseh elnökség nyitóeseményéhez kapcsolódva a Kreativitás és Innováció Európai Évének hivatalos nyitókonferenciájára is sor került. A rendezvényt Ondrej Liska cseh oktatásügyi miniszter és Jan Figel, oktatásért felelős európai biztos nyitotta meg, mindketten hangsúlyozták a kreativitás és innováció egyéni, társadalmi és gazdasági jelentőségét.

a cseh elnökségi időszak logójaA cseh elnökségi időszak logója2009. január 7-én Prágában a cseh elnökség nyitóeseményéhez kapcsolódva a Kreativitás és Innováció Európai Évének hivatalos nyitókonferenciájára is sor került. A rendezvényt Ondrej Liska cseh oktatásügyi miniszter és Jan Figel, oktatásért felelős európai biztos nyitotta meg, mindketten hangsúlyozták a kreativitás és innováció egyéni, társadalmi és gazdasági jelentőségét.

A siker kulcsa a folyamatos reagálás a változó környezetre, erre pedig a kreatív erőforrások tesznek képessé. Ondrej Liska egyenesen a válság ellenszerének nevezte az oktatást, és kiemelte, hogy a kreativitás és innováció témája hangsúlyosan jelen van a versenyképes és nyitott Európát célzó cseh elnökségi prioritásokban.

Jan Figel elmondta, hogy a Kreativitás és Innováció Európai Éve katalizátor szerepet tölt be: célja, hogy felhívja a figyelmet a témára, és összehozza az érintetteket, megteremtse az együttműködés kereteit és hozzájáruljon az ötletek megvalósulásához. A sikerhez nyitott elmére és nyitott szívre van szükség: a racionális megközelítés és az empátia ötvözete vezethet célra.

Az évet különböző szakterületekről és különböző európai országokból 24 felkért nagykövet képviseli, köztük Edward de Bono, a kreatív gondolkodás mestere, Radu Mihaileanu román származású francia filmrendező vagy Blanka Ríhova cseh mikrobiológus, és nem utolsósorban Rubik Ernő professzor, és Losonczi Áron, a fényáteresztő beton feltalálója. A nagykövetek kerekasztal-beszélgetése eredményeként megfogalmazott ajánlásokat  Esko Tapani Aho, a Nokia alelnöke, volt finn miniszterelnök ismertette a konferencián. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg megélt gazdasági válság egyben lehetőség is, hiszen előfordul, hogy fontos és szükséges reformokat válság nélkül lehetetlen lenne keresztülvinni. A kreativitás alapja a jól működő, színvonalas oktatási rendszer. Tudásalapú társadalomról beszélünk, de az oktatási rendszerek még nem igazodnak ezekhez az új igényekhez, radikálisan át kell őket alakítani. Az emberi tőkébe való befektetés elengedhetetlen, a gazdasági nehézségek ellenére, sőt éppen emiatt muszáj invesztálni az oktatásba és a kutatás-fejlesztésbe. Több és hatékonyabb együttműködésre van szükség az akadémiai szféra, a gazdaság és a kormányzati szféra között, jelenleg ez nagyon korlátozott, miközben az innovációs kapacitás egyre inkább az együttműködésen alapszik. Zárásként hozzátette, hogy a kreativitás és innováció által elért siker nemcsak gazdasági, anyagi jellegű, hanem jobb emberi életet eredményez.

A kreativitás és innováció európai éve átfogó kezdeményezés, amely jellegénél fogva számos területre kiterjed: az oktatás és képzés mellett érintett a kultúra, a vállalkozásfejlesztés, a kohéziós politika, a vidékfejlesztés, a kutatás és fejlesztés, a kreatív ipar (beleértve az építészetet is), az audiovizuális szektor és az információs társadalom is.

Az európai év néhány kiemelt területe többek között:

  • A művészeti oktatás és a kreativitás fejlesztésének erősítése az alap- és középfokú oktatásban, a szakmai képzésben, valamint a non-formális és az informális oktatásban
  • Az önkifejezés kreatív formáinak fenntartása, erősítése felnőtt korban is
  • A kulturális sokszínűség mint a kreativitás és innováció forrása
  • Az információs és kommunikációs technológiák mint a kreatív önkifejezés médiumai
  • A matematika, a természettudományok és a műszaki tudományok az aktív, innovatív gondolkodásmód szolgálatában
  • Az innovatív folyamatok széleskörű megértésének elősegítése, a vállalkozó szellem és attitűd erősítése a jólét fenntartása érdekében
  • Az innováció mint a fenntartható fejlődés záloga
  • Kreativitáson és innováción alapuló regionális és helyi fejlesztési stratégiák
  • Kulturális és kreatív ipar: ahol az esztétikum és a gazdasági szempont egybeesik
  • Innováció a köz- és magánszektorban

Az év hazai koordinátora az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Tempus Közalapítvány. Az év hivatalos hazai programjának összeállítása céljából a Tempus Közalapítvány  pályázati felhívást tett közzé, mely elérhető a http://www.tka.hu/ címen, és amelyben a fenti területek mindegyikéről várnak olyan programokat, ötleteket, kezdeményezéseket, amelyek témájukkal és célkitűzéseikkel a Kreativitás és Innováció Európai Évének kezdeményezéséhez illeszkednek. Az ötletpályázatra benyújtott javaslatok közül a szervezők mintegy ötven kezdeményezést választanak ki, amelyek a szakmai elismerés mellett nem anyagi jellegű támogatást is kapnak kezdeményezésük megvalósításához, és ezek adják majd az év hivatalos hazai programjának gerincét.

A magyarországi nyitórendezvényre februárban kerül majd sor. Az Év egyik kiemelt eseménye lesz májusban az a konferencia, amelynek témája a kreativitás és innováció az egész életen át tartó tanulás tükrében. A programokról és rendezvényekről februárban, a partnerszervezetekkel való egyeztetés és az ötletpályázat lebonyolítása után lesz elérhető részletes információ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.