2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színe és visszája

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/91719"><img class="image image-preview" src="/files/images/Kilincs.jpg" border="0" width="235" height="400" /></a></span>Az Első Magyar Kilincs Műveket százhúsz évvel ezelőtt, 1895-ben alapította Rigli Aurél műszerész és öntőmester. A cég rohamos fejldésnek indult, az Osztrák-Magyar Monarchián kívül harminc országba exportálták a termékeiket. Először vasból, rézből, majd aluminiumból és fémötvözetekből készítették a szebbnél szebb kilincseket.  </p> <p> 

kilincsAz Első Magyar Kilincs Műveket százhúsz évvel ezelőtt, 1895-ben alapította Rigli Aurél műszerész és öntőmester. A cég rohamos fejldésnek indult, az Osztrák-Magyar Monarchián kívül harminc országba exportálták a termékeiket. Először vasból, rézből, majd aluminiumból és fémötvözetekből készítették a szebbnél szebb kilincseket. 

 

kilincsAz Első Magyar Kilincs Műveket százhúsz évvel ezelőtt, 1895-ben alapította Rigli Aurél műszerész és öntőmester. A cég rohamos fejldésnek indult, az Osztrák-Magyar Monarchián kívül harminc országba exportálták a termékeiket. Először vasból, rézből, majd aluminiumból és fémötvözetekből készítették a szebbnél szebb kilincseket. 

 

   1948-ban a vállalatot államosították, munkásigazgatója Paxián Péter Pál élmunkás lett. Szerencsére értett a szakmához, ugyanis Rigli Aurél unokaöccse volt, de ezt gondosan eltitkolták. 1950-l980. között hatszor kapták meg a KiválóVállalat címet és egyszer Vörös Csillag Érdemrenddel tüntették ki. Akkoriban ilyen kitüntetést vállalatoknak is adtak.

 

   1990-ben privatizálta a céget ifj. Rigli Aurél, az alapító dédunokája. Azóta az üzem virágzik.

 

   1. Újsághír. Mind a szakmai, mind a szélesebb közvélemény méltatlankodva és jogos felháborodással fogadta a hírt, hogy a Magyar Kilincs Művek megvásárlására ajánlatot tett egy közelkeleti olajmágnás. Az indulatok érthetőek. A vállalatot százhúsz éve alapították, azóta sokat fejlődött, jelenleg negyven országba exportálják a kilincset, amely 2010. óta Hungarikum.. A magyar kilincs tartós, rugalmas, kopásálló, dekoratív és környezetbarát. És most itt állunk ezzel az alattomos próbálkozással. A cég vezetése és dolgozói olyan törvényt követelnek, amely megtiltaná a száz évnél régebben alapított magyar vállalatok eladását külföldi befektetőknek.

 

   2. Újsághír. Mind a szakmai, mind a szélesebb közvélemény örömmel és büszkeséggel fogadta a hírt, hogy a Magyar Kilincs Művek meg kíván vásárolni egy délamerikai ajtógyártó céget. A büszkeség jogos, a magyar vállalkozói tehetség újabb bizonyítéka. A vállalatot százhúsz éve alapították, azóta sokat fejlődött, jelenleg negyven országba exportálják a kiváló magyar kilincseket. A cégvásárlással további tengerentúli országokkal léphetnek majd kapcsolatba. A cég vezetése és dolgozói olyan törvényt követelnek, amely adómentességet adna a száz évnél régebben alapított magyar vállaltoknak abban az esetben, ha külföldön fektetik be tőkéjüket.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.