2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Somnakaj – gypsy musical

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91785"><img class="image image-preview" src="/files/images/somna.preview.jpg" border="0" width="469" height="381" /></a></span>Június 6-án (szombat) 20 órától egy különleges előadás lesz a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. A Somnakaj című roma musical egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is. <p> 

somna.previewJúnius 6-án (szombat) 20 órától egy különleges előadás lesz a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. A Somnakaj című roma musical egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is.

 

somna.previewJúnius 6-án (szombat) 20 órától egy különleges előadás lesz a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. A Somnakaj című roma musical egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is.

 

A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során Somnakaj, a fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát és Szakcsi Lakatos Bélát láthatják majd a nézők.

 

Több ismert hazai alkotó-, és előadóművész komoly előkészítő munkája nyomán született meg az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2014 áprilisában a Művészetek Palotája. A produkció a budapesti sikerek után most országos körútra indul. melynek második állomása június 6-án Pécs lesz; az előadásra a POSzT OFF-program keretén belül kerül sor.

 

A musicalben egy roma lány meséli el történetét. A szülők nélkül nevelkedett, vadóc, szabadszellemű, tehetséges Somnakaj falujából, Alsószentlélekről indul szerencsét próbálni, felvételi vizsgát tenni a városi főiskolán. Terve eltérő reakciókat vált ki a falu lakóiból: az orvosnő támogatja, apai nagynénje ellenben ellenzi azt. Somnakaj mégis útra kel, és története a kitörésnek és a gyökerek vállalásának példázata lesz. A produkció egyszerre koncert és színház, tánc és irodalom, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A Somnakaj a roma zenei kultúrát nem elszigetelt valóságként mutatja be, hanem sorra veszi azokat az pontokat, ahol a befogadó társadalmi attitűd gazdag kölcsönhatásokat eredményezett, a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig.

 

Somnakaj – Szakács Hajnalka

Zsáró néne, Gojma testvére – Papadimitriu Athina

Doktornő – Falusi Mariann

Misi, rockénekes – Oláh Gergő

Gojma, Somnakaj apja – Kovács Antal

Sanyi bácsi, Somnakaj nagyapja – Balogh Lajos

Lajos bácsi, zenész Londonban – Kathy Horváth Lajos

Béla bácsi – Szakcsi Lakatos Béla

 

Kórus: Balogh József, Dobi Matild, Farkas István, Lakatos Béla, Szilvási István, Tintér Gabriella; közreműködnek: a Duna Művészegyüttes táncosai

Zenészek: Balogh Kálmán (cimbalom), Bede Péter (fúvós hangszerek), Födő Sándor (dob), Földes Gábor (basszus), Kovács Ferenc (trombita), Kovács Máté (kanna, perka), Makula Zsolt (tambura), Novák Csaba (bőgő), Seress Vilmos (szaxofon), Szirtes Edina Mókus (hegedű), Vidák Róbert (gitár)

Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt

Írta: Müller Péter Sziámi

Zene: Kovács Antal, Marko Marković, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus

Zenei rendező: Szirtes Edina Mókus

Rendezte: Rozgonyi Ádám

 

2015. június 6. 20.00 óra

Somnakaj – gypsy musical

Zsolnay Kulturális negyed

Pirogránit Udvar

 

http://zskn.hu

http://www.poszt.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.