2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

PROSERVER : az EnterNet-csoport szervertermet nyit

9 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/4967"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tn_1proserver1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="67" /></a></span>Az EnterNet csoport szolgáltatásainak bõvítésére, új szerverterme mûködtetésére létrehozta a Proserver Kft.-t, az errõl szóló bejelentés és a szerverterem hivatalos megnyitása 2007.szeptember 6-án zajlott a Budapest Újpalotán fekvõ létesítményben.  A Proserver néven üzemelõ szerverterem széleskörû adathálózati szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, a hosting alapszolgáltatástól az összetett co-location szolgáltatásokig terjedõen. </p><p>

 

1.Az EnterNet csoport szolgáltatásainak bõvítésére, új szerverterme mûködtetésére létrehozta a Proserver Kft.-t, az errõl szóló bejelentés és a szerverterem hivatalos megnyitása 2007.szeptember 6-án zajlott a Budapest Újpalotán fekvõ létesítményben.  A Proserver néven üzemelõ szerverterem széleskörû adathálózati szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, a hosting alapszolgáltatástól az összetett co-location szolgáltatásokig terjedõen.

 

1.Az EnterNet csoport szolgáltatásainak bõvítésére, új szerverterme mûködtetésére létrehozta a Proserver Kft.-t, az errõl szóló bejelentés és a szerverterem hivatalos megnyitása 2007.szeptember 6-án zajlott a Budapest Újpalotán fekvõ létesítményben.  A Proserver néven üzemelõ szerverterem széleskörû adathálózati szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, a hosting alapszolgáltatástól az összetett co-location szolgáltatásokig terjedõen.

A megnyitón megjelent az Enternet képviseletében az ügyvezetõ igazgató Bauer Róbert valamint Balogh László,  továbbá a mûködtetésben közremûködõ Oracle Hungary marketing igazgatója, Klotz Tamás,  a Microsoft Magyarország Kft. képviseletében a marketing üzletágat vezetõ Biber Attila,  valamint a Proserver ügyvezetõ igazgatója, Vashegyi Zoltán.

2.Bauer Róbert elmondta, az EnterNet a legnagyobb magyar ADSL szolgáltató, a cég törekvései ügyfélkörének folyamatos bõvítésére irányulnak, az igények széleskörû kielégítésével. Ezt a célt szolgálja a legmodernebb eszközökkel felszerelt, jó elhelyezésû Proserver szerverterem létrehozása. Az új létesítménnyel a fennálló piaci igényeknek kívánnak megfelelni;  magas színvonalú és minden igényt kielégítõ adathálózati szolgáltatást biztosítanak ugyanazon helyen, legyen az hosting-, co-location,  szerver bérlet szolgáltatás, domain regisztráció vagy akár alkalmazásszolgáltató megoldás.

A teljes körû informatikai szolgáltatás felöleli az adathálózati szolgáltatásokat és a különbözõ alkalmazásszolgáltató (Application Service Provider) és ?on demand" megoldásokat is.  Minderre az Oracle Hungary-vel, a Microsoft vállalatokkal és a VMware partner cégével, a Haitec-el (Haisystems Informatikai Kft.) kötött együttmûködési megállapodás kínál biztosítékot.

3.A Microsoft szolgáltatói licencszerzõdés (Services Provider License Agreement – SPLA) olyan elõfizetõi alapú licencprogram, amelynek alkalmazásával a szolgáltatók kezdeti beruházási költségek és nagyobb kockázat nélkül nyújthatnak ügyfeleiknek üzemeltetési, erõforrás-kihelyezési (outsourcing) és más szoftverszolgáltatásokat.  Így a Proserver ügyfelei a Microsoft portfóliójából a vállalatirányítási és ügyfélkapcsolati, üzleti folyamatkezelési, üzleti intelligencia, oktatási (eLearning), email és csoportmunka, asztali (desktop), internetes, biztonsági, infrastruktúra és fejlesztõ eszköz megoldásokat érhetik el.

Az idõszakos (havi, negyedéves, éves) díjas számlázás cash-flow szempontból nagyon kedvezõ az ügyfelek számára. A szolgáltatói licencprogramot a Microsoft azon kis- és középvállalatoknak ajánlja, akiknek a speciális üzleti igényeikhez nem áll rendelkezésükre belsõ erõforrás, esetleg nem megfelelõek a belsõ informatikai erõforrásaik, illetve sok kis telephellyel rendelkeznek, ahol nincs helyi informatikai támogatás. A program hasznos lehet olyan oktatási intézményeknek és önkormányzatoknak is, amelyek nem tudnak belsõ informatikát finanszírozni, vagy olyan nagyvállalatoknak, amelyek a nem-kritikus üzleti vagy informatikai folyamataikról erõforrást szeretnének felszabadítani.

4.Klotz Tamás elmondta, az Oracle, a nemzetközi tendenciát követve, kiszélesíti kihelyezett on-demand szolgáltatásait Magyarországon is, a nagyvállalatokon kívül a kis- és középvállalatokra is gondolva.  Pl., az Oracle  Financing szolgáltatás elérésével az Oracle megoldások elterjedését kívánja elõsegíteni az alacsony forgótõkével rendelkezõ cégek körében is.  A kkv-k Oracle segítésének lényege; olyan lízing-lehetõségek biztosítása Oracle közvetítéssel, amelyeket közvetlenül nem érhetnének el az érdekeltek.  Az elkövetkezõ 3-5 évben az Oracle sok ilyen ügyfélre számít.

Az Oracle Hungary vállalatirányítási rendszerével, az Oracle E-Business Suite-al, valamint a hozzá kapcsolódó Oracle Financing szolgáltatással vesz részt a Proserver együttmûködésben.  Az Oracle E-Business Suite a vállalat üzleti alkalmazás-portfóliójának sikeres középvállalati terméke, vállalatirányítási rendszere, amely gyors üzleti adatelemzést, magas szintû ellenõrzést és átláthatóságot biztosít, míg az Oracle Financing szolgáltatás a beruházás finanszírozásában nyújt segítséget a cégeknek.

A megoldás számos iparági funkciót tartalmaz, az Oracle alkalmazását használják például kereskedelmi és médiacégek,  IT és egyéb üzleti szolgáltatók, termelõ-vállalatok és klinikai kutatócégek is.  Az E-Business Suite hosting formában való igénybevételét az Oracle olyan kis- és középvállalatoknak javasolja, ahol a fõ üzleti tevékenységet elõtérbe helyezve a szolgáltatást végzõ területek kiszervezésében gondolkodnak, valamint azoknak, akik szeretnék elkerülni a vállalatirányítási rendszerek bevezetésének induló költségeit.

A Proserverrel született megállapodás alapján meg is vásárolható ez az alkalmazás, de szolgáltatásként is igénybe vehetõ, sõt teljes kiszervezés formájában is elérhetõ. 

5.A VMware technológia alkalmazásával az operációs rendszerek üzemeltetése helyezhetõ egy magasabb szintre, alkalmazásával prémium üzleti szolgáltatásokkal bõvül a Proserver által kínált szolgáltatások sora.  A VMware Infrastruktúra a kritikus kiszolgálók üzemeltetését helyezi magasabb szintre, az üzletileg létfontosságú rendszerek számára újszerû platformot biztosít.

Maga a VMware cég az x86-alapú szerverek és asztali számítógépek virtualizációs szolgáltatásainak világ-méretekben vezetõ szállítója.  A VMware technológia úttörõnek számító szemléletmódja;  a virtualizáció területén különválasztja a szoftvert az alapul szolgáló hardvertõl.  A magában álló számítógép így összetett operációs rendszereket és alkalmazásokat futtathat, a korábbi megoldásoknál hatékonyabban, jobb elérhetõséggel, rugalmasabban  és jobban kezelhetõen. 

A Proserver webhosting szolgáltatásának segítségével a számítógépen tárolt adatok, programok interneten keresztül bármikor elérhetõvé válnak az ügyfelek számára, míg a DB (adatbázis) hosting szolgáltatás azon vállalatoknak hasznos, akik kliens-szerver alkalmazások készítésében, üzemeltetésében vesznek részt. 

A co-location szolgáltatásnál az ügyfelek a rack szekrény és tömb co-location mellett a terület alapú (négyzetméter-áron megszabott) bérletet is választhatják.

A Proserver optimális, biztonságos és üzembiztos környezetet nyújt a szerverek mûködtetéséhez.  A közel egymilliárdos költségvetéssel készült szerverteremben a legmodernebb berendezések találhatók,  hálózati infrastruktúrája pedig az élvonalbeli hálózati eszközgyártó, a Cisco termékeibõl épül fel. 

A létesítmény több mint 4 ezer szerver üzemeltetésére képes, ezek hûtését 800kW-os,  termenkénti n+1 redundanciával kiépített klímarendszerrel biztosítja. A szerverek kialakítása történhet ún. ?polcos", vagy rack-be szerelhetõ megoldással. 

A szerverterem különlegessége;  négyzetméterenként 2,5 tonna padlóterhelésû berendezéseket is be tud fogadni.   A zökkenõmentes internet-kapcsolatot 30 Gbps-os,  a BIX épülete felé kiépített optikai kapcsolat biztosítja, amelyen keresztül egy 10 Gbps BIX valamint 1 Gbps nemzetközi kapcsolat is üzemel. 

6.6.A folyamatos áramellátás biztosítására kétszintû szünetmentes megoldást alakított ki a vállalat, ennek elsõ szintjét a gyors reagálású, úgynevezett ?online" UPS rendszer alkotja, amely ki tudja szûrni a hálózati áramban jelenlévõ zavarokat, kisebb ingadozásokat,  így biztosítja a megfelelõ minõségû áramot, teljes áramszünet esetén pedig ellátja árammal a szerver-épületet a második szintû védelem beindulásáig.  A második ?védvonalat" a 2 MVA kapacitású diesel-aggregátorokra épülõ áramforrás adja, mely gyakorlatilag bármekkora áramkimaradást képes áthidalni.

Az ügyfelek adatainak védelmét 24 órás operátori szolgálat és prime kategóriás szolgáltatások biztosítják, emellett minden elhelyezett szerverhez ingyenes dialup hozzáférés is jár.

A Proserver szerverterem számszerû adatai:

-2 MVA teljesítmény,

-4.000 db szerverhely

-74 m2,  2,5 t terhelhetõségû szerverterem,

-380 m2  átlagos terhelhetõségû szerverterem,

-30 Gbit BIX internet kapcsolat optikai kábelen, amelyen keresztül 10 Gbps BIX és 1 Gbps nemzetközi kapcsolat üzemel, 

-76 km CAT6 Gbit UTP kábelezés,

-800 kW klímateljesítmény (n+1 redundancia),

-kétszintû szünetmentes áramellátás, (20 perc akkumulátor-üzem + diesel-aggregátorok),

-redundáns árambetáplálás, (két betáp),

-Cisco hálózati eszközök.

Az új technikát az Enternet szakembergárdája, a szerver- és hálózatüzemeltetésben sokéves tapasztalattal rendelkezõ rendszermérnökök és operátorok kezelik 24 órás állandó szolgálatban. 

Vashegyi Zoltán, a Proserver ügyvezetõ igazgatója elmondta, a Proserver azoknak a vállalatoknak is megoldást kínál, amelyek nem rendelkeznek saját szerverrel;  tartós bérlet vagy különbözõ leasing megoldások segítségével saját brand alatti hardware eszközökkel.  A létesítmény háromféle terem-besorolása az igényelt biztonsági szinteknek való megfeleltetést biztosítja az ügyfeleknek.  Távoli konzol-üzemmódban, akár egy browserbõl is

elérhetik az ügyfelek szervereiket.  A szerverterem összesen 4.400 szervert képes befogadni, jelenleg kiépített területe mellett további bõvítési lehetõséggel is bír.  Az Enternet teljes mûszaki részlege ebbe az intézménybe fog költözni. 

Az  EnterNet  2000-ben alakult gyors és emberközpontú internet-szolgáltatásra egyéni és üzleti felhasználók számára.  Technikai háttérét az évek során folyamatosan fejlesztette, innovatív megoldásokkal kiegészítve.

Az eltelt 7 év során az EnterNet hálózata hazai viszonylatban lefedettség, homogenitás és technikai színvonal szempontjából az élenjárók közé tudott emelkedni. A vállalat jelenleg 32 ezer egyéni és 8 ezer üzleti ügyféllel rendelkezik, kiszolgálásukat változatos terméksor biztosítja,  ADSL és bérelt vonal mellett, jelenleg domain szolgáltatást, web- és szerver-hostingot, valamint Ipsec VPN (Virtual Private Network) szolgáltatást is biztosítani tud a vállalat. 

Az adathálózati szolgáltatásokat nyújtó új Proserver szerverterem a Szentmihályi út 137. alatt található a XV. kerületben, beérkezõ ügyfelei ingyenesen parkolhatnak a helyszínen.

http://www.proserver.hu/

http://www.enternet.hu/

http://www.microsoft.hu/

www.oracle.com/hu

http://www.haitec.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.