Magyar Termék Nagydíj A Magyar Termék Nagydíj védjegy immár tíz éve tanúsítja a folyamatosan ellenõrzött, kiemelkedõen jó minõséget és a megbízhatóságot a termékek körében. A díjak átadására az Országgyûlés felsõházi termében, dr. Szili Katalin házelnök jelenlétében került sor.

 

Magyar Termék Nagydíj A Magyar Termék Nagydíj védjegy immár tíz éve tanúsítja a folyamatosan ellenõrzött, kiemelkedõen jó minõséget és a megbízhatóságot a termékek körében. A díjak átadására az Országgyûlés felsõházi termében, dr. Szili Katalin házelnök jelenlétében került sor.

Magyar Termék Nagydíj A civil kezdeményezésû, – mára Magyarország minõségi útlevelének számító – pályázati rendszer célja: az EU tagállamaként elismerni a fogyasztói alapjogoknak és fogyasztóvédelmi elõírásoknak megfelelõ, magas minõségû termékeket és elõállítóikat.

A globalizálódó világban az áruk és szolgáltatások közötti eligazodásban fontos, hogy a fogyasztók megismerjék és megkülönböztessék a kiváló minõségû, garanciát nyújtó termékeket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. Az elmúlt tíz esztendõ alatt díjazott 437 pályázatból 142-en viselik a Magyar Termék Nagydíj kitüntetõ címet. Tíz évvel ezelõtt 44 pályázóból 17 díjazott volt, idén 58 pályázó 62 pályázata részesül különbözõ elismerésekben. A pályázatok színvonalát fémjelzi, hogy napjainkra az odaítélt nagydíjak száma megduplázódott.

Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. A 2005. évben alapított Gazdaságért Nívódíj elismerést Dr. Szili Katalin, az Országgyûlés Elnöke adta át. A Kiírók Tanácsa döntése alapján ezt a díjat idén a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. érdemelte ki. A cég bebizonyította, hogy képes tartósan kiváló minõség elõállítására. Piaci munkájával öregbíti a magyar gazdaság jó hírét. Innovatív fejlesztõ munkájával, üzleti sikereivel elismertséget szerez itthon és külföldön is egyaránt. A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. 2007-ben ötödik alkalommal nyerte el a Magyar Termék Nagydíj -at.

Dr. Szili Katalin A magyar gazdaság krémje jött össze ebben az ülésteremben – mondta az elnök asszony a díj átadásakor. Számunkra most a legfontosabb a versenyképesség és a minõség – ez utóbbi talán garanciája is az elsõnek. Erõsítheti helyzetünket Európában és a világban. Nemcsak a gazdasági teljesítmény, hanem a környezeti feladatok vállalása is döntõ szerepet játszik. Az ökológia mellé a kulturális értékeket is ötvözni kell. Itt ma sok olyan termék jelent meg, ami a világon bárhol megfelelõ színvonalúnak bizonyulna. A díjazottak a legjobbak a legjobbak között, a politikusok ezért köszönettel tartoznak mindazoknak, akiknek a vállán nyugszik a magyar gazdaság.

Podolák György Az Országgyûlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, Podolák György, elõször arról beszélt, hogy a kormány határozott gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre 2006-ban. Ez nélkülözhetetlen volt a tartós egyensúly megteremtéséhez. A kiigazítás átmenetileg mérsékeli a magyar gazdaság fejlõdési ütemét. A beruházások mértéke mégis növekedést mutat, különösen a feldolgozóiparban. Kedvezõek a munkaerõ-piaci változások is, tizenötezer új munkahely jött létre. A foglalkoztatás kifehérítése is egyre erõteljesebben érvényesül. A külkereskedelmi termékforgalomban 2007 elsõ felében 16,9 százalékkal nõtt az export és ez a kis- és középvállalatok piaci térnyerését mutatja. Az eredetileg elõirányzottnál kedvezõbb lesz a fizetési mérleghiány 2007-ben, ami 2008 végére, 2009-re a dinamikus fejlõdés alapjait veti meg. Remélhetõleg nyugodt politikai légkör is kialakul, mert a gazdaságnak a veszekedõ politika nem használ, csak árt!

Egyed Géza A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára, Egyed Géza szerint a minõség a fejekben kezdõdik és kemény, kitartó, alkotó munka révén valósul meg. A pályázott termékek kiválóan megállják a helyüket a hazai és a külpiacon egyaránt. Ezért az egyik legfontosabb célkitûzés, hogy aki vállalkozik, aki dolgozik, önmagának és másoknak munkát, esélyt ad, az hozzájusson mindahhoz, ami a fejlõdéshez szükséges. A vállalkozók elmondják: túlzott és lassú az állami adminisztráció, magasak az adók, kiszámíthatatlan és gyorsan változó a szabályozási környezet. Bizonytalanul, nehezen tervezhetõ a jövõ. A kormány határozott szándéka, hogy mindezeken már a közeljövõben változtatni fog.

Sajtó A 2007. év a gazdaság számára az EU források megnyitásával a lehetõségek éveinek kezdetét jelenti. Az uniós forrásokból fakadó támogatások nem nélkülözhetik az aktív minõségpolitika alkalmazását. A kormány a minõség támogatását tartja a gazdaság hosszú távú egészséges fejlõdése motorjának. Bel- és külpiaci megítélésünk legoptimálisabban a magyar gazdaság által elõállított termékeken keresztül valósul meg. A pályázaton eredményesen szereplõ alkotók profik, számukra az anyagi elõnyökön kívül az erkölcsi elismerés is nagyon fontos. Olyan szereplõi õk a gazdasági életünknek, akikre büszkék vagyunk. A díjazottak már tudják, hogy a Magyar Termék Nagydíj elnyerése jó reklám és e jó reklám átgondolt alkalmazásával az erkölcsi megítélésen túl anyagi elõnyök is jelentkeznek. Ennek elõsegítésére a pályázaton sikerrel szerepelt cégek számára különdíjat ajánlott fel – mások mellett – Magyar Újságírók Szövetsége Gazdasági Újságírók Szakosztálya is, melyet az idén a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nyert el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük