Ehető (mű)emlékek
4 perc olvasásHabos hintó, édes kismackó, édes kutyus, édes házikó, édes mesekönyv, édes gobelin, édes élet. A Szamos Marcipán múzeumában még a képek is édesek, hisz cukorból készültek. A vízcsapból ugyan nem, de a csobogóból bizony csokoládé folyik.
Habos hintó, édes kismackó, édes kutyus, édes házikó, édes mesekönyv, édes gobelin, édes élet. A Szamos Marcipán múzeumában még a képek is édesek, hisz cukorból készültek. A vízcsapból ugyan nem, de a csobogóból bizony csokoládé folyik.
Az azkétoknál fizetőeszköz volt, bölcsője a mai Közép-és Dél-Amerikai őserdő. Még Hernando Cortez hódító érdeklődését is felkeltette, az ebből készül frissítő ital, mely már akkor igen kedvelt volt.
A csokoládé rajongói a mai napig élvezhetik a fogyasztása által nyújtott boldogságot, melynek egyik oka, annak endorfin termelő hatása. Szokták is mondani, ha csokoládét eszek, boldogsághormont termelek.
A kakaóbabból kakaómassza lesz. A kakaómassza különválasztható a kakaóvajra és arra a kakaótésztára, melyből majd kakaópor lesz. A kakaómasszából pedig a csokoládé készül. Egy csokoládéban minél több a kakaó, és kevesebb a cukor, az annál sötétebb, s keserűbb lesz.
A marcipán cukorból és olajos magvakból -mandula, dió, mogyoró- készített puha massza.
Ezt az édességet régóta, egyes források szerint már az ókori Rómában is ismerték. Úgy tudni, Mátyás és Beatrix lakodalmán a desszert, egy marcipánból készült sakktábla volt.
Egy szerb kisfiú -Szavits Mladen- a Balkánról menekült őseitől magával hozta keleti édességek iránti vonzalmát. Ez a fiú cukrásztanuló lett, több neves üzemben is tanulhatta a mesterséget. A '30-as évek elején egy dán cukrásszal találkozott, aki megmutatta neki, hogyan készíthet marcipánból rózsákat. Más cukrászt, cukrásztanulót ez a folyamat nem ragadott meg, de a fiú szerette készíteni édes rózsáit.
Szavits Mladen -később Szamos Mátyás- letette a szakmunkásvizsgát, megszerezte a mesterlevelet, s még mindig készítette a rózsákat. Készítették a gyermekei, unokái is, de már nem csak rózsákat, hisz a marcipánfiguráknak a képzelet sem szabhat határt.
1987-ben megnyílt Szamosék belvárosi üzlete, a 90'-es években, pedig a pilisvörösvári marcipángyár.
A Szentendrei Marcipánmúzeumba látogatók minden bizonnyal megtalálják a marcipánból készült figurák közül kedvenc mesefiguráikat. Többek között Piroska, Pinocchio, Dorothy, Bádogember, Törpapáék, a Yellowstone park lakói, Tini Ninja Teknőcök, Brekiék, Hófehérkéék láthatók itt, de megtalálható Kántor a nyomozókutya, vagy Michael Jackson is.
A múzeum alsó szintjén szabadon vásárolhatók a marcipánfigurák, édességek, s a vállalkozó kedvűeknek még marcipánmassza is. Ez utóbbiból bárki, otthon kipróbálhatja a rózsa, vagy épp figurakészítést.
A szomszéd épületben Szamosék Cukrászdája található. Az emeleti Klimt Terem akár egy megbeszélésnek, rendezvénynek is helyszíne lehet, falait az osztrák Gustav Klimt képeinek másolata díszíti.
A földszinti hagyományos értelemben vett cukrászda falain Szabó Kinga majolikái láthatóak, a pultban pedig csodásabbnál csodásabb, finomabbnál finomabb sütemények.
Amíg az időjárás engedi, a cukrászda előtti teraszon is fogyaszthatunk tortákat, kortyolhatunk kávét, de kell is ez a plusz hely, hisz rengeteg vendég tér be a cukrászdába.
Ha Szentendrén járnak, ne hagyják ki meglátogatni, megtekinteni, megkóstolni a Szamos Marcipán termékeit, a Dumtsa Jenő utcában. Ha pedig máshol szeretnének találkozni ezekkel az édességekkel, látogassanak el a cég honlapjára, ott megtalálhatják cukrászdáik, édességboltjaik listáját.
Németh Krisztina