SchengenDecember 21-22-e lesz a schengeni csatlakozás dátuma a portugál elnökség október 3-i közleménye szerint. A tagországok felkészülésének értékelése még folyamatban van, de minden lényegi feltétel adott a csatlakozáshoz – mondta Carlos Moreira a portugál elnökség képviseletében egy parlamenti meghallgatáson. 

SchengenDecember 21-22-e lesz a schengeni csatlakozás dátuma a portugál elnökség október 3-i közleménye szerint. A tagországok felkészülésének értékelése még folyamatban van, de minden lényegi feltétel adott a csatlakozáshoz – mondta Carlos Moreira a portugál elnökség képviseletében egy parlamenti meghallgatáson. 

December 21-22-e lesz a schengeni csatlakozás dátuma a portugál elnökség október 3-i közleménye szerint. A portugál miniszterelnök irodája szerdán rövid közleményben tudatta, hogy José Sócrates miniszterelnök "december 21-22-én jelen lesz a schengeni határok megnyitásán". Érdeklődésünkre a portugál elnökség szóvivője megerősítette a hírt, de azt nem tudta megmondani, hogy Sócrates melyik új uniós tagállamban ünnepli majd a schengeni határok lebontását.

A schengeni csatlakozásra való felkészülést és a csatlakozás dátumát a Tanács képviselőjével vitatta meg október 3-án az Európai Parlament állampolgári jogi és bel- és igazságügyi szakbizottsága. „A belső határok megszüntetése a portugál elnökség egyik prioritása, a Tanács a lehető leggyorsabban szeretné lezárni a kérdést" – mondta Carlos Moreira a portugál elnökség képviseletében.

„Az új tagállamok komoly erőfeszítéseket tettek, hogy az összes technikai feltételnek eleget tegyenek. Minden új tagállamnak bizonyítania kellett, hogy megfelelően felkészült a csatlakozásra, a Tanács átfogó ellenőrzések és szemlék után értékeléseket adott ki" – mondta Moreira.

Csehországban korábban a brnói, Lettországban a rigai reptér felkészültsége nem volt megfelelő, Észtországban kikötői problémák voltak, Magyarország esetében rendezni kellett a horvát állampolgárok határátlépését. (A horvátok a schengeni csatlakozása után is személyi igazolvánnyal kelhetnek majd át a határon, ahogy eddig. Csupán annyi lesz a különbség, hogy a személyi mellé egy pótlapot is mellékelnek majd, amire a magyar – és a Horvátországgal szomszédos többi uniós tagállamban működő – hatóságok pecsételni fognak. Erre azért lesz szükség, mert a schengeni szabályok előírják, hogy a kívülről az övezetbe belépő országok állampolgárainak a határátlépés idejét rögzítő pecsétet kell elhelyezni az úti okmányaikban. Az Unió tagjai közül sokáig Franciaország, Svédország és Finnország hangoztatott fenntartásokat a megoldással kapcsolatban, elsősorban azért, nehogy precedenst teremtsenek ezáltal.)

Csehország, Szlovákia és Magyarország esetében a rendőri együttműködéssel kapcsolatosan lezárták a dossziét, ugyanakkor a portugál elnökség szerint a Schengeni Információs Rendszer működtetéséről (SIS4one) még hátravan az értékelés. Észtország, Lengyelország és Szlovénia esetében minden dossziét lezártak a vízumkérdésekkel és a tengeri határőrizettel kapcsolatban, lezárás előtt van a légi  határőrizet aktája és az SIS-ről a végső értékelést készítik. Málta esetében az adatvédelem és a rendőri együttműködés aktáit lezárták, a vízum, a tengeri és légi határőrizet témája még nyitott. „A hiányosságokat orvosolják a tagállamok, ezek főként az informatikai rendszerre és a tájékoztatásra vonatkoznak, illetve néhány jogszabály kiegészítésével kapcsolatosak, de minden lényegi feltétel adott a csatlakozáshoz" – mondta Moreira, aki a kibővített SIS-I-gyel kapcsolatosan elmondta, hogy az értékelésre akkor kerülhet sor, ha a tagállamok közötti információcsere informatikai feltételei megvalósulnak. Jelenleg még tart a Tanácsban a tagországok felkészülésének értékelése, a munkacsoport az utolsó jelentéseket készíti. A következő ülésre október 25-26-án kerül sor, de Moreira elképzelhetőnek tartotta, hogy az időpontot előrehozzák.

A schengeni csatlakozással együttjáró legfontosabb változások:

  • Megszűnik a tagországok közötti belső határellenőrzés
  • Az SISone4all, majd 2008 után az SIS2 nagyobb biztonságot nyújt a bűnözőkkel szemben
  • Intenzívebbé válik a tagállamok közötti rendőri együttműködés
  • Megerősített mélységi ellenőrzések
  • Magyarországnak schengeni vízumot kell kiadnia
  • Megszűnik a szomszédos nem EU-tag és tagjelölt országokból (Ukrajnából és Szerbiából) a könnyített beutazás
  • Schengeni és nem schengeni repülőtér-terminál lesz kialakítva Ferihegyen
  • BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük