www.szamosmarcipan.huhttp://www.szamosmarcipan.hu/

Habos hintó, édes kismackó, édes kutyus, édes házikó, édes mesekönyv, édes gobelin, édes élet. A Szamos Marcipán múzeumában még a képek is édesek, hisz cukorból készültek. A vízcsapból ugyan nem, de a csobogóból bizony csokoládé folyik.

 www.szamosmarcipan.huhttp://www.szamosmarcipan.hu/

Habos hintó, édes kismackó, édes kutyus, édes házikó, édes mesekönyv, édes gobelin, édes élet. A Szamos Marcipán múzeumában még a képek is édesek, hisz cukorból készültek. A vízcsapból ugyan nem, de a csobogóból bizony csokoládé folyik.

Az azkétoknál fizetőeszköz volt, bölcsője a mai Közép-és Dél-Amerikai őserdő. Még Hernando Cortez hódító érdeklődését is felkeltette, az ebből készül frissítő ital, mely már akkor igen kedvelt volt.

CsokoládéforrásCsokoládéforrásA csokoládé rajongói a mai napig élvezhetik a fogyasztása által nyújtott boldogságot, melynek egyik oka, annak endorfin termelő hatása. Szokták is mondani, ha csokoládét eszek, boldogsághormont termelek.

A kakaóbabból kakaómassza lesz. A kakaómassza különválasztható a kakaóvajra és arra a kakaótésztára, melyből majd kakaópor lesz. A kakaómasszából pedig a csokoládé készül. Egy csokoládéban minél több a kakaó, és kevesebb a cukor, az annál sötétebb, s keserűbb lesz.

(Marcipán) Nyúlgyár(Marcipán) NyúlgyárA marcipán cukorból és olajos magvakból -mandula, dió, mogyoró- készített puha massza.

Ezt az édességet régóta, egyes források szerint már az ókori Rómában is ismerték. Úgy tudni, Mátyás és Beatrix lakodalmán a desszert, egy marcipánból készült sakktábla volt.

Egy szerb kisfiú -Szavits Mladen- a Balkánról menekült őseitől magával hozta keleti édességek iránti vonzalmát. Ez a fiú cukrásztanuló lett, több neves üzemben is tanulhatta a mesterséget. A '30-as évek elején egy dán cukrásszal találkozott, aki megmutatta neki, hogyan készíthet marcipánból rózsákat. Más cukrászt, cukrásztanulót ez a folyamat nem ragadott meg, de a fiú szerette készíteni édes rózsáit.

A cukrászdaA cukrászdaSzavits Mladen -később Szamos Mátyás- letette a szakmunkásvizsgát, megszerezte a mesterlevelet, s még mindig készítette a rózsákat. Készítették a gyermekei, unokái is, de már nem csak rózsákat, hisz a marcipánfiguráknak a képzelet sem szabhat határt.

1987-ben megnyílt Szamosék belvárosi üzlete, a 90'-es években, pedig a pilisvörösvári marcipángyár.

Mindent mi kivánatos (meg(v)ehetünk)...Mindent mi kivánatos (meg(v)ehetünk)…A Szentendrei Marcipánmúzeumba látogatók minden bizonnyal megtalálják a marcipánból készült figurák közül kedvenc mesefiguráikat. Többek között Piroska, Pinocchio, Dorothy, Bádogember, Törpapáék, a Yellowstone park lakói, Tini Ninja Teknőcök, Brekiék, Hófehérkéék láthatók itt, de megtalálható Kántor a nyomozókutya, vagy Michael Jackson is.

A múzeum alsó szintjén szabadon vásárolhatók a marcipánfigurák, édességek, s a vállalkozó kedvűeknek még marcipánmassza is. Ez utóbbiból bárki, otthon kipróbálhatja a rózsa, vagy épp figurakészítést.

A Klimt teremA Klimt teremA szomszéd épületben Szamosék Cukrászdája található. Az emeleti Klimt Terem akár egy megbeszélésnek, rendezvénynek is helyszíne lehet, falait az osztrák Gustav Klimt képeinek másolata díszíti.

A földszinti hagyományos értelemben vett cukrászda falain Szabó Kinga majolikái láthatóak, a pultban pedig csodásabbnál csodásabb, finomabbnál finomabb sütemények.

Szabó Kinga (valódi) majolikáiSzabó Kinga (valódi) majolikáiAmíg az időjárás engedi, a cukrászda előtti teraszon is fogyaszthatunk tortákat, kortyolhatunk kávét, de kell is ez a plusz hely, hisz rengeteg vendég tér be a cukrászdába.

 

Aladdin és a csodalámpa (marcipán)Aladdin és a csodalámpa (marcipán) CukorfestményCukorfestmény
Cukor(ból készített) portrékCukor(ból készített) portrék A Dinó és a kaktusz (Marcipán)A Dinó és a kaktusz (Marcipán)
Édes életÉdes élet Édes goblein (marcipán)Édes goblein (marcipán)
Cukormesekönyv (marcipán)Cukormesekönyv (marcipán) A Szent Korona másolata (marcipán)A Szent Korona másolata (marcipán)
(Marcipán) Parlament(Marcipán) Parlament Ós a csodák csodájaÓs a csodák csodája

http://www.szamosmarcipan.hu/

Habos Hintó (cukor+marcipán)Habos Hintó (cukor+marcipán)

Ha Szentendrén járnak, ne hagyják ki meglátogatni, megtekinteni, megkóstolni a Szamos Marcipán termékeit, a Dumtsa Jenő utcában. Ha pedig máshol szeretnének találkozni ezekkel az édességekkel, látogassanak el a cég honlapjára, ott megtalálhatják cukrászdáik, édességboltjaik listáját.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük