2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Majdnem örökmozgó

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/6183"><img class="image thumbnail" src="/files/images/az-kell.thumbnail.jpg" border="0" alt="Jaeger-LeCoulture manufaktúra órái" title="Jaeger-LeCoulture manufaktúra órái" width="100" height="75" /></a></span></strong> Meghívott közönség előtt, különleges órák bemutatóját tartották néhány nappal ezelőtt Budapesten. A svájci Jaeger-LeCoulture manufaktúra hozta el legérdekesebb darabjait.</p><p>

 

jaeger-lecoulture manufaktúra órái Meghívott közönség előtt, különleges órák bemutatóját tartották néhány nappal ezelőtt Budapesten. A svájci Jaeger-LeCoulture manufaktúra hozta el legérdekesebb darabjait.

 

jaeger-lecoulture manufaktúra órái Meghívott közönség előtt, különleges órák bemutatóját tartották néhány nappal ezelőtt Budapesten. A svájci Jaeger-LeCoulture manufaktúra hozta el legérdekesebb darabjait.

wolfgang lackner igazgató Manufaktúra. Ma már szinte alig használjuk ezt a szót, pedig a kézműves munka hitele, becsülete még most is sokat számít. Hát még, ha egy pontosságáról amúgy is híres svájci óráról van szó. Wolfgang Lackner igazgatótól megtudtuk: a céget a svájci Jura szívében 1833-ban alapította Antoine LeCoultre és azóta is, az eltelt két évszázadban, a világ legbonyolultabb óraszerkezeteinek megalkotásáról vált híressé. Napjainkban is ez a kortárs óragyártás egyik legnagyobb presztízsnek örvendő üzeme. Ott van a világ öt legnagyobb márkaneve között., az itt készült órák egészen különleges dolgokat tudnak.

reverso A Jaeger-LeCoulture névhez sok technikai „csoda" fűződik. Ilyen például a 101-es jelzésű szerkezet, ami mindössze egy gramm(!) súlyú. Ezt viselte II. Erzsébet angol királynő a koronázási ünnepélyen, igaz – pár gyémánttal és némi arannyal nehezebbé téve. Persze téved, aki azt gondolná, hogy a cég kizárólag uralkodók számára dolgozik. Gondolnak ők – az átlagosnál kissé vastagabb pénztárcájú – némi jóindulattal átlagosnak nevezhető emberekre is. A Reverso sorozatban készülnek olyan órák, ahol a beállító korona – tetszés szerint – az óra jobb, illetve bal oldalán található. Jobb vagy balkezes emberek igénye szerint. Akkor sincs gond, ha elfelejtenénk: délelőtt van-e vagy éppen délután. A naptárral ellentétes oldalon, egy kis ablakban ezt is elárulja nekünk az óra.

atmos Bár ezek csak mosolyogni való apróságok, a Jaeger-LeCoulture cég tud ennél sokkal érdekesebbet is. Az „atmos" névre keresztelt szerkezetet soha nem kell felhúzni. Jó – mondhatnánk – nincs ebben semmi új, az automata karórák is a kézmozgástól járnak. Hát nem! Az atmos a légnyomás változását használja ki, szinte valóságos perpetuum mobile. Működik az elkövetkező 800 – 1000 évig! A naptárját 2000-től 3000-ig állították be, de ha valaki igényli, már kaphat hozzá póttárcsát 3000 utánra is. Első változata 1928-ban még a környezeti hőmérséklet csekély ingadozására reagált, több, mint fél évszázadon keresztül ez volt a hivatalos ajándéka a Svájci Államszövetségnek.

drága óra Ezek az órák már Budapesten is megvásárolhatók, az V. kerületi Kristóf téren, a Watch de Luxe óraszalonban. Bár az áruk kissé borsos, 800-tól 149 000 euróig terjed, a minőségük valóban párját ritkítja. A gyárban ugyanis, a frissen elkészült órát – mint egy autót – „bejáratós"-nak tekintik. Minden darabot ezer órán keresztül hordanak a cég órásai és csak akkor adják el, ha közben semmi hiba nem mutatkozott. Ha netalán mégis, mondjuk a nyolcszázhetvenedik óra táján jelentkezik valami, az kijavítják – és előröl kezdik az ezer óra számlálását. A vevő tehát bizonyos lehet abban, hogy tökéletesen kifogástalan, kipróbált szerkezetet vásárolt. Az alapító jelmondata ugyanis ez volt. „Az élet élvezetéhez hozzá tartozik, hogy örülni tudjunk a szép és mesteri dolgoknak." Hát rajtuk nem múlik.

http://www.jaeger-lecoultre.com/home.do

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.