2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lezárul a schengeni térség bővítése: március 30-ával megszűnik a repülőtéri határellenőrzés

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11258"><img class="image thumbnail" src="/files/images/schengennem.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="schengen" title="schengen" width="100" height="78" /></a></span>2007. december 21-én a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia a schengeni térség részévé vált. 2008. március 30-án vasárnap 0:00-kor az említett országok és a schengeni rendszer korábbi 15 állama közötti repülőtéri határellenőrzések megszűnésével lezárul a bővítési folyamat.</p><p>

schengen2007. december 21-én a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia a schengeni térség részévé vált. 2008. március 30-án vasárnap 0:00-kor az említett országok és a schengeni rendszer korábbi 15 állama közötti repülőtéri határellenőrzések megszűnésével lezárul a bővítési folyamat.

schengen2007. december 21-én a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia a schengeni térség részévé vált. 2008. március 30-án vasárnap 0:00-kor az említett országok és a schengeni rendszer korábbi 15 állama közötti repülőtéri határellenőrzések megszűnésével lezárul a bővítési folyamat.

Az Európai Bizottság alelnöke, Jacques Barrot a következőket nyilatkozta: „A légi határellenőrzés megszüntetése egy páratlan és történelmi jelentőségű siker megvalósításának utolsó lépése: az EU 24 országa között nincs belső határ. A Bizottság elismerését fejezi ki azon tagállamok felé, amelyek a legmodernebb biztonsági rendszereket és „Schengen terminálokat" helyeztek működésbe repülőtereiken. A schengeni térség bővítése jelzi az EU amelletti elkötelezettségét, hogy az EU külső határainak biztonságosabbá tétele mellett megkönnyítse az EU-n belüli és az EU-ba irányuló jogszerű utazást."

Miután 2007. december 21-én megszűnt a szárazföldi és a vízi határellenőrzés, 2008. március 30-án vasárnap megszűnik a repülőtéri határellenőrzés is a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia között, valamint ezen országok és a korábbi schengeni tagállamok között (MEMO/07/619).

Erre az időbeli távolságra azért volt szükség, hogy a légi határellenőrzések megszűnésének időpontja egybeessen a repülőtéri menetrendekre félévente történő áttéréssel, ami lehetővé teszi az érintett EU-repülőtereken a zökkenőmentes alkalmazkodást.

A polgárok most már egyéb formalitások nélkül repülhetnek a kibővített schengeni térségen belül a repülőterek között. Ez pozitív hatással jár, csökkenti a sorban állást és megkönnyíti az eljárásokat azon uniós polgárok és mások számára, akik a schengeni térségen belül repülnek. A légitársaságok természetesen továbbra is ellenőrzik a személyazonosságot az utasfelvételkor és a beszálláskor. A járatonként elvégzett szokásos biztonsági ellenőrzések utazási céltól függetlenül fennmaradnak.

A kibővített schengeni térségen belüli légi határellenőrzések megszűnése a 2007. novemberi határozat szerint történik, melyben a bel- és igazságügyminiszterek megállapították, hogy valamennyi jelölt ország teljesíti a schengeni vívmányok kritériumait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.