2022.június.28. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU-USA nyitott égbolt: Március 30-án új korszak kezdődik a transzatlanti légi közlekedésben

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11256"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euusa.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="89" /></a></span>Vasárnap lép hatályba az új EU-USA légiközlekedési megállapodás. Az európai légitársaságok első ízben repülhetnek korlátozások nélkül az EU bármely pontjáról az Egyesült Államok bármely pontjára.</p><p> 

euusa.thumbnailVasárnap lép hatályba az új EU-USA légiközlekedési megállapodás. Az európai légitársaságok első ízben repülhetnek korlátozások nélkül az EU bármely pontjáról az Egyesült Államok bármely pontjára.

 

euusa.thumbnailVasárnap lép hatályba az új EU-USA légiközlekedési megállapodás. Az európai légitársaságok első ízben repülhetnek korlátozások nélkül az EU bármely pontjáról az Egyesült Államok bármely pontjára.

 

 „Ez jelzi a transzatlanti légi közlekedés új korszakának kezdetét. A megállapodás fokozottabb versenyt és olcsóbb tengerentúli járatokat fog eredményezni" – mondta Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke. Ez a megállapodás az eddig létrejött légiszolgáltatási egyezmények közül a leginkább nagyra törő célokat tűzte maga elé. A két legnagyobb légiközlekedési piac – amely a világ légi forgalmának 60%-át bonyolítja – a légiközlekedési politika minden területén szorosabb együttműködést fog megvalósítani. Az Európai Bizottság 2008 májusában megkezdi a tárgyalások második szakaszát az Egyesült Államokkal. „Az EU és az USA közötti, teljes mértékben nyitott légiközlekedési térség megvalósításának célját kell továbbra is szem előtt tartanunk" – teszi hozzá Barrot alelnök úr.

Az Európai Unióban honos légitársaságok ezentúl az országuktól eltérő bármely más tagállamból közvetlen légi járatokat indíthatnak az Egyesült Államok irányába. A megállapodás felszámolja az útvonalakat, az árakat és a heti járatszámokat érintő valamennyi korlátozást. Vasárnap számos légitársaság megnöveli majd a járatok és a célállomások számát. Például a London-Heathrow és az Egyesült Államok közötti légi járatok számában 2007 áprilisához képest 20%-os növekedés fog bekövetkezni.

Az EU és az USA között utazó, hozzávetőleg évi 50 millió személyt érintő megállapodás hatálya messze a legnagyobb nemzetközi légiközlekedési piacra terjed ki. A piacra jutást korlátozó valamennyi intézkedés megszüntetése serkenteni fogja a versenyt. A transzatlanti légi járatok árai várhatóan csökkenni fognak. A fogyasztóknál jelentkező megtakarítások az első öt évben elérhetik a 12 milliárd eurót. A megállapodás nyomán összesen akár 80 000 új álláshely jöhet létre az Atlanti-óceán két partján.

E megállapodás először épít ki szorosabb együttműködést az EU és az USA között olyan új kihívásokkal való szembenézés kapcsán, mint a biztonság és a környezetvédelem. Mindez megkönnyíti az üzemeltetést a légitársaságok és a repülőterek számára, továbbá csökkenti az utasok kényelmetlenségeit is.

Az említett együttműködés máris érzékelhető eredményeket hozott, többek között a környezetvédelem területén: az AIRE (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions) egy közös projekt a transzatlanti légi járatok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése céljából. A környezetkímélőbb transzatlanti légi járatokkal csökkenni fog az egy járatra eső károsanyag-kibocsátás.

Az európai belső légiközlekedési piac sikereire építve ez a megállapodás az első fontos lépés a nemzetközi légiközlekedési ágazat szabványosítása felé. Az Európai Unió végső célja egy transzatlanti nyitott légiközlekedési terület létrehozása, amely egy egységes légiközlekedési piacot jelent az EU és az USA között a beruházások szabad áramlásával és a légi szolgáltatásokat érintő korlátozások eltörlésével, ideértve a mindkét fél hazai piacához való kölcsönös hozzáférést. A fentiek okán a március 30-án hatályba lépő megállapodás szabályozott mechanizmust és világos menetrendet tartalmaz a tárgyalások második szakaszát illetően, amely már 2008. május közepén megkezdődik.

A megállapodást 2007. április 30-án, a Washingtonban tartott EU-USA transzatlanti csúcstalálkozón írták alá. A megállapodás a tagállamok és az Egyesült Államok közötti 21 kétoldalú, nemzeti jellegű korlátozásokat tartalmazó megállapodás helyébe lép. Mindezidáig az Európai Unióban honos légitársaságok az országuktól eltérő helyről nem indíthattak járatokat az Egyesült Államokba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.