2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EP-állásfoglalás Tibetről csütörtökön

4 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/97"><img class="image thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" width="100" height="56" /></a></span>Csütörtökön, 11 óra után szavaz az Európai Parlament a tibeti helyzetről szóló állásfoglalásról.</strong></p><p>

Csütörtökön, 11 óra után szavaz az Európai Parlament a tibeti helyzetről szóló állásfoglalásról.

Csütörtökön, 11 óra után szavaz az Európai Parlament a tibeti helyzetről szóló állásfoglalásról.

Az EP-képviselők a március 26-ai, rendkívüli brüsszeli plenáris ülésen tartottak vitát a Tibetben kialakult helyzetről. A parlament most állásfoglalást is elfogad.

Az olimpiai megnyitóünnepség esetleges bojkottjával a tervezet következő pontja foglalkozik: az EP „felszólítja a hivatalban lévő EU-elnökséget, hogy törekedjen közös EU-álláspont kialakítására a kormány- és államfők, valamint az EU főképviselőjének az olimpiai játékok nyitó ünnepségén való részvételére vonatkozóan, olyan fenntartással, hogy az eseményen az előbbiek nem vesznek részt, amennyiben a kínai hatóságok és őszentsége, a dalai láma között nem indul újra a párbeszéd".

A március 26-ai EP-vita összefoglalója

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/004-24808-086-03-13-901-20080326IPR24807-26-03-2008-2008-true/default_hu.htm

A frakciók állásfoglalás-tervezete:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P6-RC-2008-0133+0+DOC+XML+V0//HU

Tőkés László a Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció tagja lett

Az eddig független EP-képviselőként tevékenykedő Tőkés László az Európai Parlament „Európai Szabad Szövetség" (ESZSZ) nevű csoportjának tagja lesz.

Ezt Tőkés László a brit Ian Hudghtonnal, az ESZSZ csoport elnökével, a belga Nelly Maes-szal, az ESZSZ pártelnökével és Szájer Józseffel, a magyar néppárti delegáció vezetőjével közös sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az ESZSZ csoport az EP „Zöldek – Európai Szabad Szövetség" frakciójának része.

A Zöldek – Európai Szabad Szövetség honlapja:

http://www.greens-efa.eu/index.htm

Tőkés László EP-s adatlapja

http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=RO&partNumber=1&language=HU&id=39726

További információ: ltokes-assistant@europarl.europa.eu

Megszavazta az EP az új egészségügyi biztost

Szerda délután szavazott az EP a Ciprus által jelölt új EU-biztos személyéről. Androula Vassziliou 446 igen, 7 nem és 29 tartózkodó voksot kapott.

Markosz Kiprianou, korábbi egészségügyi biztos 2008. február 28-án lemondott, miután az új ciprusi kormány külügyminiszterének jelölték.

Összefoglaló a biztosjelölt parlamenti meghallgatásáról (angolul)

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/064-25293-092-04-14-911-20080331IPR25292-01-04-2008-2008-false/default_hu.htm

Mindent feliratozna az EP a közszolgálati tévéken

Az EP-képviselők többsége aláírta azt az írásbeli nyilatkozatot, amely a halláskárosultak és az idegen nyelvet tanulók érdekében a közszolgálati televíziós csatornákon közvetített valamennyi program feliratozását sürgeti.

A szöveg szerint a részleges vagy teljes halláskárosodás az Európai Unióban több mint 83 millió embert érint, és az elöregedéssel ez a probléma egyre súlyosabbá válik.

A képviselők megjegyzik, „a technológia jelenlegi állása lehetővé teszi a televízióműsoroknak (többek között az élő közvetítéseknek) sugárzásukkal egy időben történő feliratozását, amint azt a BBC televíziós csatorna példája is mutatja, amely vállalta, hogy 2008 áprilisától valamennyi műsorát feliratozza".

Az EP „elengedhetetlennek tartja a közszolgálati televíziós csatornákon közvetített valamennyi program feliratozását az EU-ban annak biztosítása érdekében, hogy azok valamennyi néző, többek között a siket és nagyothalló személyek számára is hozzáférhetőek legyenek; úgy véli továbbá, hogy ez idegen nyelvek tanulásában is segítséget nyújtana".

A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, terjesszen elő olyan jogszabályjavaslatot, amely az Európai Unióban működő közszolgálati televíziós csatornák számára előírja az általuk sugárzott valamennyi műsor feliratozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.