2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzeti Parkok hétvégéje: A megnyitó ünnepség

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2658"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fejlec841.thumbnail.jpg" border="0" alt="Zöldturizmus" title="Zöldturizmus" width="100" height="57" /></a></span> <p><a href="/node/2659">Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk: milyen programokkal várja az érdeklõdõket a a Magyar Nemzeti Parkok Hete.</a> Most a megnyitó ünnepség fontosabb gondolatait foglaljuk össze.</p><p>

 zöldturizmus

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk: milyen programokkal várja az érdeklõdõket a a Magyar Nemzeti Parkok Hete. Most a megnyitó ünnepség fontosabb gondolatait foglaljuk össze.

 zöldturizmus

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk: milyen programokkal várja az érdeklõdõket a a Magyar Nemzeti Parkok Hete. Most a megnyitó ünnepség fontosabb gondolatait foglaljuk össze.

2007. június 15-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium,  a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös szervezésében, ünnepélyesen megnyitották a  Zöldturizmus Éve  kiemelt eseményét, a Magyar Nemzeti Parkok Hetét,  amely június 15-én egy beharangozó akcióval, a Nemzeti Parkok Hétvégéjével indult Budapesten, a Pál-völgyi barlangban.

sólyom lászló köztársasági elnökSólyom László köztársasági elnökA Pál-völgyi barlang kõfejtõjénél június 15-én délelõtt tartott megnyitón köszöntõ beszédet mondott: Dr. Sólyom László köztársasági elnök,Dr. Lamperth Mónika miniszter, Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium(most már Munkaügyi miniszter), Dr. Fodor Gábor miniszter, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium,Haraszthy László szakállamtitkár, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dr. Róna Iván vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.,Füri András igazgató, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

sólyom lászlóA köztársasági elnök nagy alkalomnak nevezte a kiemelt hét rendezvényeit az ökoturizmus népszerûsítésére, mivel szemléletváltásra van szükségünk.  A meghirdetett programok során, a Nemzeti Parkokra, mint kiinduló helyekre felfûzve a turista megismerheti az országot. Óriási természeti és emberi értékekre lehet így felhívni a figyelmet.

Ezek az értékek a magyar gazdaságba, politikába és szellemi életbe beágyazódnak.  A tájvédelem értelme ma már nem egy õsi állapot megõrzése, mondta az elnök, hanem a mára óriási értékké vált területek mintaként való fenntartása.  Az 1980-as évek óta már az ökológiai tõkét fogyasztjuk, mondta. Maradjanak meg ezek a területek arra az idõre, amikor egy kedvezõbb környezetvédelmi fordulat következik be a világban és akkor ezek a területek mintát mutathatnak.  Az õsterületek az ember és a természet harmóniáját példázhatják, nem halott területek, hanem élõ helyek.  Sokrétû feladatuk van tudományos mûhelyként, gazdálkodó egységként, szolgáltatóként (ökoturizmus) és szemlélet-formálóként. 

Az elmúlt évben 2 millióan látogatták ezeket a helyeket, különösen népszerû volt az ilyen látogatás a nagycsaládok körében.  A továbblépéshez pénzügyi alapokra van szükség, hiszen pl. nagy hiány van természetvédelmi õrökbõl, 2-3 ember jut megyényi területekre.  Az õrök feladata természetesen nem elsõsorban rendészeti, hanem felvilágosító. 

Pozitívumként említette Sólyom László, hogy folyik a korábban privatizált természetvédelmi területek visszavásárlása, bár az 1994-es határozat végrehajtása még nem fejezõdött be…

zöld út 52A nemzeti parkok külföldön egyre jobban felértékelõdnek, a világban zajló változások, pl. a klímaváltozás miatt különös figyelem irányul rájuk.  Kezdik komplexitásában nézni, a klíma, a természetvédelem, az energiafel-használás, a világméretû szegénység és a migráció problematikáját. A gazdaság az ökológiai megközelítésbõl is tud profitálni, errõl is volt szó a környezetvédelmi miniszterek közelmúltbeli,  esseni  találkozóján. Ökológiailag innovatív gazdaságfejlesztésre van szükség. A nemzeti parkok a civil társadalom mozgalmai, munkája számára is fontos helyek, (pl. Õrség), támogatni kell õket.

A nemzeti parkok egyúttal a minõség régiói, a gazdasági üzemmel, szemlélettel szemben a harmónia, a másképp létezés otthonait jelentik, fejezte be a köztársasági elnök.

Dr.Fodor Gábor a környezettudatos gazdálkodást nagyon fontos kérdésnek nevezte. A környezetvédelem ügyének elsõszámú politikai kérdéssé kell válnia az országban, a fejlett országokban már így van. Magyarországon is terjeszteni kell a környezettudatos szemléletmódot.  A nemzeti parkok a Magyar Turizmus Zrt. összefogásával jó esélyt nyújtanak ehhez.  A környezetvédelem üzletileg is hasznos lehet, az esseni találkozó rámutatott.A nemzeti parkok és a környezetvédelem egésze a felelõsségrõl szól. Felelõsség gyermekeink jövõje iránt, mit hagyunk rájuk, milyen lehet az õ világuk.  A nemzeti parkok példája a kívánatos világot mutatja. Nem kerülhetnek múzeumba, az élet valóságává váljon a környezet-tudatos viselkedés, mint a fejlett világban.

Miniszteri mûködése során ezért vállal maga is felelõsséget, s kívánatos, hogy a parlament, a társadalom gondolkodása efelé változzon.

Dr.Lamperth Mónika  szerint nagyon jó a fogadtatása a Zöld Turizmus Évének, ösztönözheti a kül- és belföldi turizmus élénkülését olymódon, hogy közben megõrizhetjük természeti értékeinket. Ez mindkét turizmusban érintett tárca érdeke.

Haraszthy László szakállamtitkár az ökoturizmus lehetõségeirõl szólt a magyarországi nemzeti parkokban. Az elmúlt évben több mint két millió látogatója volt a nemzeti parkoknak, akik 67 látogatóközpontot, helyi múzeumot, stb. vehettek igénybe, 125 tanösvényen ismerkedhettek a természettel.  A 2002 óta bekövetkezett fejlõdés során 33 új létesítmény jött létre, ez a folyamat várhatóan 2013-ig tart majd,  addig 46,6 milliárdot fordítanak a nagy lehetõségeket rejtõ természet-védelemre.  

Dr.Róna Iván  a szakmai pontosság szerepét hangsúlyozta a túrizmusban.  A tematikus éveknek nagy jelentõsége van,  tavaly ez több 100 ezer embert mozgatott meg.  A Zrt.-nél meghatározó jelentõséget tulajdonítanak a partner-viszonyoknak, sok szakmai szervezettel, szolgáltatóval teremtettek kapcsolatot. A következõ évre a tematikus célt a folyó héten határozzák meg. A Magyar Nemzeti Parkok  elsõ hete várhatóan hagyományt teremt, ezen dolgoznak.

A most folyó programok információihoz a vezérigazgató a zoldut.itthon.hu  

weboldalt ajánlja.

Az esemény szakmai és ismeretterjesztõ elõadásokkal folytatódott az  ?Ökoturizmus és természetvédelem – új kihívások"  témakörben.  Június 16-án szombaton és 17-én vasárnap közönségnapok következnek.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2007. június 18. és 24. között várja a ?zöldutazókat"  ingyenes garantált programokkal, ingyenes és kedvezményes belépõkkel, szakvezetéses túrákkal és szállásdíj-kedvezményekkel. 

A programon belül is kiemelt héten, június 15-étõl  június 17-ig az ország mind a tíz nemzeti parkjának kínálatát meg lehet ismerni, sûrítve Budapesten, a Pál-völgyi barlang kõfejtõjénél. 

Pénteken délután ismeretterjesztõ elõadások, filmvetítés, ?zöld kávé- és teaház", valamint a Mátyás-hegyi barlangban overallos túra várta az érdeklõdõket,  június 16-17-én pedig megismerhetõk a nemzeti parkok és a zöldturisztikai civilszervezetek. A programon kirakodóvásár, hagyományõrzõ kézmûvesek bemutatói és bioétel-kóstoló is szerepel.

Mindkét hétvégi napon vezetéses barlangtúrákon vehetnek részt a zöldutazók a Pál-völgyi, a Szemlõ-hegyi és a Mátyás-hegyi-barlangban. Játékos vetélkedõk várják a kicsiket és nagyokat,  lesz természetismereti vetélkedõ, geocaching és falmászás is.  A rendezvényt ?zöld-koncert" kíséri vasárnap, amelyen fellép Gryllus Vilmos.

A budapesti bemutatkozást követõ héten, 2007. június 18-24. között, hagyományteremtõ céllal, elõször kerül megrendezésre a ?Magyar Nemzeti Parkok Hete", amelynek keretében az ország tíz nemzeti parkja minden nap garantált programokkal várja a természeti értékek iránt érdeklõdõ közönséget, továbbá a látogatóközpontok és bemutatóhelyek is ingyenesen vagy kedvezményesen látogathatók az akcióhét alatt.  A Nemzeti Parkok egy hét alatt több mint százféle program segítségével mutatják be, miért is érdemes szabadidõnket a természetben eltölteni.

http://zoldut.itthon.hu/  

http://www.nemzetipark.gov.hu/  

http://www.itthon.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.