2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 2007-es Környezeti Megtakarítás Díjak

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/6579"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kovet.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.kovet.hu/" title="http://www.kovet.hu/" width="100" height="53" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.kovet.hu/">http://www.kovet.hu/</a> </strong></span></span>2007. október 25-én  <em>Fodor Gábor</em> környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a 2007-es év Környezeti Megtakarítás Díjait október 25-én a budapesti Gellért Szállóban azon a konferencián, melyet a klímaváltozás ellenében, a széndioxid-mentes megoldásoknak szenteltek.  </p><p> 

 

http://www.kovet.hu/http://www.kovet.hu/ 2007. október 25-én  Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a 2007-es év Környezeti Megtakarítás Díjait október 25-én a budapesti Gellért Szállóban azon a konferencián, melyet a klímaváltozás ellenében, a széndioxid-mentes megoldásoknak szenteltek.  

 

 

http://www.kovet.hu/http://www.kovet.hu/ 2007. október 25-én  Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a 2007-es év Környezeti Megtakarítás Díjait október 25-én a budapesti Gellért Szállóban azon a konferencián, melyet a klímaváltozás ellenében, a széndioxid-mentes megoldásoknak szenteltek.  

 

 A díjat évente adományozzák magyarországi vállalatoknak olyan intézkedések elismeréseként, melyek egyszerre óvják a környezetet és hoznak gazdasági hasznot a cégeknek.

Ebben az évben

az Állami Autópálya Kezelő,

a Samsung,

a Holcim Hungária,  valamint

a Print Sisters Kft.  a nyertes.

A díjak átadására a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) Ablakon bedobott pénz  elnevezésű  programja keretében került sor.   A KÖVET 2002-ben döntött úgy, bebizonyítja, hogy a környezetvédelemre

fordított összeg nem "ablakon kidobott pénz", az sok esetben rövid időn belül megtérül és gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttatja a környezettudatos szervezeteket. Ennek alátámasztására az egyesület olyan bevált   intézkedéseket kutat föl, melyek egyszerre hoznak környezeti javulást és pénzügyi megtakarítást.

Meghirdetett pályázatuk során, a témában vetélkedő vállalatok legjobb intézkedéseit minden évben díjjal jutalmazzák.

A KÖVET főtitkára elmondta, hazánkban tíz éves távlatban, ésszerű környezeti fejlesztéssel, két-háromszor nagyobb megtakarítást lehetne elérni, mint amennyit az EU felzárkózással megszigorított környezetvédelmi jogszabályok eredményeznek.   A KÖVET hat év alatt 56 szervezet 262 olyan beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötte össze,  amelyek összesen 14,7 milliárd forint megtakarítást eredményeztek.

A 3 éven belül megtérülő intézkedések kategória elismert díjazottjai között van a Samsung Zrt.,  ahol a többször is felhasználható csomagolóanyagokkal látványos eredményt tudtak elérni.  Megegyeztek több beszállítójukkal a csomagolóanyagoknak a Samsunghoz való visszaszállításáról, így a Samsung ismét felhasználhatja azokat, ismét anabban  küldheti számukra szállítmányát. Ezzel a megoldással a keletkezett papírhulladék mennyiségét évente 2.600 tonnával,  a fahulladék mennyiségét 960 tonnával,   a vegyszeres göngyöleg volumenét pedig 8 tonnával sikerült csökkenteni.

A kategória győztese a Holcim Zrt. Pomázi Betonüzeme lett.  A cement- és betongyártással foglalkozó nagyvállalat a fel nem használt és a keverőautók tartályából kinyert maradék betont az óránként 10 m3 kapacitású rendszerében

választja szét, s az így nyert anyagokat az újonnan készülő betonhoz adagolja. Ily módon évente 600-700 m3 visszamosott anyagot forgat vissza a termelésbe, olyat, amit egyébként veszélyes hulladékként kellene kezelni.

A  kisvállalati kategóriában a Print Sisters Kft. érdemelte ki a zsűri elismerését.  A kiürült nyomtató-kellékanyag átvételével és környezetbarát újrahasznosításával foglalkozó cég tevékenységével évente 80 tonnával lehet csökkenteni a felhalmozódó veszélyes hulladék mennyiségét.  További 2 tonna anyagot is újra tudnak hasznosítani azáltal, hogy azon kazetták alkatrészeit, amelyek kellékanyag felújításra már alkalmatlanok (sérültek,, hiányosak) más kellékek felújításához még hasznosítják.

Az innovációs különdíjat  az Állami Autópálya Kezelő Zrt. nyerte el.  Munkájuk során az M1 autópálya lébényi szakaszát úgynevezett remix eljárással újították fel, melynek lényege, hogy a célgép a felmart aszfalthoz 20-30%-os

új aszfaltot és bitument adagol, a gép egészen lassú előrehaladása közben.  A melegen felmart aszfalt újra-keverésének köszönhetően 13.000 tonna kőanyaggal és 550 tonna bitumennel kevesebbet kellett erre a munkára használni, ami 68 millió forint megtakarítást is eredményezett a kivitelezőnek.

Oklevéllel ismerték el a környezettudatos megoldásokat az

Audi Kft.,

Béres Gyógyszergyár Zrt.,

Chinoin Zrt.,

Coca Cola Magyarország,

Colorplast Kft.,  és a

Magyar Telekom  tevékenységében.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária)  a világhálón is közzétette az elmúlt évek összegyűjtött esettanulmányait.  A  http://www.ablakonbedobottpenz.hu/ oldalon mind a 262 intézkedés leírása szerepel és kutatható a további felhasználás céljából. 

Az egyesületet 1995-ben alapította 23 vállalat azzal a céllal, hogy széleskörűen kicserélhetők legyenek a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok.

A kiemelten közhasznú, non-profit egyesület tagja az  INEM-nek (International Network for Environmental Management)  és a brüsszeli székhelyű CSR Europe (Corporate Social Responsibility, Társadalmi-környezeti Felelősség)  magyarországi tagszervezeteként működik.

A KÖVET olyan módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálnak környezeti, társadalmi és gazdasági érdekeket. Hosszútávú célja a szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése, így a

környezetvédelem mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az egyesület életében jelenleg 81 különböző méretű, különböző ágazatokban tevékenykedő cég, valamint

23 társult tagszervezet (egyetem, állami intézmény) vesz részt. 

http://www.kovet.hu/

http://www.inem.org/

http://www.csreurope.org/

http://www.klima.kkvm.hu/

http://www.acceleratingcsr.eu/

http://www.tudatosvasarlo.hu/

www.amcham.hu/press/pr_20060612_csr.aspx 

http://www.braunpartners.hu/

http://www.pannon.hu/

http://www.pannon.hu/pannon/vallalati_felelossegvallalas/tarsadalmi_felelossegvallalas_napja/

http://www.pannon.hu/pannon/vallalati_felelossegvallalas/kornyezetvedelem/

http://www.pannon.hu/pannon/vallalati_felelossegvallalas/kozosseg/egyeb_szerepvallalas/ajanlas/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.