A nagyobbik belga kormánypárt elnöke azt javasolta, hogy a gyermekekre és a demens öregekre is terjesszék ki a törvényes eutanáziát.

A nagyobbik belga kormánypárt elnöke azt javasolta, hogy a gyermekekre és a demens öregekre is terjesszék ki a törvényes eutanáziát.

Belgiumban 2002-ben lépett hatályba az a törvény, amely „állandó, elviselhetetlen fájdalmat szenvedő" újszülöttek és 18 éven felüliek esetében engedélyezi az eutanáziát.

A liberális vezető elmondta: pártja most azon dolgozik, hogy a gyermekek és a döntésképtelen, elhomályosult értelmű öregek eutanáziáját is engedélyeztesse.

A javaslat nem lepte meg az eutanázia ellenzőit, akik régóta figyelmeztetnek rá, hogy az önkéntes eutanázia törvényesítése előbb-utóbb a nem önkéntes eutanázia törvényesítéséhez vezet.

Alex Schadenberg, az Euthanasia Prevention Coalition nevű eutanáziaellenes szervezet képviselője kérdésekkel reagált a belgiumi javaslatra: „Ha egy társadalom elfogadja, hogy bizonyos embereket bizonyos körülmények esetén meg lehet ölni, miért utasítaná el azt, hogy hasonló körülmények esetén bárkit meg lehessen ölni? S ha bizonyos emberek bizonyos körülmények között véget vethetnek a 'szenvedésnek' ily módon, akkor miért ne lehetne olyanok 'szenvedésének' is véget vetni, akik nem tudnak beleegyezni az eutanáziába?"

„A beleegyezés már-már nem több, mint akadály a 'szenvedésmentesség' útjában, amelyet előbb-utóbb emberi jognak fognak kikiáltani./…/ De miért is legyen a kritérium a szenvedés? Miért ne lehetne bármikor véget vetni egy beteg gyermek életének, aki egyelőre nem szenved, de előbb-utóbb szenvedni fog? /…/ Vagyis: nincs olyan, hogy eutanázia 'egyeseknek', mert ha az eutanázia 'jó', akkor miért ne volna 'jó' mindenkinek?" – idézi Schadenberg szavait a LifeSiteNews.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük