2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bizottság a busszal és hajóval utazók jogainak kibővítését javasolja

4 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/1562"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eufiatalok.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="63" /></a></span>A Bizottság 2008 december 4-én elfogadott két jogszabálytervezetet a bel- vagy külföldi útvonalakon busszal vagy hajón közlekedő utasok jogainak meghatározása érdekében. </p><p> 

eufiatalok.thumbnailA Bizottság 2008 december 4-én elfogadott két jogszabálytervezetet a bel- vagy külföldi útvonalakon busszal vagy hajón közlekedő utasok jogainak meghatározása érdekében.

 

eufiatalok.thumbnailA Bizottság 2008 december 4-én elfogadott két jogszabálytervezetet a bel- vagy külföldi útvonalakon busszal vagy hajón közlekedő utasok jogainak meghatározása érdekében.

 

Ezek a jogok kiterjednek többek között valamennyi utas utazás előtti és közbeni tájékoztatására, az utazás fennakadása esetén nyújtandó segítségre és kártérítésre, a késések esetén teendő intézkedésekre, valamint a csökkent mozgásképességű személyeknek nyújtandó különleges segítségre. A javaslat szerint a vitarendezést – csakúgy, mint a légiközlekedési és a vasúti ágazatban – független nemzeti szervek végeznék.

„Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy a választott közlekedési módtól függően az utasok különböző szintű jogvédelemben részesüljenek. Ezzel a két új rendelettel már valamennyi közlekedési módra kiterjed a jogvédelem. Bármely utas nyugodtan választhatja az általa kívánt közlekedési módot, tudván, hogy a jogai a választásától függetlenül egyformán érvényesülnek" – mondta Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedéspolitikáért felelős biztos.

Csökkent mozgásképességű személyek jogai

A fogyatékkal élő és a csökkent mozgásképességű személyek gyakran nem tudnak busszal vagy hajóval utazni, mert ezek szolgáltatásai nem akadálymentesek, és senki nem biztosítja a számukra szükséges segítséget.

A javaslatok úgy kezelik ezt a problémát, hogy megtiltják a fogyatékosság vagy a csökkent mozgásképesség alapján történő megkülönböztetést az utazás lefoglalása, illetve a járműbe vagy hajóba való beszállás tekintetében. A segítségnyújtás ingyenes, amennyiben az utas előzetesen jelzi erre vonatkozó igényét és az indulási időpont előtti előre meghatározott időpontban megérkezik a buszpályaudvarra vagy a kikötőbe. A vállalkozások, a buszterminálok és a kikötők személyzetének megfelelő ismeretekkel kell rendelkezniük a fogyatékkal élő személyeknek nyújtandó segítségről.

Az utasoknak az utazás fennakadása esetén nyújtandó kártérítés és segítség

A javaslat előirányozza, hogy fennakadás vagy a szolgáltató által lemondott utak esetén a vállalkozásoknak megfelelő információkkal, segítséggel és ésszerű alternatív szolgáltatásokkal kell ellátniuk az utasokat.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem teljesítik ezeket a követelményeket a jegy ára alapján számított kártérítést kell fizetniük.

Az utasok halála vagy sérülése esetén vállalt felelősség

A javaslatok meghatározzák a vállalkozásoknak az utasokkal és poggyászukkal kapcsolatos felelősségére vonatkozó szabályokat. Az utasok egységes szintű kártérítési összegekre lesznek jogosultak, és a javukat szolgálja az is, hogy a felelősségvállalásra összehangolt szabályok lesznek alkalmazandók.

Emellett bizonyos körülmények teljesülésekor a vállalkozások baleset esetén egy bizonyos összeghatárig nem vonhatják kétségbe a kár értékét. A balesetet szenvedett utasok előzetes kifizetésekre jogosultak, hogy kezelni tudják azokat a pénzügyi nehézségeket, amelyekkel ők vagy a családjuk a haláleset vagy sérülés kapcsán szembesül.

Panaszkezelés és a jogorvoslat formái

A piacnyitás nem járt együtt a minőségi előírások és szolgáltatások várt kialakulásával, többek között az utasok jogainak jobb végrehajtásával, a viták felhasználóbarát rendezésével és az összes vállalkozás által alkalmazandó jogorvoslati formákkal.

A közös eljárások hiánya elszigeteli az utasokat, akiknek így eltérő eljárásokat és határidőket kell követniük.

Az Európai Unió országainak végrehajtási szerveket kell felállítaniuk, amelyek felelősek lesznek e rendeletek végrehajtásának biztosításáért a területükön. Amennyiben egy busszal vagy hajóval közlekedő utas úgy véli, hogy az említett jogokat nem tartották tiszteletben, felhívhatja a vállalkozás figyelmét az ügyre. Ha nem elégedett a válasszal, akkor az érintett ország által kijelölt nemzeti végrehajtási szervhez fordulhat a panaszával.

További információ:

http://ec.europa.eu/transport/air_portal/passenger_rights/index_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.