December 3-án hajnalban ezúttal a Bükki Nemzeti Parkból érkezik a budapesti Kossuth térre az idei Ország Karácsonyfája. A 18 méter magas lucfenyőt a szerdai nap folyamán díszítik a Parlament előtt. A különleges karácsonyfa fényei december 6-án 17.00. órakor, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvénysorozat megnyitóján gyúlnak majd fel.

 

December 3-án hajnalban ezúttal a Bükki Nemzeti Parkból érkezik a budapesti Kossuth térre az idei Ország Karácsonyfája. A 18 méter magas lucfenyőt a szerdai nap folyamán díszítik a Parlament előtt. A különleges karácsonyfa fényei december 6-án 17.00. órakor, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvénysorozat megnyitóján gyúlnak majd fel.

Az Ország Karácsonyfája körülbelül 20 éves, s a tavalyinál – amely az erdélyi Szovátáról érkezett – mintegy 5 méterrel magasabb, törzse közel egy méter vastag, lombozata az alsó ágaknál 8 méter átmérőjű. A 18 méter magas lucfenyő a Bükki Nemzeti Park közepén megbúvó Répáshuta mellől érkezik. A többségében szlovák nemzetiségűek lakta falut festői hegyek ölelik körül, határában – a 900 méter magas Bükk-fennsíkon – nyúlik el a Nagymező, a lipicai ménes nyári szálláshelye, s egyben az idei Ország Karácsonyfájának eredeti otthona. A Kossuth teret december 6. és december 26. között díszítő fát ebben az évben az Északerdő Zrt. ajánlotta fel, mely százezer hektáros területével Magyaroszág legnagyobb erdőgazdasága, s területén létesült a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park, valamint délen benyúlik a Hortobágyi Nemzeti Park is.

A hozzávetőleg 2 tonnás lucfenyőt december 2-án délelőtt vágják ki az erdészet szakemberei. Mivel a leendő karácsonyfát csak erdei utakon lehet megközelíteni, s méretei miatt is különleges szakértelmet kíván az elszállítása, így azt a Honvédség egy műszaki dandárjának tagjai végzik majd: először daruval egy forgózsámolyos terepjáróra emelik, amely lehúzza a fát a hegyről, és lent átteszik egy „Kakadu" névre hallgató, 24 méteres honvédségi szállítójárműre. A fa Budapestre szállítása az esti, éjszakai órákban zajlik majd, hogy a forgalomban minél kisebb fennakadást okozzon. A biztonságos szállítás érdekében Budapest határáig az Országos Rendőrfőkapitányság, onnan a Kossuth térre pedig a Budapesti Rendőrfőkapitányság járművei kísérik.

Az Ország Karácsonyfája december 3-án a hajnali órákban érkezik meg a Parlament elé, ahol a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, valamint Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereinek segítségével kerül méltó helyére, s kapja meg ünnepi díszeit, hogy a december 6-án nyitó Mesevárosban mindenki megcsodálhassa.

Az Ország Karácsonyfájának fényei december 6-án 16.30-kor gyúlnak fel. Ezen a napon kezdődik el az Ország Karácsonya, ahol a megnyitó ünnepségen a magyar Mikuláshoz csatlakozik egy időre lappföldi kollégája, a Joulupukki is. A két Mikulás egy Mikulás-egyezmény aláírását követően gyerekekkel közösen kapcsolja fel az Ország Karácsonyfájának fényeit. Az eseményre – a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége révén – siket gyerekek is meghívást kapnak, számukra a két Mikulás szavait és a dalokat is folyamatosan jeltolmács fordítja majd. A gyerekek ezt követően a téren beszélgethetnek néhány szót mindkét Mikulással. A megnyitót a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság zenekara kíséri.

A december 21-ig tartó rendezvénysorozat hétköznapokon 12.00 és 20.00 óra között (a Mikulásház 14.00 és 20.00 óra között), hétvégente pedig 10.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva. Hétköznapokon a magyar Mikulás a Mikulásházban várja az őt felkereső gyerekeket,  emellett szabadtéri foglalkoztató, óriás mézeskalács házikó, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja a családokat.

Hétvégenként – a hosszabb nyitva tartás mellett – különleges programok is várják a látogatókat. Szombatonként és vasárnaponként minden gyerek ingyenesen felülhet a karácsonyi Mikulásvonatra. December 6-án és 7-én délelőtt 11.00 órakor és délután 15.00 órakor Kemény Henrik bábmester ad elő bábjátékot, a Vitéz László Mikulás-változatát. December 13-án 14.00 órától óriás, kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a térre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, december 20-án pedig egy drámatagozatos iskolai csoport betlehemes előadását tekinthetik meg a Kossuth térre érkezők.

 http://karacsony.freeblog.hu/

Répáshuta: A Bükk szívében, megbújó kis lélekszámú szlovák zárványtelepülés két egymásba nyíló mély völgyben. Nevét az eleinte ott nagy mennyiségben termesztett répáról valamint a később odatelepült üvegfúvó üzemről (= huta) kapta (ezért hívták először csak Répásnak, a huta toldalék későbbi). Az első telepesek többségükben szlovákok voltak, akik a koronauradalom hívására telepedtek meg és alapították meg az első falut a 18. század második felében a Gyertyán-völgyben. A negyedik üveghuta már gyáripari jellegű termékek előállítását jelentette. 1896-ig vannak adatok a hutáról. Emlékét a még ma is meglévő kis répáshutai temető őrzi.

A falu lakosságának – mintegy 500-600 fő – keresőképes tagjai főként az Északerdő Zrt. erdészeteiben dolgoznak, kisebb számban pedig a turizmusból élnek. A munkanélküliség nem jellemző, ahogy a település elnéptelenedése sem: 132 nyugdíjaskorú ember él itt, s körülbelül ugyanennyi gyerek. Bár a faluban névleg szlovák kisebbségi önkormányzat van, a valóságban a lakosok többsége szlovák nemzetiségű. A polgármester – aki immáron hetedik ciklusát tölti -, valamint a képviselő testület összes tagja független, kisebbségi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük