2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Citi Alapítvány 11,2 millió dolláros nemzetközi mikrofinanszírozási programot indít

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/11461"><img class="image thumbnail" src="/files/images/US-Dollar-USD-10-5-1-bills-Greenbacks-worn-front-and-back-ANON.thumbnail.jpg" border="0" alt="USA Dollárbankjegy" title="USA Dollárbankjegy" width="61" height="100" /></a></span>Közép- és Kelet-Európában, valamint az új független államokban a Microfinance Centre for Central & Eastern Europe & New Independent States és a SEEP Network szervezetekkel partnerkapcsolatban valósul meg a program <p align="left">

usa dollárbankjegyKözép- és Kelet-Európában, valamint az új független államokban a Microfinance Centre for Central & Eastern Europe & New Independent States és a SEEP Network szervezetekkel partnerkapcsolatban valósul meg a program

usa dollárbankjegyKözép- és Kelet-Európában, valamint az új független államokban a Microfinance Centre for Central & Eastern Europe & New Independent States és a SEEP Network szervezetekkel partnerkapcsolatban valósul meg a program

. A Citi Alapítvány a 2008. április 2-án  bejelentette, hogy 11,2 millió dollár adománnyal egy hároméves, nemzetközi programot indít, melynek célja, hogy a fejlődő országokban elősegítse a mikrofinanszírozási tevékenység integrálását a mainstream gazdaságba. A Citi Hálózatépítő Program (the Citi Network Strengthening Program) növelni fogja 12 kiemelt fontosságú mikrofinanszírozási hálózat és ezek tagjainak abbéli képességét, hogy saját ügyfeleik igényeinek megfelelő termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki. Ezenkívül, a program célja, hogy fejlessze az iparág infrastruktúráját, magasabb színvonalú menedzsment és vezetési minták és szabványok bevezetését tegye lehetővé, és előmozdítsa a mikrofinanszírozás alapvető szerepét, mely arra irányul, hogy a szegény rétegeknek hozzáférést biztosítson a pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Közép- és Kelet-Európában, valamint az új független államokban a programot egyrészt a lengyelországi székhelyű Microfinance Centre (MFC) for Central & Eastern Europe & New Independent States nevű szervezettel partnerségben, másrészt a Citi globális partnerével, az USA-beli Small Enterprise Education and Promotion Network szervezettel (SEEP Network – Kisvállalatok Oktatási és Fejlesztési Hálózata) együtt valósítják meg. A program ezzel a tőkét, tréninget és technikai segítséget biztosító adománnyal kiterjeszti a Citi Alapítvány régóta működő mikrofinanszírozást támogató tevékenységét a régióban. Az elmúlt tíz évben a Citi Alapítvány több mint 7,6 millió dollárral támogatott mikrofinanszírozással kapcsolatos programokat az Európa, Közel-Kelet és Afrika régióban.

Shirish Apte, a Citi Közép- és Kelet-Európa régiójának vezérigazgatója elmondta:
„A mikrofinanszírozási szervezetekkel fennálló partnerkapcsolataink erősítésével hozzásegítjük őket, hogy kulcsfontosságú szerepet játsszanak a mikrofinanszírozás beintegrálásában a mainstream pénzügyi szolgáltatások portfóliójába. A mikrofinanszírozási iparág szabályozott kereteinek biztosítása több rászoruló ember elérését teszi lehetővé."

Grzegorz Galusek, az MFC ügyvezető igazgatója elmondta: „Kelet-Európában, valamint a volt Szovjetunió államaiban több mint 150 millió alacsony jövedelmű embernek, illetve mikrovállalkozásnak nincs hozzáférése alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz. Számos esetben a pénzügyi szolgáltatásokból való kizárás a társadalmi kirekesztődést is jelenti. Együtt tagszervezeteinkkel a régió 27 országában, többek között Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban, Koszovóban, Albániában, Macedóniában, Bulgáriában, Romániában, a Moldovai Köztársaságban, az MFC-nél nagyon lelkesen veszünk részt ebben a programban, amely bizonyosan könnyebben hozzáférhetővé teszi a pénzügyi szolgáltatásokat az alacsony jövedelmű rétegek számára, és hozzásegíti őket vállalkozásaik építéséhez."

Bill Tucker, a  SEEP Network ügyvezető igazgatója hozzátette: „A SEEP-nél büszkék vagyunk, hogy partnerségben a Citivel és az MFC-vel együtt fogjuk megvalósítani a Citi Hálózatépítő Programját a Közép- és Kelet-Európa régióban, valamint az új független államokban. A SEEP világszerte támogat mikrofinanszírozási hálózatokat, és ez a program az MFC számára is lehetőséget biztosít, hogy megerősítsék jelenlegi céljaikat, növeljék erőforrásaikat, új ismereteket szerezzenek a programban résztvevő partnerhálózatok szakembereitől, valamint ők is megoszthassák tapasztalataikat a partnerhálózatokkal. Végül, tagszervezeteiken keresztül növelni tudják a mikrovállalkozások számára nyújtott szolgáltatásaikat."

A következő régiók, illetve országok vesznek részt a Citi Hálózatépítő Programjában: Kína, India, Fülöp-szigetek, Közép-Amerika, Ecuador, Mexikó, Közép- és Kelet-Európa, az új független államok, Oroszország, Pakisztán, Közel-Kelet.

A Citi Hálózatépítő Programja a következő tevékenységeket foglalja magában:

  • A hálózat erőforrásainak átfogó értékelése azzal a céllal, hogy meghatározzák, mennyire tudnak megfelelni tagszervezeteik elvárásainak.
  • Részletes beszámoló készítése a mikrofinanszírozási iparág helyzetéről az adott országokban, illetve régiókban.
  • Stratégiai, üzleti és megvalósítási tervek készítése, melyek új technológiák bevezetésére, a kamatok liberalizálásának támogatására, hitelminősítő cégek és pozitív adóslisták létrehozására, a hazai tőke növelését célzó helyi adósságkezelő, illetve részvényminősítésre szakosodott intézmények létrehozására, valamint a kereskedelmi pénzügyi szektor és a mikrofinanszírozási szektor közötti kapcsolatok építésére irányulhatnak.

A Citi Alapítvány a világ 55 országában eddig közel 60 millió dollárt fordított különböző mikrofinanszírozási programok támogatására, melyek között mintegy 250 mikrofinanszírozási intézmény, mikrofinanszírozási hálózatok, és mikrovállalkozási programok szerepelnek.

Emellett, a Citi Microfinance, a Citi egyik üzletága kereskedelmi tevékenysége keretében támogatja a mikrofinanszírozási szektort a jelenlét növelésében, a költségek csökkentésében és új termékek bevezetésében. A Citi Microfinance jelenleg több mint 70 mikrofinanszírozási intézménnyel, illetve globális mikrofinanszírozási hálózatokkal, valamint specializálódott alapkezelőkkel és befektetőkkel áll üzleti kapcsolatban a világ 35 országában Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában, Kelet-Európában és a Közel-Keleten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.