2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Citibank Zrt. kétszámjegyű rekordnövekedést jelent 2007-ben

14 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10846"><img class="image thumbnail" src="/files/images/citi.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.citibank.hu" title="www.citibank.hu" width="100" height="26" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.citibank.hu/">www.citibank.hu</a> </strong></span></span><p>A magyarországi Citibank Zrt. 2007-ben rekorderedményeket ért el, a kimagasló eredmények az egyes üzletágak erős teljesítményének köszönhetők. </p><p> 

 www.citibank.huwww.citibank.hu

A magyarországi Citibank Zrt. 2007-ben rekorderedményeket ért el, a kimagasló eredmények az egyes üzletágak erős teljesítményének köszönhetők.

 

 www.citibank.huwww.citibank.hu

A magyarországi Citibank Zrt. 2007-ben rekorderedményeket ért el, a kimagasló eredmények az egyes üzletágak erős teljesítményének köszönhetők.

 

A bank adózott eredménye 13 százalékkal nőtt a 2006. év végihez képest, míg a mérlegfőösszeg 597,8 milliárd forintról 675,8 milliárd forintra, szintén 13 százalékkal emelkedett. A nettó hitelállomány 2007. végén 180,4 milliárd forint volt, mely egy százalékkal kevesebb az előző évi értékhez képest, melynek fő oka a lízinggel kapcsolatos finanszírozási állomány csökkenése volt. A betétállomány 13 százalékkal, 360,7 milliárd forintra bővült a 2006. évihez képest. A tőkearányos nyereség (ROE) továbbra is nagy arányt, azaz 30,55 százalékot tett ki, az eszközarányos nyereség (ROA) pedig 2,36 százalék volt 2007-ben.

„ A Citibank Zrt. 2007. évi teljesítménye rendkívüli volt, különösen a globális és hazai gazdasági környezet kihívásainak tükrében. Bankunk vállalati és lakossági ágazata továbbra is kiegyensúlyozott tevékenységet folytatott, mindkét üzletág jó pénzügyi eredményeket ért el. Folyamatos innovációink alátámasztják elkötelezettségünket ügyfeleink és Magyarország iránt." –  mondta Batara Sianturi, a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

.

DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK

A bank elkötelezettségét a szolgáltatás színvonalának növelése, valamint a rendszerfejlesztések iránti az ügyfelek és az iparág szereplői a különböző ügyfélelégedettségi és az iparági felmérések pozitív eredményeivel elismerték. A Citi elnyerte, többek között, az Euromoney „Legjobb a Pénzforgalmi Szolgáltatások terén Közép-Kelet-Európában" díját, a Global Finance magazin „Legjobb Lakossági Internet Bank Magyarországon", valamint tavaly immár másodízben a „Legjobb Vállalati és Intézményi Internet Bank Magyarországon" díját. A magazin a Citinek ítélte lakossági oldalon a „Legjobb Lakossági Internetoldal Design", a „Legjobban Integrált Lakossági Internetoldal" és a „Legjobb Információbiztonsági Kezdeményezések Közép-Kelet-Európában" díjakat, továbbá vállalati oldalon a „Legjobb az Online Pénzforgalmi Szolgáltatások terén", illetve a "Legjobb a Kereskedelemfinanszírozási Szolgáltatások terén Közép-Kelet-Európában" díjakat. A pénzintézet első helyen végzett a Global Investor magazin Európai Klíringfelmérésén az állampapír-elszámolás kategóriában, valamint Kiemelkedő Minősítést ért el a Global Custodian magazin feltörekvő piacokra vonatkozó felmérésén, a „vezető ügyfelek" kategóriában.

VÁLLALATI BANK

 • A vállalati üzletág tovább növekedett 2007-ben, jelentős ügyfél-akvizíció történt a multinacionális vállalatok, a pénzügyi intézmények, a hazai nagyvállalatok és a középvállalatok köréből. A kimagasló teljesítmény minden termék-, illetve szolgáltatáscsoportra jellemző volt:
  • a Treasuryn belül a deviza- és értékpapír-piaci, valamint a derivatív szolgáltatásokra, illetve
  • a Globális Tranzakciós Szolgáltatásokon belül a pénzforgalmi, a kereskedelemfinanszírozási és a letétkezelési szolgáltatásokra.
 • Treasury
  • Az ügyfelek számára a treasury termékek széles választékát nyújtja a bank, miközben szakemberei különös figyelmet fordítanak az ügyfelek működési kockázatainak feltérképezésére, valamint az ezeket csökkentő, testre szabott megoldások ajánlására. Bevezették a CitiTreasury Online Trading rendszer egy továbbfejlesztett változatát, amely egyedülálló devizapiaci hozzáférést biztosít az ügyfeleknek. Továbbra is megőrizték vezető helyüket a derivatív ügyletek kereskedésének területén.
 • Letétkezelés
  • A letétkezelési osztályon a letétkezelés alatt álló eszközök állománya 15 százalékkal nőtt tavaly, és az átlagos tranzakciós volumenek 16 százalékkal emelkedtek. Megőrizték vezető szerepüket a külföldi befektetők körében, és stratégiai irányuk eredményeként folytatták részesedésük növelését a hazai szegmensben, elnyerve további befektetési alapkezelők és nyugdíjpénztárak letétkezelési megbízását.
 • Nagyvállalati üzletág
  • Újratervezték a hazai nagyvállalati piaci célcsoportot, és átszervezték az ügyfeleket kiszolgáló csapatot, miközben a magas hozzáadott értékkel bíró termékekre és szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt. Az átstrukturálás célja az volt, hogy még inkább testre szabott és szofisztikált megoldásokat nyújtsanak az ügyfeleknek. Sikeresen bizonyították erősségüket különösen a treasury és a vállalatfinanszírozás terén. Az innováció sikerük és növekedésük záloga volt ebben az üzleti szegmensben is, hiszen számos olyan újszerű tranzakciót végeztek el, amelyek elsőnek számítanak a magyar piacon saját kategóriájukban.
 • Középvállalati üzletág
  • A vállalati bankhoz tartozó, folyamatosan növekvő középvállalati üzletágban a 450 millió és 10 milliárd forint közötti éves nettó árbevételű ügyfeleket szolgálják ki. A középvállalatoknak nyújtott treasury termékkínálat bővítését célzó stratégia eredményeként dinamikusan nőtt az üzletág ügyfélbázisa és hitelportfóliója, hiszen olyan szofisztikált befektetési és kockázatkezelési megoldásokat kínáltak a középvállalatoknak, amelyeket ezelőtt csak nagyvállalatok vehettek igénybe. A siker másik tényezője a hosszú távú, többcsatornás ügyfélkapcsolatokra épülő stratégia eredményessége volt, melynek alapját a magasan képzett ügyfél-kapcsolattartó menedzserek, az egyedülálló CitiService telefonos ügyfélszolgálat és a CitiDirect internetbanki rendszer használatához azonnali segítséget nyújtó EB-helpdesk jelentik.

LAKOSSÁGI BANK

 • 2007-ben a lakossági üzletág is újabb kiemelkedően sikeres évet zárt, több mint 41 ezer új ügyfél csatlakozott a bankhoz. Különleges év volt a tavalyi azért is, mert a pénzintézet új arculatának bevezetéséhez kapcsolódó tevékenysége megteremtette az üzlet számára a megfelelő színteret. A Citi új arculatát a „Váltsuk valóra!" szlogennel fémjelzett integrált marketingkampánnyal vezették be 2007 nyarán. Ez a bank számára egy új korszak kezdetét jelentő kampány tévé, marketing, és PR-elemekből épült fel, mely mind a négy fő lakossági üzletág – kártya, betéti és befektetési termékek, CitiBusiness, valamint lakossági hitelek – növekedését támogatta.
 • Hitelkártya üzletág
  • A hitelkártya üzletág eredményessége is folytatódott, bevezették a főiskolai és egyetemi hallgatók igényeihez igazított szolgáltatásokkal bővített Diákhitelkártyát, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy egy új generáció megtanulja a hitelkártyát okosan használni.
  • Szeptemberben köszöntötték a tízezredik Malév-Citibank közös márkajelzésű hitelkártya-birtokos ügyfelet. A Citibank és a Malév erős elkötelezettségének, valamint a Ferihegy Repülőtéren látható erős márkajelenlétnek köszönhetően a Malév-Citibank hitelkártya-birtokos ügyfelek száma gyors ütemben gyarapodott. Az ügyfelek körében a Shell MasterCard a Citibanktól hitelkártya is népszerű volt, a 2007-es promócióknak és a Shell töltőállomásokon való jelenlétnek köszönhetően ez a termék is jelentős eredményeket hozott.
  • Az innovatív szolgáltatásbővítés hagyományát folytatva a hitelkártyához kapcsolódó csoportos beszedési megbízással bővítették az értéknövelt szolgáltatások sorát. Ez az új szolgáltatás a közüzemi számlák kényelmes és egyszerű kifizetését teszi lehetővé a hitelkártyáról csoportos beszedési megbízással, elkerülve ezzel a különböző számlák egyenkénti rendezésének kényelmetlenségeit.
 • Citigold privátbanki szolgáltatások
  • A privátbanki piacon továbbra is megőrizte a bank vezető pozícióját, a Citigold-ügyfelek száma 24 százalékos növekedés mellett tavaly év végére elérte az 5200-at. Az ügyfelek banknál lévő állományának összege pedig 16 százalékos bővülés mellett év végére meghaladta a 164 milliárd forintot.
  • Mivel számos kiemelt Citigold-ügyfélnek saját vállalkozása is van, és a kiemelt privátbanki és kisvállalati ügyfelek is megkülönböztetett kiszolgálást igényelnek, a bank elsőként dolgozott ki egy olyan koncepciót, amely egy helyszínen teszi elérhetővé a kiemelt privátbanki és kisvállalati ügyfeleknek nyújtott kínálatot az exkluzív Citigold Select Centerben, a Vörösmarty téren. A Citigold Select Centerben nyújtott előnyös szolgáltatások részei az elkötelezett pénzügyi szakembercsapatok, az ingyenes Citibank telefonos ügyfélszolgálati hozzáférés, az üzleti dombornyomott arany betéti kártya és a prémiumszolgáltatásokat nyújtó Platinum Klub kínálatával kibővített Platinum hitelkártya. Ezzel az úttörő megoldással vezető helyet vívott ki magának a bank az ügyfelek növekedését támogató átfogó szolgáltatások nyújtása terén.
  • Ezenkívül, bevezették a Citigold Global Access-t, mely egy sor kényelmes és ingyenes privilégiumszolgáltatást tesz elérhetővé a magyarországi Citigold-ügyfelek számára, amikor meglátogatják a világ 35 országában működő több mint 500 Citigold ügyfélszolgálati központ bármelyikét. Az ajánlat tartalmaz néhány ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást a Citigold ügyfélközpontban, a hazai ügyfélszolgálat díjmentes hívását biztosító egységes Citigold Világ Szám szolgáltatást, kedvezményes devizaárfolyamokon való pénzváltást, és egy sürgősségi készpénzfelvételi lehetőséget.
 • Betéti és befektetési termékek üzletág
  • A befektetési termékek üzletágban 92-re bővítették világszínvonalú nyílt végű hazai és külföldi befektetési jegykínálatukat, melyeket olyan nagy presztízsű alap- és vagyonkezelő partnercégek biztosítanak, mint az ING, a Credit Suisse, a Blackrock, a Templeton, az Allianz és az Aegon, valamint több mint 20 tőkegarantált kötvényajánlatot indítottak.
  • A betéti termékek üzletágban bevezették a kártyabirtokos fotójával ellátott dombornyomott MasterCard betéti kártyát. A kártyabirtokos fényképének megjelenítése a dombornyomott betéti kártyán egyedülállóvá teszi ezt a terméket Magyarországon és az Európai Unió országain belül is. A kártya a Citibank folyószámla-díjcsomagok mindegyikéhez kapcsolódik, és az új ügyfelek mellett a meglévők is igényelhetik.
  • Három új biztosítási termék is bekerült a bank ajánlatai közé: a számlavezetéshez kapcsolódó, egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött életbiztosítást az Aegon Magyarország, a személyi kölcsönhöz kapcsolódó hitelfedezeti biztosítást az AHICO, és a kórházi baleset- és betegbiztosítást az AIG biztosító partnercégekkel együttműködve kínálják.
 • CitiBusiness kisvállalati üzletág
  • A lakossági bankhoz tartozó CitiBusiness üzletágon keresztül a 450 millió forintig terjedő éves nettó árbevétellel rendelkező kisvállalkozásoknak nyújtanak széles körű pénzforgalmi, finanszírozási és devizaszolgáltatásokat. Kínálatukat színesítve bevezették a vállalati dombornyomott betéti kártyát, és további funkciókkal bővítették a Citibank Online internetes banki szolgáltatást. Újabb finanszírozási lehetőségeket is bevezettek: az Aranytartalék Hitelkeretet, mely kis összegű szabad felhasználású forrást biztosít a CitiBusiness üzletághoz csatlakozó vállalkozások számára, továbbá egy magánvagyon fedezettel biztosított hitelstruktúrát. A devizaszolgáltásokat az árfolyamkockázatok csökkentésére irányuló devizaopciókkal erősítették, hogy megfeleljenek az export-, illetve az importcégek szofisztikált igényeinek. Elindították a telefonos ügyfélgondozó csapatot, mely segít az új ügyfeleknek a csatlakozással kapcsolatos teendőkben, valamint a meglévő ügyfeleknek támogatást nyújt a banki kapcsolatban rejlő lehetőségek kiaknázásában.
 • Hitelüzletág
  • A lakossági hitelüzletágban egy új hitelközpontot nyitottak 2007 szeptemberében az Örs vezér téri Sugár Üzletközpontban. Személyi kölcsön termékkínálatukhoz kapcsolódva bevezették az új hitelfedezeti biztosítást.
 • Internetes és telefonos ügyfélszolgálat
  • Folytatták az innovációt az internetes banki szolgáltatások és a telefonos ügyfélszolgálat területén is. Elindították az Egyperces online előzetes hitelbírálatot a http://www.citibank.hu/ honlapon, együtt a Webáruházzal, mely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a legmegfelelőbb hitelkártya-, és kölcsöntermékeket a leggyorsabb és legkényelmesebb módon válasszák ki. A bank telefonos ügyfélszolgálatán automatikus értékesítés és ügyfélelégedettségi felmérés zajlik.

SZPONZORÁCIÓ ÉS TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

 • Művészeti és kulturális programok szponzorálása
  • Folytatva a művészeti és kulturális programok szponzorálásának hagyományát, a Citibank Zrt. kizárólagos támogatóként büszkén járult hozzá a New York-i Filharmonikusok május 4-ei budapesti koncertjének létrejöttéhez, és főtámogatója volt a Picasso, Klee, Kandinszkij kiállításnak a Szépművészeti Múzeumban.
 • Pénzügyi oktatás
  • A Citi Alapítvány 130 ezer dolláros támogatásával folytatták a Citibank Pénzügyi Iskolatámogatási Programot, melynek köszönhetően további 36 általános iskola 15 ezer kisdiákja tanulhat a pénzügyi, gazdasági, matematikai és angol nyelvi oktatási anyagokból és könyvekből, melyeket a program keretében adományoztak.
  • Ugyancsak folytatták a Corvinus Egyetem Vállalkozások Pénzügyei Tanszékének munkáját támogató programjukat, amellyel fő céljuk, hogy segítsék az intézményt abbéli törekvésében, hogy folyamatosan növelje a pénzügyi oktatás színvonalát, és a pénzügyi világ legújabb ismereteit, illetve kutatási eredményeit oszthassa meg diákjaival. A támogatás egyik része a Citi Alapítvány 70 ezer dolláros pénzügyi adománya, ugyanakkor, a pénzintézet önkéntes szakemberei különféle banki és pénzügyi témákban előadásokat tartanak a Vállalkozások Pénzügyei Tanszék hallgatóinak. Tavaly egy esettanulmányi versennyel bővítették a programot, hogy a három legjobb tanulmányt elkészítő diákot ösztöndíjban részesítsék.
  • Harminc középiskolás diák és harminc közgazdaságtan-tanár vett részt az éves magyarországi Közgazdaságtan Vezetőknek elnevezésű nyári programon, melyet szintén a Citi Alapítvány támogatásával szerveztek meg.
 • Dogozói önkéntesprogramok
  • A Citibank Zrt. ötven dolgozója néhány családtag és barát kíséretében csatlakozott a világ 100 országában dolgozó több mint 58 ezer Citi-önkénteshez a második Citi Globális Közösségi Napon. A november 17-én, szombaton tartott önkéntes napon egy budapesti oktatási, illetve egy gyermekvédelmi intézményben végeztek a dolgozók változatos munkát.
  • A Habitat for Humanity Önkéntes Dolgozói Házépítés program keretében tavaly négy húszfős dolgozói csapat segített megfizethető, tisztes lakóházakat építeni rászoruló családoknak Hajdúböszörményben. A Citi Alapítvány újabb 40 ezer dollárral támogatta ezt a programot.
 • Civilszervezetek szakmai fejlesztése és pénzügyi támogatása mikrofinanszírozással
  • 2007-ben egy új regionális közösségi programot indítottak a NESsT alapítvánnyal közösen, melynek célja, hogy segítse a non-profit szervezeteket saját vállalkozások indításában, hogy az így elért pénzügyi eredményeket hosszú távú önfenntartásra, valamint közösségi céljaik finanszírozására fordíthassák. A Citi Alapítványtól érkező anyagi támogatáson kívül a NESsT munkatársai és a Citibank önkéntesei üzleti tanácsadással segítették a civilszervezeteket.

További jótékonysági programjaik közé tartozik a vak gyermekek integrált tanulásának támogatása, a Kórháztámogatási Jótékonysági Programjuk, melynek keretében tavaly a Szegedi Gyermekkórháznak segítettek, valamint fiatal tehetséges magyar, komolyzenei művésznövendékek továbbtanulásának támogatása a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre egyesületen keresztül.

A Citibank Zrt. legfontosabb pénzügyi adatai
(2007. december 31., MSZSZ szerint)

 

millió Ft

millió Ft

 

Megnevezés

2006

2007

%-os változás 2006-hoz képest

Tőkearányos nyereség (ROE)

38,50%

30,55%

-21%

Eszközarányos nyereség (ROA)

2,54%

2,36%

-7%

Fizetőképességi mutató

23%

27%

17%

Adózás előtti eredmény

17.552

18.615

6%

Adózott eredmény

13.359

15.053

13%

Jóváhagyott osztalék

0

0

0%

Mérleg szerinti eredmény

13.359

13.548

1%

Saját tőke

41.597

56.934

37%

Jegyzett tőke

13.005

13.005

0%

Tőketartalék

561

561

0%

Általános tartalék

6.734

8.239

22%

Eredménytartalék

7.721

21.079

173%

Szavatolótőke

55.766

70.986

27%

Mérlegfőösszeg

597.845

675.830

13%

Nettó hitelállomány

182.903

180.394

-1%

Nettó lakossági hitelállomány

87.350

105.509

21%

Nettó vállalati hitelállomány

95.553

74.885

-22%

Betétállomány

319.575

360.682

13%

Lakossági betétállomány

129.950

132.621

2%

Vállalati betétállomány

189.625

228.061

20%

Nettó kamatbevétel

36.080

29.774

-17%

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.