2013. árcius 24-én újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz a legutóbbi, 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon való fellépésén hangos sikert arató Grammy-díjas Jurij Basmet. Az előadáson hallhatjuk tanítványait, a Moszkvai Szólistákat is.

2013. árcius 24-én újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz a legutóbbi, 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon való fellépésén hangos sikert arató Grammy-díjas Jurij Basmet. Az előadáson hallhatjuk tanítványait, a Moszkvai Szólistákat is.

Jurij Basmet édesanyja unszolására kezdett hegedülni, majd a hatvanas évek Oroszországába újonnan betörő zenei irányzatok képviselői gyakoroltak rá nagy hatást. Zenei és hangszeres érdeklődésére a Beatles és Jimmy Hendrix zenéje is hatással volt. Idoljait követve a hegedű mellett újabb húros hangszeren, a gitáron is szívesen játszott. Végül Basmet érdeklődése a mélyhegedű felé fordult. A hegedűtől való elpártolás titkos oka az volt, hogy úgy gondolta, a brácsa mellett több ideje lesz gitárjátékának fejlesztésére. Akkor még senki nem gondolta, hogy a hangszer és Basmet között mély szerelem szövődik. Mégis így lett. Bátorsága és a hangszer iránti elkötelezettsége meghozta számára a világhírt 1976-ban Münchenben, ahol megnyerte a nemzetközi brácsaversenyt.

1976 előtt almamáterének, a Moszkvai Konzervatóriumnak lett professzora. Tehetséges diákok közelében töltötte mindennapjait, s a '80-as évek közepén meg is látta bennük a lehetőséget, megalapította a Moszkvai Szólisták kamarazenekart, melyben válogatott diákjait dirigálta, de játszott is velük. A megalakulástól számított 7 év után bekövetkezett a szakítás, majd 1992-ben régi nevén, de új tagokkal újra szólt az együttes, amelyet ma már a világklasszisok között emlegetnek. Élükön Basmetet zenészként és karmesterként is csodálhatjuk. Intései elegánsak, vezénylési technikája tiszta és kimunkált.

Budapesti koncertjükön, az Olasz Intézet patinás épületében klasszikus repertoárjuk egy részét mutatják be, a közönség többek között Schubert, Mahler, Paganini és Sosztakovics műveit hallhatja. Az élmény magával ragadó lesz, a világ számtalan neves hangversenytermében arattak az utóbbi időben zajos sikert. Budapestet a Carnegie Hall, a Musikverein, a Concertgebouw, a Barbican, a Cité de la Musique és a Szent Cecília Akadémia után kápráztatják el.

2013. március 24. 19:30

Olasz Kultúrintézet

Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták

Az est teljes programja:

Schubert-Mahler: d-moll vonósnégyes, „A halál és a lányka", D 810
Bruch: Kol Nidrei – átirat mélyhegedűre és vonószenekarra, op. 47
Paganini: a-moll concertino mélyhegedűre és vonószenekarra
Csajkovszkij: Vonósszerenád, op. 48
Sosztakovics: Kamaraszimfónia, op. 110
Csajkovszkij: d-moll vonós szextett („Firenzei emlék"), op. 70
Dvořák: E-dúr szerenád, op. 22

 

www.btf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük