www.mdf.huwww.mdf.hu

A MDF üdvözli, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban.

 www.mdf.huwww.mdf.hu

A MDF üdvözli, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban.

A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el bejelentést, melyre jelenleg csak személyesen van lehetőség. Az MDF szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Az MDF ezért arra kéri a kormányt, hogy a hivatalok decemberi túlterheltségének elkerülése érdekében vizsgálja felül a jelenlegi rendszert, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés (APEH, ügyfélkapu) lehetőségével. Az MDF szerint az informatikai rendszert pár nap alatt módosítani lehetne.

A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy a kormány az év végiéig haladékot adott a vállalkozásoknak az új TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha marad az eredeti – július 1-i – határidő, a következő hetekben óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban. A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el az átsorolást, mely nem csoda, hiszen a bejelentést – érthetetlen módon – kizárólag személyesen lehet elvégezni.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is aggasztónak tartja a helyzetet, hiszen az APEH korábban egyértelművé tette: késedelmes változás-bejelentés esetén nagyon komoly – félmillió forintig terjedő – bírságokat fog kivetni. Az MDF álláspontja szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Ezért – a jelen idő szerint – decemberre várható hivatali káosz elkerülése érdekében mindent meg kell tenni a bejelentés egyszerűsítése érdekében. Arra kérjük a kormányt, hogy vizsgálja felül az átsorolások jelenlegi rendszerét, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés lehetőségével.

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja: a XXI. században, amikor a kötelező elektronikus bevallás elkészítéséhez már szinte mindenki az APEH honlapját és az ügyfélkaput használja, megengedhetetlen, hogy csak személyesen az okmányirodákban lehessen megtenni a bejelentést. Álláspontunk szerint néhány nap alatt el lehetne végezni azokat a szükséges informatikai módosításokat, melyeknek köszönhetően elkerülhető lenne az ügyfélszolgálatok év végi túlterheltsége, valamint egy újabb lépést tehetnénk az elektronikus közigazgatás elterjedése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük