2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A határidő kitolása nem elég, változtatni kell a TEÁOR besorolások rendszerén

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12223"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mdf.jpg" border="0" alt="www.mdf.hu" title="www.mdf.hu" width="80" height="97" /></a><span style="width: 78px" class="caption"><strong><a href="http://www.mdf.hu/">www.mdf.hu</a> </strong></span></span><p>A MDF üdvözli, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban. </p><p>

 www.mdf.huwww.mdf.hu

A MDF üdvözli, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban.

 www.mdf.huwww.mdf.hu

A MDF üdvözli, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban.

A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el bejelentést, melyre jelenleg csak személyesen van lehetőség. Az MDF szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Az MDF ezért arra kéri a kormányt, hogy a hivatalok decemberi túlterheltségének elkerülése érdekében vizsgálja felül a jelenlegi rendszert, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés (APEH, ügyfélkapu) lehetőségével. Az MDF szerint az informatikai rendszert pár nap alatt módosítani lehetne.

A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy a kormány az év végiéig haladékot adott a vállalkozásoknak az új TEÁOR számok bejelentésére, hiszen ha marad az eredeti – július 1-i – határidő, a következő hetekben óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban. A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el az átsorolást, mely nem csoda, hiszen a bejelentést – érthetetlen módon – kizárólag személyesen lehet elvégezni.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is aggasztónak tartja a helyzetet, hiszen az APEH korábban egyértelművé tette: késedelmes változás-bejelentés esetén nagyon komoly – félmillió forintig terjedő – bírságokat fog kivetni. Az MDF álláspontja szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Ezért – a jelen idő szerint – decemberre várható hivatali káosz elkerülése érdekében mindent meg kell tenni a bejelentés egyszerűsítése érdekében. Arra kérjük a kormányt, hogy vizsgálja felül az átsorolások jelenlegi rendszerét, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés lehetőségével.

A Magyar Demokrata Fórum úgy látja: a XXI. században, amikor a kötelező elektronikus bevallás elkészítéséhez már szinte mindenki az APEH honlapját és az ügyfélkaput használja, megengedhetetlen, hogy csak személyesen az okmányirodákban lehessen megtenni a bejelentést. Álláspontunk szerint néhány nap alatt el lehetne végezni azokat a szükséges informatikai módosításokat, melyeknek köszönhetően elkerülhető lenne az ügyfélszolgálatok év végi túlterheltsége, valamint egy újabb lépést tehetnénk az elektronikus közigazgatás elterjedése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.