2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hitelt fizeti majd az unoka is -igaz keveset- havonta: a felső határ már 40 év futamidő

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/5699"><img class="image thumbnail" src="/files/images/futamidostrategia.thumbnail.jpg" border="0" alt="A futamidőstratégia és a részletek" title="A futamidőstratégia és a részletek" width="100" height="60" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A futamidőstratégia és a részletek</strong></span></span>A pénzintézetek tapasztalatai alapján a hitelfelvevők legfőbb preferenciája az alacsony törlesztőrészlet, melyet a hitelek díja és a futamidő befolyásol leginkább. Az akciós kamatok mellett általában 1 évig, a lakástakarékpénztári szerződéssel kombinált lakáshitel esetén huzamosabb ideig -akár 4-8 évig- jelent alacsonyabb havi terheket a felvett hitelek törlesztése.</p><p>

a futamidőstratégia és a részletekA futamidőstratégia és a részletekA pénzintézetek tapasztalatai alapján a hitelfelvevők legfőbb preferenciája az alacsony törlesztőrészlet, melyet a hitelek díja és a futamidő befolyásol leginkább. Az akciós kamatok mellett általában 1 évig, a lakástakarékpénztári szerződéssel kombinált lakáshitel esetén huzamosabb ideig -akár 4-8 évig- jelent alacsonyabb havi terheket a felvett hitelek törlesztése.

a futamidőstratégia és a részletekA futamidőstratégia és a részletekA pénzintézetek tapasztalatai alapján a hitelfelvevők legfőbb preferenciája az alacsony törlesztőrészlet, melyet a hitelek díja és a futamidő befolyásol leginkább. Az akciós kamatok mellett általában 1 évig, a lakástakarékpénztári szerződéssel kombinált lakáshitel esetén huzamosabb ideig -akár 4-8 évig- jelent alacsonyabb havi terheket a felvett hitelek törlesztése.

Egy adott hitelösszeg mellett a törlesztőrészlet nagyságát sok tényező befolyásolja; a díjak, a futamidő, vagy -egy lakástakarék-pénztári szerződéssel kombinált hitelnél- a várható támogatások nagysága. A pillanatnyi kiadások leszorítására törekedve, az akciós kamatok mellett, a futamidő megválasztása játszik kiemelt szerepet a paraméterek között. Az alábbi ábra bemutatja a törlesztőrészlet változását a futamidő függvényében, egy 20 éves futamidejű, 4,43%-os THM-mel számolt 10 millió Ft-os hitelösszeg mellett. Jól látható, hogy a törlesztőrészlet és a THM is logaritmikusan csökken a futamidő növekedésével. Ez példánkban azt jelenti, hogy a futamidő 5 évről 10 évre növelése 87.000 Ft-os törlesztőrészlet csökkenést jelent, míg a 25-ről 30 évre történő növelés 5.653 Ft havi megtakarítást eredményez. A futamidő a THM alakulását is befolyásolja, esetünkben az 5 évről 10 évre növelt futamidő mellett 0.694 százalékpontos csökkenést, a 25 évről 30 évre módosítás pedig újabb 0,044 százalékpontos THM javulást eredményez.

A törlesztőrészletek még előnyösebben alakulnak, ha a hitelt lakástakarékpénztári szerződéssel kombináljuk. A BG Hitel & Lízingnél elérhető 4,51%-os THM-es* 10 M Ft-os lakáshitel induló havi törlesztőrészletei az alábbiak szerint alakulnak:

Futamidő (év)

5

10

20

40

Törlesztőrészlet (Ft)

116.918

64.918

31.918

19.918

A választható futamidő minimumát és maximumát a hitelintézetek határozzák meg. A magyar lakáshitelek piacán 2007. szeptemberétől elsőként a BG Hitel & Lízing emelte 40 évre a választható futamidő maximumát. A piacon az alsó határ általában 5 év körül alakul, de találhatunk 2 évre szóló ajánlatot is. A futamidő kiválasztásában az abszolút korlát mellett az életkor is szerepet játszik. A hitelezési szabályok szerint a hiteligénylő a futamidő lejáratának időpontjában nem lehet egy meghatározott életkornál idősebb. Ez általában 70 évet jelent Magyarországon, de van olyan bank, ahol 68 év a felső korhatár. Ezt a korlátozást adóstárs bevonásával viszonylag egyszerű kiküszöbölni. A BG Hitel & Lízingnél ilyen esetben a futamidő meghatározásakor a fiatalabb adóstárs életkorát veszik figyelembe. Mind a futamidő sávok, mind a maximális életkor meghatározása is bevett gyakorlat a nyugati jelzálogpiacon. A sávok országonként eltérhetnek, de leggyakrabban 35, vagy 40 éves maximális futamidővel találkozhatunk. Az életkor határok hazánkhoz hasonlóan 70 év körül alakulnak. .Ezek a korlátok is rugalmasak, és hazánkhoz hasonlóan bővülhetnek is. Sőt, az angolszász jelzáloghitelezés egyik termékmódozata pont az időseket célozza meg. A 60 év feletti lakástulajdonosok jelzáloghitelhez juthatnak a tulajdonukban álló ingatlan terhére. Az így kapott hitel szabad-felhasználásúnak minősül, és nyugdíjas éveik során használhatják fel a tőkét.

Az átlagos futamidő folyamatosan növekszik

2006-ban a lakáshitelek átlagos futamideje – a KSH nyilvántartása szerint – 14 év volt.  Az átlagos futamidő használt lakás vásárlás céljából felvett hitelek esetén 13 év volt, míg az új lakások esetében 18 év körül alakult. A lakásvásárlásra felvett jelzáloghitelek átlagos futamideje 2001 óta folyamatosan emelkedett, az akkori 9 évről 2006 év végéig 14 évre nőtt a szerződések átlagos futamideje.

A futamidő alkalmas kiválasztásához sok szempontot meg kell vizsgálnunk, a jó választás gyakran pontos tervezést is igényel. A havi jövedelmünk terhelhetőségétől kezdve számba kell vennünk a jövőbeli terveinket és főleg bevételeinket, életminőségi preferenciáinkat. Fontos, hogy mikor szeretnénk új otthonunkból elköltözni, szükségünk lesz-e újabb hitelre, várható-e esetleg rendkívüli bevétel a hitel futamideje alatt. A tervezésbe fektetett energia egészen biztosan megtérül.


*5 M Ft hitel összeg 20 éves futamidőre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.