Vittorio Luigi MondelloVittorio Luigi MondelloRadio Vaticana mikrofonja előtt nyilatkozó Vittorio Luigi Mondello, Reggio Calabria-Bova érseke szerint a helyi bűnszövetkezet, a 'ndrangheta ősi gesztusai nem jelentik azt, hogy a bűnözők betartanák a keresztény erkölcsöket.

 Vittorio Luigi MondelloVittorio Luigi MondelloRadio Vaticana mikrofonja előtt nyilatkozó Vittorio Luigi Mondello, Reggio Calabria-Bova érseke szerint a helyi bűnszövetkezet, a 'ndrangheta ősi gesztusai nem jelentik azt, hogy a bűnözők betartanák a keresztény erkölcsöket.

A délolasz bűnszövetkezet – miként azt a maffiacsoportokkal foglalkozó olasz parlamenti vizsgálóbizottság nemrégiben megállapította – egyre inkább egy hatalmas, bűnözésen alapuló, de üzleti tevékenységet folytató cégcsoport jellegét kezdi ölteni. Calabria tartomány közigazgatási és gazdaságirányítási jelenségeinek gyengeségét jelzi, hogy nagyon sok helyi pénzügyi befektetési és ipari fejlesztési akciót a korábban nyílt terrorizmusáról hírhedté vált 'ndrangheta üzletemberei folytatnak le. Átalakulóban van tehát a szervezett alvilág Olaszországban, de néhány ősi szokás még tovább él tagjai között.

Mint Mondello érsek rámutatott, a Calabriai Püspöki Konferencia tagjai folytatják tavaly novemberben megkezdett határozott küzdelmüket az erkölcsileg elfogadhatatlan alvilági szervezetek ellen. Úgy vélte, a tartományban tapasztalható szegénység felszámolásához a maffiaellenes küzdelem is hozzátartozik, mivel az az öröklött rossz struktúrát tartja fenn, ám a politika ma még eléggé gyenge ahhoz, hogy az eredményesen lépjen fel ebben a harcban. Legfontosabbnak az egyház részéről azt tartotta, hogy aki bűnszövetkezet tagja, az nyíltan az nyíltan szembehelyezkedik az egyház alapvető tanításával. Hiába őrzik meg a bűnözök a régi szokást, hogy a gyilkosság elkövetése előtt keresztet vetnek. E két dolog nyilvánvaló ellentéte mutatja meg leginkább, hogy mennyire távol áll a kereszténység életigenlésétől a maffia tevékenysége. Sajnos még mindig az tapasztalható az elmaradott déli tartományokban, hogy sok fiatal úgy gondolja, bűnszövetkezethez tartozni előkelő és jó dolog. A katolikus nevelésnek elsődleges célja ráirányítani a fiatalok figyelmét arra, hogy nem lehet a társadalom szabályaival ellentétesen élni, és hogy a maffiózó életmód sosem takar valódi tisztességet, megbecsültséget. Ki kell tehát gyökerestül tépni a gyerekek lelkéből ezeket a hamis eszméket, hogy az egyház sikeresen harcoljon a szervezett bűnözés ellen.
Maffiózók megfenyegettek egy szicíliai püspököt
február 13. 8:03

Michele Pennisi püspök rendőri védelmet kért, mert miután visszautasította az ismert gelai maffiózó, Daniele Emmanuello ünnepélyes temetését, a maffia megfenyegette őt.

A 43 éves Emmanuellót 2007. december 3-án menekülés közben sebesítették meg halálosan az őt üldöző rendőrök. Ezt követően a hozzátartozók kérése ellenére az elhunytnak Piazza Armerina bazilikájában történő temetését nem engedélyezte a püspök.

A lasicilia.it beszámolója szerint a püspök a temetésre a templomhoz tartozó sírkert egyik kápolnáját jelölte ki, ahol egy ferences pap végezte el a szertartást. Az eset óta a 61 éves egyházi vezetőt több ízben is inzultus érte, illetve fenyegető leveleket kapott, amelyek hátterében minden bizonnyal az elhunyt hozzátartozói állnak. Így tartva attól, hogy a bűnözők esetleg a tettlegességig is elmennek bosszújukban, a püspök rendőri védelmet kapott.

VR+MK/MK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük