2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A KPN a Getronics-szal kínált konvergens IT-telco szolgáltatásokkal 16 százalékot nőtt

5 perc olvasás
<p><em><span class="inline left"><a href="/node/22620"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gt.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="42" /></a></span>A 2008-as pénzügyi év stabil eredményeket mutatott, az összes mutatószám a várakozásoknak megfelelően alakult, az osztalék 11%-kal nőtt. A Getronics fejlődése töretlen, számos nagy új szerződéskötés bizonyítja erősségét. A 2010-es várakozásokat megerősítette a vállalat.</em><br />

gt.thumbnail 0A 2008-as pénzügyi év stabil eredményeket mutatott, az összes mutatószám a várakozásoknak megfelelően alakult, az osztalék 11%-kal nőtt. A Getronics fejlődése töretlen, számos nagy új szerződéskötés bizonyítja erősségét. A 2010-es várakozásokat megerősítette a vállalat.

gt.thumbnail 0A 2008-as pénzügyi év stabil eredményeket mutatott, az összes mutatószám a várakozásoknak megfelelően alakult, az osztalék 11%-kal nőtt. A Getronics fejlődése töretlen, számos nagy új szerződéskötés bizonyítja erősségét. A 2010-es várakozásokat megerősítette a vállalat.

 

  "Anyavállalatunk, a KPN jó pénzügyi mutatókkal zárta az elmúlt évet, melyhez a Getronics is jelentősen hozzájárult, mind az árbevétel, mind az EBITDA növelésével. A KPN folyamatos stabil pénzügyi hátteret és innovatív szemléletet biztosít a Getronics számára annak 2007-es felvásárlása óta. A konszolidáció eredményeképpen fejlődésünk és növekedésünk garantált, szakmai kompetenciánk és az ICT költségek csökkentését jelentő szolgáltatásaink pedig a 2009-es évben is a növekedés motorját jelenthetik a KPN számára." – mondta Rátkai Péter, a Getronics Magyarország ügyvezető igazgatója. "A Getronics az elmúlt év végén nemzetközi szinten is számos nagy projektre kötött szerződést, amelyek biztosítják folyamatos tevékenységünk növekvő volumenét. Magyarországon erre az évre tervezett árbevételünk több mint fele folyamatos szerződésekkel biztosított." – tette hozzá Rátkai.

KPN csoportszintű árbevétel
A csoport teljes 2008. évi árbevétele és egyéb bevételei 16%-kal, azaz 2,0 milliárd euróval 14,6 milliárd euróra nőttek, nagy mértékben a Getronics és az iBasis felvásárlásának köszönhetően (mindkettő 2007 negyedik negyedévében történt). A felvásárlásokból származó forgalom és az ingatlanpiaci nyereség hatásának figyelmen kívül hagyása esetén a hollandiai tevékenységből származó külső árbevétel és egyéb bevételek 0,3%-os csökkenést mutattak * a folyamat az első negyedéves -3,1%-os csökkenésből a negyedik negyedévre 1,6%-os növekedésbe fordult.

KPN EBITDA
A csoport teljes évi EBITDA értéke 5,1 milliárd euró volt, a teljes árbevétel 36%-a, ami 3,2%-os növekedést jelent a 2007-es évhez képest.

KPN: 2,6 milliárd szabad cash flow a 2008-as pénzügyi évben A teljes évre vetített szabad cash flow 2,598 milliárd euró volt, ez 253 millió euro növekedést jelent az előző évhez képest. A magasabb tőkeköltségeket (237 millió euró) és a magasabb kifizetett kamatokat (126 millió euró) kompenzálta az EBITDA 158 millió eurós, valamint a nettó forgótőke jelentős, 418 millió eurós (255 millió eurós növekedés az előző év 163 millió eurós értékéhez képest) javulása.

A Getronics az árbevételhez és az EBITDA értékéhez is hozzájárult 2008-ban a vállalat számos tevékenységét leválasztotta, és ezzel egy időben átalakította költségstruktúráját, így csökkentette a KPN – Getronics felvásárlás kockázatát. Ezalatt az új értékesítési lehetőségek kiaknázása töretlenül folytatódott.

A felvásárláskor tervezett 1,3 milliárd eurós megtakarításból már 0,5 milliárd eurót elértek a nem alaptevékenységek leválasztásával. A Getronics a továbbiakban az alaptevékenységének nyereségességére koncentrál.

Getronics árbevétel
2008-ban a teljes árbevétel és az egyéb bevételek összege 1,933 milliárd euró volt, szemben a 2007-es 488 milliós értékkel (a Getronics konszolidálása 2007. október 23-án kezdődött). Az árbevétel trendje szilárd képet mutat a Workspace Management Services, Data Center & Hosting Services és Consulting részlegekben.

A Getronics EBITDA értékét befolyásolták az átszervezési és integrációs költségek

Az 56 millió eurós átszervezési és integrációs költségek ellenére a Getronics 2008-ban 79 millió eurós EBITDA-értéket ért el. A teljes évi EBITDA-eredményhez a Business Application Services, a Data Center & Hosting, valamint a Consulting üzletág járult hozzá. Emellett további költségmegtakarítások és együttműködési előnyök is növelték a nyereségességet.

A Getronics a terveknek megfelelően teljesít
A Benelux államokban az alap üzleti tevékenység szilárd működési teljesítményére nem volt hatással a 2008-as gazdasági visszaesés. A szokványos szezonális hatás figyelembe vételével a tanácsadási és globális szolgáltató üzletágak folyamatosan növelték nyereségességüket.

Az integráció előkészületei a terveknek megfelelően haladnak, és várhatóan a KPN üzleti szegmens nagy része 2009. januárjától átkerül a Getronicshoz.

Számos nagy új szerződés bizonyítja a Getronics erős piaci pozícióját
A Getronics számos nagy szerződést kötött a 4. negyedévben. Decemberben a Getronics jelentős megállapodást kötött, amelyek keretében a HP leányvállalat EDS számára nyújt üzemeltetési szolgáltatásokat a Shell-lel kötött globális megállapodásuk részeként. A teljes szerződési érték 133 millió euró 4 és fél évre.

Több holland kormányzati szerződést megújítottak, amelyek összegzett értéke több mint 40 millió euró. Belgiumban számos nagy megbízást nyertek el az Európai Bizottságtól. Emellett egy nagy nemzetközi pénzintézettel kötött nemzetközi ügylet keretében 40 millió euró értékben növelték a munkakörnyezet üzemeltetési szolgáltatásokat. Összességében a Getronics folyamatos szerződésekkel biztosított tevékenységének volumene tovább növekszik.

A nem alaptevékenységek leválasztása alacsonyabb kockázatot eredményezett

Az észak-amerikai és a Business Application Services üzletágak eladásának lezárása fontos mérföldkő a Getronics számára az alaptevékenység növekedésére koncentráló stratégia végrehajtása során.

A nem alaptevékenységek leválasztása után a Getronics kisebb kockázatokkal számolhat, és jó pozícióban van ahhoz, hogy végrehajtsa stratégiáját és a munkakörnyezet-üzemeltetés vezető szolgáltatója legyen a Benelux államokban, valamint globálisan is egyre erősebb pozícióval rendelkezzen ezen a területen.

http://www.getronics.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.