Az Európai Bizottság 2008-at A kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Az Év keretein belül nemzeti szinten támogatásban részesülnek olyan projektek, melyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit. Márciusban három ilyen eseményre kerül sor.

 

Az Európai Bizottság 2008-at A kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Az Év keretein belül nemzeti szinten támogatásban részesülnek olyan projektek, melyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit. Márciusban három ilyen eseményre kerül sor.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Cool-Túra elnevezésű projektjének keretein belül 2008. március 10. és 13. között rendezi meg a Zenei Tanszék Jazz kurzus elnevezésű programját. A háromnapos eseményen kórusbemutatóra, és a jazz-, kamara- és kóruséneklés szakmai érdekességeit bemutató konferenciára látogathatnak el az érdeklődők. A programot lezáró, európai és Európán kívüli zenei hagyományokat összekapcsoló koncerten a Zenei Tanszék kórusai mellett fellép a többszörös fesztiválnyertes, német Vivid Voices, melynek vezetője Anne Kohler, a Musikhochschule Hannover professzora.

Márciusban indul a Szembenézés Alapítvány 3 éves projektje is, mely a „Diákok egymásért, a demokráciáért" munkacímet viseli. Az alapítvány programja a szó szoros értelmében veszi a kultúrák közötti párbeszédet. Diákcsere programot indít, melynek keretében negyedik osztályostól az egyetemistáig nem csak különböző nemzethez tartozó, hanem ezen belül különböző etnikumú, különböző település- és családtörténeti hátterű, különböző szociális helyzetű gyerekek találkoznak, dolgoznak, és kicsit együtt is élnek a következő három évben.

Az egymásra épülő modulokból álló programok segítségével a diákok az életkori sajátosságoknak és a helyi lehetőségeknek megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával – a kisebbek játékos, inkább kreativitást igénylő, a nagyobbak elméleti és gyakorlati tudást igénylő feladatok elvégzésével – ismerhetik és érthetik meg szűkebb és tágabb környezetüket, élhetik meg az együvé tartozás erejének és a különbözőség vállalhatóságának élményét, a mások (a másik) problémájára való érzékenység nehézségét és örömét.

A Fonó Budai Zeneház által szervezett Tükörfolyó Fesztivál keretein belül egész évben érdekes programok kerülnek megrendezésre. A rendezvénysorozat célja, hogy megjelenítse és megismertesse a partner országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait. A szervezők e mellett fontosnak tartják, hogy egy színpadra hívják azokat a kortárs zenészeket is, akik a zenei hagyományok továbbgondolásán dolgoznak. A fesztivál legnagyobb részét a koncertek képezik, de fotó és képzőművészeti kiállítások, táncházak és ismeretterjesztő előadások is gazdagítják az eseményeket.

Március 28-án az autentikus népzenét játszó Fabatka zenekar ad közös koncertet a román nemzetiségű színésznővel, Mirela Bucur Pállal.  Ugyanezen az estén lép színpadra az énekelt vers műfaját feltámasztó Sebő Együttes, őket a kassai táncház prímása, Noga Michal kíséri majd. Másnap a felvidéki születésű népzenésszel, Agócs Gergellyel ad közös koncertet a Bartók Béla emlékdíjas Téka Együttes, őket az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei együttes, a Muzicka követi a színpadon. A koncertek a Fonó Budai Zeneházban lesznek láthatók-hallhatók.  

A fent bemutatott három projekt tartalmából adódóan jól illeszkedik A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 kezdeményezéshez. Az év során további érdekes programok lesznek láthatók, hallhatók országszerte, melyek szintén élvezhetik az Év támogatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük