Az Európai Bizottság 2008-at A kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Az Év keretein belül nemzeti szinten támogatásban részesülnek olyan projektek, melyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit. Márciusban három ilyen eseményre kerül sor.

 

Az Európai Bizottság 2008-at A kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Az Év keretein belül nemzeti szinten támogatásban részesülnek olyan projektek, melyek illeszkednek a kampány célkitűzéseihez, és közvetítik annak üzeneteit. Márciusban három ilyen eseményre kerül sor.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Cool-Túra elnevezésű projektjének keretein belül 2008. március 10. és 13. között rendezi meg a Zenei Tanszék Jazz kurzus elnevezésű programját. A háromnapos eseményen kórusbemutatóra, és a jazz-, kamara- és kóruséneklés szakmai érdekességeit bemutató konferenciára látogathatnak el az érdeklődők. A programot lezáró, európai és Európán kívüli zenei hagyományokat összekapcsoló koncerten a Zenei Tanszék kórusai mellett fellép a többszörös fesztiválnyertes, német Vivid Voices, melynek vezetője Anne Kohler, a Musikhochschule Hannover professzora.

Márciusban indul a Szembenézés Alapítvány 3 éves projektje is, mely a „Diákok egymásért, a demokráciáért" munkacímet viseli. Az alapítvány programja a szó szoros értelmében veszi a kultúrák közötti párbeszédet. Diákcsere programot indít, melynek keretében negyedik osztályostól az egyetemistáig nem csak különböző nemzethez tartozó, hanem ezen belül különböző etnikumú, különböző település- és családtörténeti hátterű, különböző szociális helyzetű gyerekek találkoznak, dolgoznak, és kicsit együtt is élnek a következő három évben.

Az egymásra épülő modulokból álló programok segítségével a diákok az életkori sajátosságoknak és a helyi lehetőségeknek megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával – a kisebbek játékos, inkább kreativitást igénylő, a nagyobbak elméleti és gyakorlati tudást igénylő feladatok elvégzésével – ismerhetik és érthetik meg szűkebb és tágabb környezetüket, élhetik meg az együvé tartozás erejének és a különbözőség vállalhatóságának élményét, a mások (a másik) problémájára való érzékenység nehézségét és örömét.

A Fonó Budai Zeneház által szervezett Tükörfolyó Fesztivál keretein belül egész évben érdekes programok kerülnek megrendezésre. A rendezvénysorozat célja, hogy megjelenítse és megismertesse a partner országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait. A szervezők e mellett fontosnak tartják, hogy egy színpadra hívják azokat a kortárs zenészeket is, akik a zenei hagyományok továbbgondolásán dolgoznak. A fesztivál legnagyobb részét a koncertek képezik, de fotó és képzőművészeti kiállítások, táncházak és ismeretterjesztő előadások is gazdagítják az eseményeket.

Március 28-án az autentikus népzenét játszó Fabatka zenekar ad közös koncertet a román nemzetiségű színésznővel, Mirela Bucur Pállal.  Ugyanezen az estén lép színpadra az énekelt vers műfaját feltámasztó Sebő Együttes, őket a kassai táncház prímása, Noga Michal kíséri majd. Másnap a felvidéki születésű népzenésszel, Agócs Gergellyel ad közös koncertet a Bartók Béla emlékdíjas Téka Együttes, őket az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei együttes, a Muzicka követi a színpadon. A koncertek a Fonó Budai Zeneházban lesznek láthatók-hallhatók.  

A fent bemutatott három projekt tartalmából adódóan jól illeszkedik A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 kezdeményezéshez. Az év során további érdekes programok lesznek láthatók, hallhatók országszerte, melyek szintén élvezhetik az Év támogatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük