2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal nyilatkozata a munkahét időtartamáról kötött európai uniós megállapodásról

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar%20szocialis%20forum.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span>  <p>  Társadalmi visszafejlődés és a munkaerő fokozott kizsákmányolása előtt nyithat utat az Európai Unió munkaügyi minisztereinek 2008. június 10-én kötött luxemburgi megállapodása a 48 órás munkahét 60-65 órára történő lehetséges meghosszabbításáról. </p><p>

magyar%20szocialis%20forum.thumbnail 

  Társadalmi visszafejlődés és a munkaerő fokozott kizsákmányolása előtt nyithat utat az Európai Unió munkaügyi minisztereinek 2008. június 10-én kötött luxemburgi megállapodása a 48 órás munkahét 60-65 órára történő lehetséges meghosszabbításáról.

magyar%20szocialis%20forum.thumbnail 

  Társadalmi visszafejlődés és a munkaerő fokozott kizsákmányolása előtt nyithat utat az Európai Unió munkaügyi minisztereinek 2008. június 10-én kötött luxemburgi megállapodása a 48 órás munkahét 60-65 órára történő lehetséges meghosszabbításáról.

    A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szerint érvénybe lépése esetén az uniós megállapodás súlyos visszalépést jelentene a munkajog, és a szabadidőhöz, pihenéshez, regenerálódáshoz, kulturálódáshoz való jogok terén. A Szociális Kerekasztal felhívja a figyelmet arra, hogy hazánkban a törvényes munkahét 40 órás volt a rendszerváltás előtt, teljes foglalkoztatás mellett!

    Az uniós miniszteri tanács június 10-i megállapodása értelmében a munkáltató és a munkavállaló közvetlenül megegyezhetne abban, hogy a munkavállaló akár heti 60-65 órát is dolgozzon a jövőben. A munkaügyi miniszterek megállapodása szemben áll még az Európai Bizottságnak azzal az irányelvével is, hogy korlátozzák a heti munkaidő túllépésének gyakorlatát, és tartsák tiszteletben a 48 órás munkahetet.

    A miniszterek úgy döntöttek, hogy az ügyeleti időből csak az úgynevezett aktív idő számítana bele a rendes munkaidőbe, az inaktív időszakért viszont nem járna bér. Ez a megállapodás szemben áll az Európai Bíróságnak azzal az állásfoglalásával, miszerint az inaktív ügyeleti idő után is ugyanolyan bér jár, mint a ténylegesen ledolgozott ügyelet után.

    A luxemburgi munkaügyi megállapodás-tervezet értelmében a vállalatok mentesülnének az alól a kötelezettségük alól, hogy az alkalmazásukban közvetlenül nem álló, hanem munkaerejüket kölcsönző munkavállalóknak a cég közvetlen alkalmazásában álló munkavállalókkal azonos jogokat és bért biztosítsanak. Ez az engedmény óriási hátránnyal járna a munkaerejüket kölcsönzőkre nézve a közvetlenül foglalkoztatottakkal szemben. Ezért a magyar képviselő kifogást is emelt a tervvel szemben.

    A luxemburgi megállapodás kétharmados minősített többséggel született, Magyarország, Belgium, Görögország, Ciprus és Spanyolország ellenvetései dacára. A megállapodást a francia kormány szorgalmazta a leginkább. Életbe lépéséhez szükséges az Európai Parlament jóváhagyása is.

     A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal felszólítja a kormányt, ne engedje át a munkahét meghosszabbításának tervét, mert az ellenkezik a dolgozói érdekekkel. Felszólítjuk a szakszervezeteket, hogy határozottan lépjenek fel az uniós megállapodással szemben a munkavállalók védelmében!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.