2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A múlt árnyai jó hogy visszatérnek,avagy variáció egy német találmányra: a megoldás a szabadalmi hivatalban és a sexshopban van

11 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/11830"><img class="image thumbnail" src="/files/images/1950polupanmech.thumbnail.jpg" border="0" alt="1950 Popular Mechanix folyóirat hirdetése (USA)" title="1950 Popular Mechanix folyóirat hirdetése (USA)" width="100" height="91" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1950 Popular Mechanix folyóirat hirdetése (USA)</strong></span></span>Az <a href="/node/4988">Euroastrán irtam arról</a>, hogy valaha volt egy német feltaláló, aki praktikus és jól felhasználható felfújható úszóruhákat készített és abból a két termékből haláláig nagyon jól megélt. Ugyanakkor a vizi sportszerek történetével foglalkozó könyvemben, <a href="/node/3267">mely ingyen letölthető innen</a> beszámoltam arról hogy sokszor a legfurcsább helyeken bukkannnak fel használható eszközök.</p><p>

 

1950 popular mechanix folyóirat hirdetése (usa)1950 Popular Mechanix folyóirat hirdetése (USA)Az Euroastrán irtam arról, hogy valaha volt egy német feltaláló, aki praktikus és jól felhasználható felfújható úszóruhákat készített és abból a két termékből haláláig nagyon jól megélt. Ugyanakkor a vizi sportszerek történetével foglalkozó könyvemben, mely ingyen letölthető innen beszámoltam arról hogy sokszor a legfurcsább helyeken bukkannnak fel használható eszközök.

 

1950 popular mechanix folyóirat hirdetése (usa)1950 Popular Mechanix folyóirat hirdetése (USA)Az Euroastrán irtam arról, hogy valaha volt egy német feltaláló, aki praktikus és jól felhasználható felfújható úszóruhákat készített és abból a két termékből haláláig nagyon jól megélt. Ugyanakkor a vizi sportszerek történetével foglalkozó könyvemben, mely ingyen letölthető innen beszámoltam arról hogy sokszor a legfurcsább helyeken bukkannnak fel használható eszközök.

Nos most is ez történt. Felkeresett egyik ismerősöm, aki hosszabb ideig Angliában élt. A dolog hátteréhez az is hozzátartozik, hogy szabadalmi ügyvívő. Véletlenül olvasta az Euroastra jópár történeti technikatörténeti cikkét, és az ebben a  tárgyban írt könyvemet. Így ő is kutakodni kezdett, mert a kereskedelem nem oldotta meg a problémáit. És mint kiderült a szabadalmat beadók már régen gondolkodtak ugyanarra mint ő. És ennek nyoma is van.

 

us2197228 usa szabadalom: a klasszikus légkara kiosztás a fürdőruhákbanUS2197228 USA szabadalom: a klasszikus légkara kiosztás a fürdőruhákban us5347656 usa szabadalom -a felfújható bikini fürdőruhaUS5347656 USA szabadalom -a felfújható bikini fürdőruha
us5502842 usa szabadalom: ebben a változatában igencsak elszúrt konstrukció, hiszen viselője a vízben fejreáll. ennek korrigált változata ma is gyártott, az osztrák camaro cég gyártja vizi tornára felnőtteknek és a swim sweeter-t felfújható változatban a gyermekeknek úszássegítőt készítő cégek közül többen is készítik.US5502842 USA szabadalom: Ebben a változatában igencsak elszúrt konstrukció, hiszen viselője a vízben fejreáll. Ennek korrigált változata ma is gyártott, az osztrák Camaro cég gyártja vizi tornára felnőtteknek és a Swim Sweeter-t felfújható változatban a gyermekeknek úszássegítőt készítő cégek közül többen is készítik. us6058507 usa szabadalom felfújható kétrészes fürdőruhaUS6058507 USA szabadalom Felfújható kétrészes fürdőruha

Rendszeresen jár mélyvizi tornára, de nem szerette ennek a hagyományos eszközeit, a habszivacs úszóövet és mellényt. Kényelmetlennek tartotta.

 swim sweeter - úszóöv és fürdőruha hibridje csak gyerekeknek - a szabadalommal ellentétben ez jól sikerültSwim Sweeter – úszóöv és fürdőruha hibridje csak gyerekeknek – a szabadalommal ellentétben ez jól sikerült

Sokáig megfelelőnek gondolta a Camaro osztrák surfruhagyártó Aquapants megoldását. Ugyanakkor olyan gondokban is szenvedett mint sok nő: nem akart kigyúrt izomzatú body builderes lenni. Márpedig az úszósport is ebben az irányban  mozog, ezt támogatják a nagy cégek is. Ha a vizben való erőkifejtést növelő edző eszközt keres, azzal tele a pince és a padlás, a neves sportszergyártók is ezzel bombázzák a magukat edzettnek hívőket.

 

camaro aquapants pu habpaneles vizi torna nadrág - viselőjét függőleges helyzetben tartja fenn a vízenCamaro Aquapants PU habpaneles vizi torna nadrág – viselőjét függőleges helyzetben tartja fenn a vízen a speedo sportszergyártó cég gyerkeknek készített felfújható fürdőruhájaA Speedo sportszergyártó cég gyerkeknek készített felfújható fürdőruhája
swimmate angliában elterjedt felfújható gyerek úszóruha, két lapos panellalTOMY swimmate Angliában elterjedt felfújható gyerek úszóruha, két lapos panellal aqua-fit wet vest body: ideális vizi torna mellény, de úszni benne a stabil függőleges testhelyzet miatt nem lehet jól. hpu habpaneles felhajtóereje nem változtatható, nem hajtható össze kis helyre.(ugy kell vinni mint az öltönyt...)Aqua-Fit wet vest body: Ideális vizi torna mellény, de úszni benne a stabil függőleges testhelyzet miatt nem lehet jól. HPU habpaneles felhajtóereje nem változtatható, nem hajtható össze kis helyre.(úgy kell vinni mint az öltönyt…)

 Az ötletet az adta, amikor barátnőjének gyerekével voltak egy aquaparkban, Franciországban. A gyerek az Angliában elterjedt Swim Mate felfújható úszóruháját hordta, és ezzel tehermentesitette barátnőjét, az állandó odafigyeléstől. Amikor a boltokban utánanézett a dolgoknak, sajnos csak gyerek megoldásokat talált. Végül, amikor egy játékboltban meglátta a Speedo cég különböző, szintén gyerekeknek készült eszközeit, gondolkodni kezdett.

ez az eszköz is függőleges állapotban tartja fell a vízbenEz az eszköz is függőleges állapotban tartja fell a vízbenMaga a vizi tornára a Ryffel Running cég egyik eszközét a az Aqua fit-body női változatát használta. Ez egy roppan kényelmes neoprén ruha, ahol a fölső részbe habszivacs paneleket építettek be, ezzel függőleges helyzetben stabilizálva a vízfelszínen a viselőjét. De minden mellett volt két probléma: nehezen lehett vele úszni, mert nem lehetett felfeküldni vele a vízre.  Ezt azzal oldotta meg vizi torna trénere, hogy a lábra húzzon karúszót. Ez valamennyi segitséget adott, de a felhajtóerő nem ott erényesült ahol kellett, és roppant kényelmetlen volt.

 A másik, maga a ruha a habpanelek miatt nem volt kis helyre összehajtható, így külföldi útjaira, ami -volt bőven foglalkozásából adódóan- nem vihette magával. Ezért gondolkodni kezdett. Használható, kis helyen elférő, és ami fontos nem feltűnő megoldáson.

voltak félresikerült változatok is: modern mechanics 1930. évi 12. számában példáulVoltak félresikerült változatok is: Modern Mechanics 1930. évi 12. számában példáulAz osztrák Camaro cégnek volt egy olyan nadrágja, amelybe szintén neoprénhab övet integráltaltak a test súlypontja fölé. Ez vizi tornára szintén alkalmas volt,  de úszásra szintén alkalmatlan. Próbálkozott karúszóval, de ez sem jött be.(ezeknek egyszerű hidromechanikai okai vannak…) Igy kutakodni kezdett az interneten, így jutott el az Euroastra hasonló témájú írásaihoz is. Az első amire gondolt nagyon helyesen, olyan nadrágot kell keresnie, amelynek a felhajtóerejét változtatni lehet.

pu11 jelű felfújható fürdőnadrágPU11 jelű felfújható fürdőnadrág Megnézte az egyik euroastrás javaslatot: az angol http://www.cocoon1.com/ cég PU 11-es modelljét. Megrendelte, de kiderült ez kifejezetten férfimodell. A nagyfiu el is kunyerálta és a saját Aqua-fit body alá felvette, a szelepnek szakemberrel egy kis lukat készítve. Amikor kipróbálta az eredmény fenomenális volt,  kivánság szerint  – mármint attól függően hogyan fújja fel – megemelte a feneket, kiváló vizfekvést biztosítva. Igy kis erőkifejtéssel tudott mozogni. Ezt látva ő úgy gondolta, – pedig nem feminista alkat – nem lehet hogy ennyire férfi soviniszta a világ és most ebben az irányban kezdett kutakodni.

a felfújható bikini nadrágA felfújható bikini nadrágVégül a véletlen hozott számára megoldást. Bóklászva az interneten egy sexshopban(!!!!) talált rá a megoldásra. Pontosabban többre is egyben. Megvette kipróbálta és nagyon beváltak.  Előszor a felfújható bikini nadrágnak nevezett termék alsó két változatára akadt rá. Az egyik az elől légkamrás modell, a másik a körben, elöl hátul légkamrás modell. Ráadásul a cég állításával ellentétben mindkettő unisex modell. Ezt a fiához hasonlóan beépítette a Ryffel Running Body Fit női verziójába, azzal az eltéréssel, hogy a szelepcsövet meghosszabbította igy lukat sem kellett készítenie és a vizben is tudja szabályozni. A végeredmény pontosan hasonló.

Sokkal kényelmesebb, mint az Aquapants, és megfelelően használva többféle vizi mozgásformát is támogat. Egyre kell odafigyelni: a test felső részén is legyen valami úszássegítő eszköz (karöv vagy mellény), hogy ne legyen fejreállás. Ha ez megvan akkor élvezhetőek a kibővített mozgási lehetőségek.

az ideális fürdőruha....Az ideális fürdőruha…. csak a mindig szükséges levegőmennyiséget kell belefújniA Neten körülnézett, az amerikai szabadalmi hivatal munkahelyén használt keresőjébe és többezer találatot kapott. Ez mutatta, hogy ezek az eszközök a feltalálók szintjén mennyire elterjedtek. Sokan sok eszközt találtak fel, ezek nagy része biztosan jó. Legalábbis a leírások szerint és a hivatkozások további szabadalmak százaira utaltak. A barkácsolás ezen a téren már jóval a második világháború előtt megindult. Az USA folyóiratai jópár ilyen ötletet is tartalmaznak. De az ötvenes években olyan termék is volt, es nem csak Európában, hanem az USA-ban is, amit igaz, hogy kis sorozatban de gyártottak. A mai szemmel nézve nem is volt olyan kiforrott modell.

Ennek alapján úgy gondolta, ma is van ilyen csak keresni kell. Interneten, nagyobb sportszer kereskedőknél érdeklődött, hogy felnőtt felfújható úszóruhát készít-e valaki. Angliában, az USA-ban, Ausztráliában sem talált senkit. Csak nyomokat, hogy valaha készítettek ilyet. A globalizáció és a technológia változása úgy tűnik megölte, és az igény ellenére senki sem foglalkozik vele.

  A most előkerült német Schwimmkerl-Geiier féle klasszikus női felfújható úszóruha:

az úszóruhán kivülről nem látszik semmi...Az úszóruhán kivülről nem látszik semmi… ha kifordítjuk, akkor látható, hogy a klasszikus elrendezést követve felfújható légkamrák helyezkednek el benneHa kifordítjuk, akkor látható, hogy a klasszikus elrendezést követve felfújható légkamrák helyezkednek el benne

A legrégebbi szabadalmak ebben a tárgyban egyidősek a amerikai szabadalmi rendszerrel, vagy Angliában is, gondoljunk a Jules Verne Egy kinai viszontagságai Kinában cimű könyvére, ahol az akkoriban feltalált Barton féle felfújható úszóruhának csinált reklámot a szerző. De alapvető dolgokat a szabadalmak alapján tudott tisztázni:

  1. A nadrág ha felhajtőerőt ad, akkor a test felső részén is kell felhajtőerő-egyensúly, ami szintén ad felhajtóerő, különben „fejreáll" és nem tudja a fejét kivenni a vízből. Ami mint tudjuk egy másvilági csak odaútra szóló jegyet eredményez. (az ember súlypontja valamivel a feneke felett van….
  2. A felsőtesten 2-3 liter levegő -ha jól van elhelyezve a légkamra-, elegendő.
  3. Nem árt ha a légkarákat a vizben fel tudja fújni és leereszteni.

ha valaki kis erőkifejtéssel akar mozogni, akkor a lehető legjobban hozzá kell a vizfelszinhez símulniHa valaki kis erőkifejtéssel akar mozogni, akkor a lehető legjobban hozzá kell a vizfelszinhez símulni

Szabadalmi kutatásai során rájött arra, hogy neki a megoldás a felfújható melltartó valamelyik változata lenne jó, ha kellő méretű a légkamra. Itt az első megoldást szintén egy szexshopban találta.

 

a felfújható melltartó belülről - a legnagyobb gond, hogy a szelep rossz helyen vanA felfújható melltartó belülről – a legnagyobb gond, hogy a szelep rossz helyen van 2. kivulről2. Kivulről
3. kivülről3. kivülről ennek is volt őse 1968-ból a tre secrete felfújható melltartó reklámja: annak mint a többi korabeli modellnek, hosszú szelepszárral a pántra volt kihozva a szelepe....Ennek is volt őse 1968-ból a Tre secrete felfújható melltartó reklámja: Annak mint a többi korabeli modellnek, hosszú szelepszárral a pántra volt kihozva a szelepe….

Ezzel is volt azonban kicsike probléma: A szelepe belül volt.Légkamrája igy azt az állapotot tükrözte, ahogy felvette. Kipróbálta, de nem egészen az igazi. A megoldást az jelentette, hogy egy erre szakosott angol céggel ennek alapján, de módosításai szerint legyártatott egy újabb modellt. Itt minden bepótolt, ami a kereskedelmi modell hiánya volt, és átvett, ami tetszett. Tetszett, hogy ettől szép alakja lett. Tesztett, hogy kényelmes, több légkamrás. Nem tetszett neki, hogy csak a mellet ölelte körül, nem az egész felsőtestét, igy hátúszáskor mélyebbre süllyedt mint kivánatos. Az ő változata a  mell vonalat elmosva majdnem a hát kozepéig tartott. Ez már bevált.

breastrokeanimated 

A felfújható bikini már csomagolható és szállítható volt, kis helyet foglalt el. Mivel a gumi légkamrát sérülékenynek tartotta, elment egy búvárruha boltba és ott két vékony neoprén réteg közö beapplikáltatta. Így már  sikerült elkészíttetnie a a neoprénnel burkolt széles felsőrészű és négy légkamrás bikini felsőt, amit már biztonságosan használhatott. Ez mégis kényelmesebb és diszkrétebb mint az úszókaröv. (Nem is tűnt fel, amikor az egyik szálloda uszodájában bemutatta.) Itt csupán egy gond van, hogyan hozza fel a nadrág szelepszárát, hogy a vizben is tudja benne a levegő nyomását változtatni. Végült nem csinálta, hanem teljesen felfújt ruhával megy be a vizbe, és ott engedi ki belole a levegőt a szükséges mértékig. Ha kell akkor egy kis széndioxid patronból fel tuidja fujni, olyat használ, amivel Angliában a kerékpérbelsőket szokták felfújni, mert ilyen a nadrág szelep is. Ezt kényelmesen az övére akaszthatja nem zavar.

aqua-sphere 0,5mm női neoprán fürdőruhaAqua-Sphere 0,5mm női neoprán fürdőruhaAz igazi kényelmes megoldásnak viszont az bizonyult, amikor egy egyrészes neoprén fürdőruhába dolgozta be a felső légkamrarendszert és a felfújható nadrágot, a szelepeket kellően meghosszabbítva.

 

kínai gyármányú felfújható lapos -low profile - mellényKínai gyármányú felfújható lapos -low profile – mellény a magyar sió alacsony profilú úszómellényA magyar SIÓ alacsony profilú úszómellény

Igy a vizben teljesen ura volt a poziciónak. Ennek egyszerűbb megoldása lett az a változata is, amikor egy surfruha alá vette fel a  magyar Sió mellényt, és egy felfújható bermudát.

felfújható bermuda fürdőnadrágFelfújható bermuda fürdőnadrág

E miatt a másik megoldást miatt keresett. Így találkoztunk. A Magyarországon újra használt Sió felfujható mellényt egy neoprén ruha alá felvéve, egy felfújható nadrággal kombinálva kényelmes – ahogy mondja célszerű és tengerálló – megoldást hozott létre. Végül csak még egy tapasztalat: a felfújható bermuda modellt egy mellénnyel kombinálva a férje kipróbálta. Az is jól használható. Különösen ha olyat használ aminek maximum combközépig ér a szára. Mintha Barton által feltalált úszóruha kelne életre.

mindezen már 1932-ben is gondolkodtak: a modern mechanix egyik azévi számában megjelent barkács ötletMindezen már 1932-ben is gondolkodtak: A Modern Mechanix egyik azévi számában megjelent barkács ötletAz ember csak áll és néz. Vannak feltalálók. Vannak sikeres modellek. De nem gyártja őket senki. Vajon miért. A múlt árnyai szerencsére kísértenek.

Ezeknek a megoldásoknak az előnye a változtatható felhajtóerő: ha teljesen leereszti nem zavar, ha kell a szükséges mértékig felfújja. És megkönnyíti a mozgást vizben, ahol ilyenkor valóban a mozgás és nem az erőlködés a lényeg. De ha lenne gyártó, és ma van Internet, akkor talán nem sikkadnának el ezek a tényleg hasznos és praktikus segédeszközök.

Felfújható melltartó

http://www.twistmyrubberarm.com/menu.php?code=1091&cat=11

Felfújható nadrágok

Ráadásul nem kell attól sem félni, hogy feltűnést okoz, mert a szelep nem tűnik fel, és a felfújható ruhadarabok fekete, kék és füdőruhapiros szinekben is kaphatóak. A mérettáblázatra oda kell figyelni. EU-n belül kártyával egyszerűen megrendelhető, bár kissé borsos áruk van.

Elöl légkamrás – unisex

http://rudevibrations.com/item.php?product=91

Elől légkamrás csak férfi modell:

http://www.cocoon1.com/ (ott az inflatables menü és a PU 11-es modell)

körben légkamrás – unisex:

http://rudevibrations.com/item.php?product=97

Bermuda – unisex

http://rudevibrations.com/item.php?product=96

Ryffel Running

 http://www.ryffel.ch/shop/default.aspx

http://www.ryffel.ch/shop/catalog.aspx?id=7578

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.