Lantai-Csont Gergely, ifjú természetfotós fantasztikus képeit a nyár végéig láthatja a nagyközönség az Állatkert Madagaszkár-háza előtt.

Lantai-Csont Gergely, ifjú természetfotós fantasztikus képeit a nyár végéig láthatja a nagyközönség az Állatkert Madagaszkár-háza előtt.

A rendkívül tehetséges fiatalember 15 képéből (a 15 ezerből!) álló kiállítást 2011. július 7-én nyitotta meg prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat és Növénykert főigazgatója és Randrianasolo Lalirison Richard, a Madagaszkári Köztársaság tiszteletbeli konzulja, aki igen jól beszél magyarul. A kiállítás apropója az is, hogy nemrég, június 26-án volt Madagaszkár nemzeti ünnepe, önállóságuk évfordulója.

 

A fotográfiákon hű képet kapunk a hat Magyarországnyi szigetország endémikus (a Földön másutt nem található) élővilágáról. A hatalmas sziget a világ fajokban leggazdagabb vidéke, ilyen szempontból nevezhetjük nyolcadik kontinensnek.

 

A madagaszkári-magyar kapcsolatok mintegy 300 évre nyúlnak vissza, amikor a felfedező, utazó, Benyovszky Móric többször is ellátogatott a szigetországba. Az ő személyéről és az ország kultúrájáról részletesebb képet kapunk a 2010-ben megnyílt Madagaszkár-házban.

 

Lantai képei a képaláírásokkal sokat elárulnak az ottani (rabló)gazdálkodásról és a természetet védő rezervátumokról. Érdemes a feliratokat részletesen tanulmányozni! A fotós munkáiról először angol, majd az év végén magyar nyelvű könyv is meg fog jelenni. Szép ajándék lesz a természet kedvelőinek.

 

A gyűrűsfarkú makikat és a kicsinyeiket a megnyitó után éppen etetés közben láthattuk.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük