2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kamatemelés után az aranyár köszöni szépen, jól van

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51939"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_95.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>Azzal, hogy a múlt hét elején a Moody's nemzetközi hitelminősítő egyszerre négy fokozattal rontotta Portugália adósosztályzatát, újabb lendületet vett a sárga nemesfém kurzusa. Az arany piacán szemlátomást többet nyomnak a latban az európai adósságválsággal kapcsolatos aggályok, mint a szerdai kínai vagy a csütörtöki európai kamatemelés. Különösen pozitívan értékelendő az is, hogy az emelkedő tendencia egy erős dollár mellett volt képes kifejlődni, holott a zöldhasú erősödése jellemzően csökkenő aranyárral jár - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

1 95.thumbnailAzzal, hogy a múlt hét elején a Moody's nemzetközi hitelminősítő egyszerre négy fokozattal rontotta Portugália adósosztályzatát, újabb lendületet vett a sárga nemesfém kurzusa. Az arany piacán szemlátomást többet nyomnak a latban az európai adósságválsággal kapcsolatos aggályok, mint a szerdai kínai vagy a csütörtöki európai kamatemelés. Különösen pozitívan értékelendő az is, hogy az emelkedő tendencia egy erős dollár mellett volt képes kifejlődni, holott a zöldhasú erősödése jellemzően csökkenő aranyárral jár – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

1 95.thumbnailAzzal, hogy a múlt hét elején a Moody's nemzetközi hitelminősítő egyszerre négy fokozattal rontotta Portugália adósosztályzatát, újabb lendületet vett a sárga nemesfém kurzusa. Az arany piacán szemlátomást többet nyomnak a latban az európai adósságválsággal kapcsolatos aggályok, mint a szerdai kínai vagy a csütörtöki európai kamatemelés. Különösen pozitívan értékelendő az is, hogy az emelkedő tendencia egy erős dollár mellett volt képes kifejlődni, holott a zöldhasú erősödése jellemzően csökkenő aranyárral jár – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 Az elmúlt héten a három nagy központi bank közül kettő, a kínai és az európai is kamatot emelt. Annak dacára, hogy a kamatemelés az arany egyik legnagyobb „ellensége", a jegybanki intézkedések ez alkalommal klasszikus „non-event"-nek bizonyultak a sárga nemesfém árfolyamát szemlélve. A pekingi kamatemelés mögött a hivatalos indoklás szerint elsősorban a Kínában érzékelt inflációs nyomás érhető tetten. A drágulás kérdése adhat még ezen a héten is okot izgalomra, hiszen inflációs adatok látnak napvilágot kedden az európai gazdaság motorjának számító Németországban, majd csütörtökön az euróövezet egészére vonatkozóan. Pénteken aztán az Egyesült Államokból érkezik adat a pénzromlásról.

 2 61.thumbnailA nemesfémárak emelkedésére az inflációs félelmek mellett a vezető gazdaságok adósságproblémái szolgálnak már egy ideje az unalomig ismételt magyarázattal. 2008 szeptembere óta különböző fiskális és monetáris intézkedések sorozatán keresztül világszerte már eddig is történelmien egyedülálló pénzmennyiséget – becslések szerint 33.500 milliárd dollárt – fordítottak a nemzetközi pénzpiacok stabilizálására és a világgazdaság stimulációjára. Ez a hitelekből előteremtett pénztömeg az egész világ egy éves gazdasági teljesítményének nagyjából a 60%-a. A görög mentőcsomag legutóbb kialkudott 12 milliárd eurós részlete ehhez képest egy ártatlan kis semmiség. Nem is jelent persze többet egy gyors életmentő infúziónál a továbbra is akut légszomjban küzdő görög beteg esetében. Szeptember közepére azonban ismét végzetesen elfogyhat a levegő a Boszporusz partján, addigra egy további 120 milliárd eurós görög segélycsomag útnak indítására lesz még szükség az államcsőd elleni küzdelemben.

Ugyanakkor a jelek szerint a pénz mintha már nem is számítana. Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának holland tagja, Nout Wellink nemrégiben az euróövezeti adósságválsággal összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy tekintettel a Spanyolországban és Olaszországban várható problémákra 750 milliárd euróról 1,5 billió euróra meg kéne duplázni a bajba került országok megsegítését célzó uniós pénzalap (European Stability Mechanism, ESM) forrásait. A számok tehát egyre inkább absztrakt dimenziókba hajlanak el. Az ehhez szükséges hitelpénz végtére is tetszés szerinti mennyiségben kreálható.

A nemesfémpiac ezekre a fejleményekre jelenleg vad kilengésekkel reagál. Míg az előző heti elemzést még a mélypiros számok dominálták, az aktuális heti beszámolóban az ellenkező irányba lendült vissza az inga.

3 46.thumbnailAz arany árfolyama a jelenlegi nyári uborkaszezon közepette is stabilan tartja rekordközeli színvonalát, miközben komfortosan a középtávú trend mentén halad. Pénteken a londoni kereskedést 1.541,50 dollár/uncia áron zárta a sárga nemesfém, csaknem 4%-os heti pluszban. Az 1.480 dollár körüli támaszszinten bekövetkezett fordulatot követően sokkal jobban fest most technikailag is az árfolyam görbéje. A következő, igencsak masszívnak ígérkező ellenállások azonban már 1.550 dollár környékén közelednek.

Az ezüst különösen látványosan jelentkezett vissza az elmúlt hét folyamán, dollárban számítva 7%-ot is meghaladó pluszt produkálva. A középtávú trendet megsértő árfolyamgörbe egyelőre visszakapaszkodott a trendvonal fölé, de csak az elkövetkezendő napok fognak bizonyosságot adni arról, hogy meg tudnak-e maradni e felett a jegyzések.

 

 

A júniussal végződő második negyedév hagyományosan gyengén teljesít a nemesfémeknél. Az árfolyamok utóbbi évtizedben bekövetkezett folytonos növekedését látva azonban, emiatt nincs szükség aggodalomra. A korrekciós fázisokat számlátomást távol-keleti befektetők milliói használják ki következetesen minél kedvezőbb árszinteken történő bevásárlásra. Indiában miután 10%-kal nőtt már az idei év első negyedében az arany iránti kereslet, áprilisban további 10%-os, májusban pedig 11%-os növekedést mértek. Ez annál is meggyőzőbb adat, mivel erre a növekedésre egy csúcsközeli aranyár mellett és egy olyan időszakban került sor, amikor az esküvői szezon kereslete még nem mutatkozik a fogyasztásban. A keresletet illetően nyilvánvalóan döntő tényező az a stabil növekedés előtt álló befektetési motiváció, amely a feltörekvő ázsiai országokban kialakuló magánvagyonok számára keres biztonságot a megtakarításokban.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.