2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A pénz beszél ? ( de néha hallgat, mert nincsen ott?)

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5027"><img class="image thumbnail" src="/files/images/jkep1.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.evx.hu/" title="http://www.evx.hu/" width="100" height="59" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.evx.hu/">http://www.evx.hu/</a> </strong></span></span><span class="inline left"><a href="/node/5010"></a></span><p><strong>E jelszó jegyében mutatkozott be az Europe Virtual Exchange e-kommersz kereskedelemfejlesztõ hálózat, mely új reménysugarat kíván nyújtani a hazai kis-és középvállalatok számára. Az érdeklõdõk szeptember12-13-án a visegrádi Silvánus Szállodában rendezendõ konferencián ismerkedhetnek meg a rendszer részleteivel.</strong></p><p>

 http://www.evx.hu/http://www.evx.hu/

E jelszó jegyében mutatkozott be az Europe Virtual Exchange e-kommersz kereskedelemfejlesztõ hálózat, mely új reménysugarat kíván nyújtani a hazai kis-és középvállalatok számára. Az érdeklõdõk szeptember12-13-án a visegrádi Silvánus Szállodában rendezendõ konferencián ismerkedhetnek meg a rendszer részleteivel.

 http://www.evx.hu/http://www.evx.hu/

E jelszó jegyében mutatkozott be az Europe Virtual Exchange e-kommersz kereskedelemfejlesztõ hálózat, mely új reménysugarat kíván nyújtani a hazai kis-és középvállalatok számára. Az érdeklõdõk szeptember12-13-án a visegrádi Silvánus Szállodában rendezendõ konferencián ismerkedhetnek meg a rendszer részleteivel.

Szabó Dorottya ügyvezetõ igazgató sajtótájékoztatón mutatta be a nyugati példa nyomán Magyarországon is bevezetett EVX rendszert, mely a kereskedelem fejlesztését célozza a kis-és középvállalatok számára. Ennek révén a vállalkozók készpénzmentesen építhetik fel üzleti világukat. Az EVX olyan hálózat, melynek tagjai termékeikkel és szolgáltatásaikkal egymás között kereskednek, üzleti tevékenységük során készpénz, vagy hitelkártya helyett az EVX pénzegységet használva. Egy EVX forint egyenlõ egy HUF – tal. Ezt a pénzegységet elfogadja az International Reciprocal Trade Association  /IRTA/ a Nemzetközi Cserekereskedelmi Szövetség, mely világszerte 48 kereskedelmi cégbõl áll.

ahogy alkotói szerint mûködni fog - az üzemeltetõknek vajon miért éri meg?Ahogy alkotói szerint mûködni fog – az üzemeltetõknek vajon miért éri meg?Az EVX társaság úgy üzemel, mint egy ECO rendszer, ahol a vállalatok kiegészítik és támogatják egymást, összefogja a vásárlási és eladási tranzakciókat, harmadik félként nyilvántartva ezek adatait. Az EVX új ügyfeleket juttat el a vállalkozókhoz, akik árúikkal vagy szolgáltatásaikkal fizethetnek készpénz helyett.  Nagy elõny, hogy kiküszöböli a körbetartozás – a hazai gazdasági életben sajnos nagyon is jelenlévõ – gyakorlatát.

A rendszer segít a kis-és nagy kereskedõknek, hogy felesleges, elfekvõ vagy elavult raktárkészleteiktõl megszabaduljanak, és lehetõvé teszi a tagok számára a globális piacra való bekerülést. A szolgáltatások felölelik a marketing-és üzleti tanácsadást, valamint a reklámtevékenységet is. Elsõdlegesen az élelmiszer- és vendéglátóiparban, a nyomdaipar, az áruszállítás, valamint a markentig területén célozzák erõsíteni jelenlétüket.  Legfõbb törekvésük a hungarikumok népszerûsítése, a kis-és középvállalatok versenyképességének növelése, és a piaci lehetõségek bõvitése.

A cserekereskedelem a világ gazdaságának jelenleg 57,4%-át teszi ki, ezt a rendszert az ENSZ a jövõ gazdasági modelljének javasolja.

Tausz Anikó

Szerkesztõségünk megjegyzése : A rendszerrel többen már többször megpróbálkoztak a történelemben. Elõnye a valós pénzforgalom kiküszöbölése, -nincsen jelen benne pénz, nem mozog benne pénz – ami nem mellékesen adó optimalizális lehetõséggel jár (ahol nincs forgalom, erték vagy pénzmozgás,  ott nem képzõdik adóalap), de ugyanakkor hátrányai is vannak: zárt csak a rendszeren belül a rendszer fennállásáig képes mûködni, a kilépés: azaz a tartozás-követel egyenleg aktivumának érvényesítése a rendszer elhagyásakor magától a rendszertõl függ. De a hazai jogszabályi környezet(vagyonvizsgálatunk korrektsége, módszerei) sem garantáljak a hosszú távu biztonságos létet, miként az adó és jogbiztonságunk sem.

Ugyanakkor a barter – azaz csere – a kereskedelem aránya világ kereskedelmi folyamatiban nõ, mert képes a pénz és liquid tõke hiány pótolni. A gyakorlatban legelõször Henry Ford brazil gumiultetvényein használt ilyen típusú rendszert. Alkalmazottai fizetésüket olyan pontokban kapták, amelyet a Ford üztelhálózatban és szolgáltatásokra válthatta be, és ezek egymás között a viszontszolgáltatásokért cserében is átruházhatóak voltak. Ott a cél az volt, hogy az alkalmazott ne jusson olyan pénzhez, amit a rendszeren kívül tud elkölteni es ezért otthagyja a munkahelyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.