2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A TOP100 túljutott a válságon

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52237"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/figyelo_top200logo.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span>Magyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén. A válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás. Ez derül ki legalábbis a legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl. Ez az előzetes lista vezeti fel az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora.</p> <p> 

figyelo top200logo.thumbnailMagyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén. A válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás. Ez derül ki legalábbis a legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl. Ez az előzetes lista vezeti fel az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora.

 

figyelo top200logo.thumbnailMagyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén. A válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás. Ez derül ki legalábbis a legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl. Ez az előzetes lista vezeti fel az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora.

 

Tavalyhoz képest 13 új szereplő került be a TOP100 közé, 7 vállalat is több mint tíz helyet ugrott előre, 10 cég pedig több mint 10 helyet rontott az eredményén. A 2008-as válság után, tavaly a legnagyobbat az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók arattak, az Audi adózott eredménye például 109%-kal növekedett. A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80.-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding is növelte az árbevételét és a 78.-ról a 76. pozícióra lépett előre. De még mindig elmondható sajnos, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban.

 

A lista élén továbbra is megkérdőjelezhetetlenül a Mol áll, de a TOP10-ből nagy meglepetésre kiesett az E.On Hungária Zrt és a Magyar Villamos Művek is. A távközlési szektorban csökkentek az árbevételek, az UPC Magyarország és az Invitel is kiesett a listáról. A tavalyi eredményei alapján viszont bekerült a 100-as klubba a Panrusgáz, de a siker nem tartott sokáig, mert a válságadó bevezetése után már vissza is adta a gázkereskedelmi engedélyét.

 

A Figyelő minden évben, idén pedig épp a harmincadik alkalommal mutatja be a Magyarország 200 legeredményesebb vállalatát feldolgozó listáját. A lista elkészültét az üzleti élet legnagyobb társasági eseményén, a Figyelő TOP200 gálán ünnepli majd a gazdasági elit október 15-én, ahol a magyarországi vállalatok első számú vezetői és a politika szereplői találkozhatnak kötetlen formában.

A díjak megítélésében – melyek idén:

A legeredményesebb vállalat,

A legeredményesebb magyar vállalat,

A legeredményesebb pénzintézet,

Az év munkahely-teremtője,

valamint az egyetlen, amely egy személynek szól majd: Az év szervezet-megújító vezetője szakmai zsűri dönt.

 

A zsűri tagjai vezető gazdasági szakemberek: Chikán Attila (Corvinus Egyetem), Reszegi László (Corvinus Egyetem), Dr. Várhegyi Éva (Pénzügykutató Zrt.), Dobák Miklós (Corvinus Egyetem) és Lantos Csaba (a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja).

 

A Figyelő TOP200 projektet idén 4. alkalommal egy zártkörű, a TOP200 vállalatvezetőinek szóló szakmai konferencia teszi teljessé Magyarok és multik: együtt, működve? címmel, amely az év kiemelt témáját, a magyarországi és nemzetközi tőke együttélését járja körül. A konferencia, melyre majd október 13-án kerül sor, közvetlenül a Gálát megelőzően, a többhetes, a lap hasábjain hétről-hétre megjelenő vitasorozatot összegzi, több szempontból is vizsgálva azt.

 

A Figyelő szakmai partnere a Dun&Bradstreet, mely nemzetközi adatbázisában 240 országban gyűjt adatot, 195 millió céget elemez. A TOP100-as lista kialakításához egyedi minősítési rendszerének keretében kockázatossági mutatókat rendel a cégekhez, amely jelzi az adott cég bedőlési valószínűségét, és a céggel létesített üzleti kapcsolat kockázatosságát is.

 

A TOP10:

 

1.       Mol Nyrt

2.       Audi Hungaria Motor Kft.

3.       Nokia Komárom Kft

4.       GE Hungary Kft

5.       Samsung Electronics Magyar Zrt

 

6.  Philips Magyarország

7.  E.ON Földgáz Trade Zrt

8.  Panrusgáz Zrt.

9.  Magyar Telekom Nyrt.

10. Tesco-Globál Áruházak Zrt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.