2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az egységes űrpolitika jelentős mértékben hozzájárul Európa gazdasági növekedéséhez

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52239"><img class="image image-preview" src="/files/images/espi.jpeg" border="0" width="172" height="80" /></a></span>Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a bécsi székhelyű Európai Űrpolitikai Intézetben (European Space Policy Institute - ESPI) ismertette a magyar elnökségi félév űrpolitikával kapcsolatos eredményeit 2011. július 19-én.

espiKovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a bécsi székhelyű Európai Űrpolitikai Intézetben (European Space Policy Institute – ESPI) ismertette a magyar elnökségi félév űrpolitikával kapcsolatos eredményeit 2011. július 19-én.

espiKovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a bécsi székhelyű Európai Űrpolitikai Intézetben (European Space Policy Institute – ESPI) ismertette a magyar elnökségi félév űrpolitikával kapcsolatos eredményeit 2011. július 19-én.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos eredmény a magyar elnökség részéről, hogy egy intenzív előkészítői munka során sikerült kialakítani a Versenyképességi Tanács új formációja, az Űrtanács működéséhez szükséges jogi kereteket és így megtartani a formáció első ülését is.

Az elfogadott tanácsi következtetések alapján a tagállamok egyetértenek azzal, hogy az űrtevékenység a növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez – így az EU 2020 stratégiához – jelentős mértékben képes hozzájárulni, ezért az egységes európai űrpolitika (European Space Policy – ESP) mielőbbi kialakítására van szükség a versenyképesség növeléséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési szakterületek bevonásával – mondta el Kovács Tamás Iván.

Az ESP legfőbb prioritásai közé tartozik a két zászlóshajó program, a GNSS (Globális Műholdas Navigációs Rendszerek), és a GMES (Globális földmegfigyelés programja) megvalósítása közösségi források bevonásával, mivel ezek a projektek mind a Naprendszer kutatása, mind az innováció, mind pedig a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából is hangsúlyosak – emelte ki a helyettes államtitkár.

Az eredeti várakozásokat messze felülmúlja, hogy a tanácsi következtetések tervezetét elfogadta a Tanács, nem kis mértékben annak is köszönhetően, hogy a magyar elnökség komoly erőfeszítéseket tett az ellentétes nézeteket valló tagállamokkal való kompromisszumos álláspont megtalálásáért – számolt be Kovács Tamás Iván.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.