2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A zene várost épít: Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12076"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_38.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span> <p>Miskolc az utóbbi években a zenekultúra egyik fellegvára lett. Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a „Bartók+ „ Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény önálló arculatát a Kárpát-medence és Kelet-Európa együtteseinek szerepeltetésével teremtette meg. 2008-ban az évente megújuló Bartók repertoár mellett a szláv operairodalom kimagasló műveit szólaltatják meg.</p><p>

 image1.thumbnail 38

Miskolc az utóbbi években a zenekultúra egyik fellegvára lett. Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a „Bartók+ „ Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény önálló arculatát a Kárpát-medence és Kelet-Európa együtteseinek szerepeltetésével teremtette meg. 2008-ban az évente megújuló Bartók repertoár mellett a szláv operairodalom kimagasló műveit szólaltatják meg.

 image1.thumbnail 38

Miskolc az utóbbi években a zenekultúra egyik fellegvára lett. Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a „Bartók+ „ Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény önálló arculatát a Kárpát-medence és Kelet-Európa együtteseinek szerepeltetésével teremtette meg. 2008-ban az évente megújuló Bartók repertoár mellett a szláv operairodalom kimagasló műveit szólaltatják meg.

Június 11 -22 között Miskolcon orosz, cseh, szlovák, lengyel szerzők művei csendülnek fel kiváló együttesek és szólisták interpretálásában.

 Az Operafesztiválon idén Csajkovszkij, Muszorszkij, Rahmanyinov, Sosztakovics, Prokofjev, Janacek, Dvorák, Smetana, Szymanowski és más ismert szláv zeneszerzők műveiből összeállított gazdag repertoár várja az operarajongókat. Kiváló szólisták közreműködése színesíti a programot. Itt szeretnék köszönteni a 70. éves Jevgenyij Nyesztyerenkot, a világhírű énekes több szállal kötődik Magyarországhoz. Fellépésre várják Polgár Lászlót, aki június 18.-án ad estet a Művészetek Házában. Tokody Ilona ária-és dalestjére a Miskolci Zsinagógában kerül sor.

 A nyitókoncert karnagya Alexander Vedernikov, a moszkvai Bolsoj zeneigazgatója.

 A rendezvény ideje alatt tíz operát mutatnak be, három előadás filmen tekinthető meg. A Fesztiválon most első alkalommal képviselteti magát a Magyar Állami Operaház a nagysikerű Jenufa színrevitelével, Marton Éva szerepkörére a világhírű Anja Silját sikerült megnyerni. Ez a mű a Játékszínben filmen is megtekinthető a Barceloniai Operaház előadásában. A Nagyszínház bérleti előadásaiban Bartók estet, valamint Csajkovszkij, Rahmanyinov, Muszorszkij és Sosztakovics műveket hirdetnek. Ugyanitt színre lép a „Három tenor", a koreai születésű Lee Yong-won,  az olasz Leonardo Caimi és Arturo Chacón Cruz személyében. A Nagyszínház a helyszíne a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház vendégjátékának. A Nemzeti Filharmonikusok Zenekar és Énekkar Sümegi Eszter, Fekete Attila és Fokanov közreműködésével ad hangversenyt. A Kassai Állami Színház Dvorák:  „Ruszalka" operáját viszi színre, a Moszkvai Helikon Színház a „Borisz Godunovot" és a „Kisvárosi Lady Machbet"-et mutatja be.

A balettművészet is rangos előadásokkal képviselteti magát. Négy balett est szerepel a programban, a kievi Ukrán Nemzeti Sevcsenko Opera-és Balettszínház a Nyári Színházban lép fel.

Bogányi Gergely koncertje, Horgas Eszter fuvolaművész előadóestje, az Amadinda együttes vendégjátéka, kamarazenekari koncertek is gazdagítják a repertoárt. A rendezők gondoltak a legifjabbakra is, bábelőadásokkal kívánják megnyerni a korosztály érdeklődését. A fesztivál ideje alatt számtalan színes utcai rendezvény várja az idelátogatókat.

A rendezvény tizenkét napját a szláv zenekultúra bemutatásának szentelik idén Miskolcon.

http://www.operafesztival.hu/

Tausz Anikó

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.