Lugosi Lugó László: STAIRSLugosi Lugó László: STAIRS

Az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból nyílik kiállítás 2008. október 8-án. a Balassi Galériában (I. Somlói út 51.)

 Lugosi Lugó László: STAIRSLugosi Lugó László: STAIRS

Az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból nyílik kiállítás 2008. október 8-án. a Balassi Galériában (I. Somlói út 51.)

A Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából idén már a tizenharmadik ösztöndíjas tölthet el két hónapot a francia fővárosban, hogy csakis a fotográfiai alkotómunkának szentelje az idejét. Az ösztöndíjasok névsorát tanulmányozva, egyetlen dologban mutatkozik rokonság közöttük.

Fábry Péter: Bastille Metro Megálló Paris 1997Fábry Péter: Bastille Metro Megálló Paris 1997 Mind kvalitásos fotográfusok. A legkülönfélébb stílusok, alkotói megközelítések, műfajok elkötelezettjei, s a mai magyar fotóművészetben jeleskedő összes nemzedéket reprezentálják. A tucatnyi fotográfus zöme csoportos és egyéni tárlatokon mutatott már be ízelítőt „párizsi munkáiból", ám vannak olyanok is, akiknek – különféle okokból – még egyáltalán nem láthattuk az idevágó műveit. Ezért határozta el a Balassi Intézet mint a magyar kultúra külföldi népszerűsítésében kiemelten fontos szerepet játszó intézmény, hogy csoportos tárlatot rendez a 12 ösztöndíjas műveiből október 8 és november 12. között az intézet budapesti galériájában. Ezt követően a – kifejezetten könnyű és biztonságos szállításnak megfelelően installált – hatvan képből összeállított tárlat anyagát a külföldi magyar intézetekben is körbeutaztatja.

A kiállító művészek (az ösztöndíj elnyerésének sorrendjében):

Balla András, Fábry Péter, Baricz Katalin, Halas István, Bánkuti András, Barta Zsolt Péter, Szabó Barnabás, Gáti György, Vancsó Zoltán, Lugosi Lugó László, Fekete András, Benkő Imre

A tárlat kurátora és a katalógus szerkesztője: Szarka Klára fotószakíró, újságíró-szerkesztő.

 

Gáti György: Lucien Hervé környezeteGáti György: Lucien Hervé környezete Halas István: Kívül-belülHalas István: Kívül-belül
Párizs 2004 aVancsó Zoltán: Párizs 2004 a Vancsó Z: KirakatVancsó Zoltán: Kirakat

A kiállítást október 8-án 17 órakor Petrányi Zsolt a Műcsarnok ügyvezető igazgatója és Albertini Béla fotótörténész nyitja meg. Közreműködik Orosz Zoltán (harmonika) és Horváth Kornél (ütőhangszerek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük