2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

AKADÉMIA BETEGSZERVEZETEKNEK

4 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/1011"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ejjel-nappal.thumbnail.jpg" border="0" alt="Éjjel nappal..." title="Éjjel nappal..." width="100" height="78" /></a></span>A civil szféra fejlõdésében mindig fontos szerepet töltöttek be a betegek gyógyítását, informálását és segítését célul kitûzõ szervezetek. Sajnos ma már a tenni akarás, a segítõ szándék önmagában gyakran nem elég. Egy betegszervezet akkor tudja sikeresen végezni tevékenységét, ha folyamatosan fejleszti ismereteit, használja például a kommunikáció és a marketing legújabb fogásait. </p><p> 

 éjjel nappal...A civil szféra fejlõdésében mindig fontos szerepet töltöttek be a betegek gyógyítását, informálását és segítését célul kitûzõ szervezetek. Sajnos ma már a tenni akarás, a segítõ szándék önmagában gyakran nem elég. Egy betegszervezet akkor tudja sikeresen végezni tevékenységét, ha folyamatosan fejleszti ismereteit, használja például a kommunikáció és a marketing legújabb fogásait.

 

 éjjel nappal...A civil szféra fejlõdésében mindig fontos szerepet töltöttek be a betegek gyógyítását, informálását és segítését célul kitûzõ szervezetek. Sajnos ma már a tenni akarás, a segítõ szándék önmagában gyakran nem elég. Egy betegszervezet akkor tudja sikeresen végezni tevékenységét, ha folyamatosan fejleszti ismereteit, használja például a kommunikáció és a marketing legújabb fogásait.

 

Ezek megismerését szolgálja a Lilly Hungária Kft. és a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület betegszervezeti akadémiája.

Kommunikáció és eseményszervezés, uniós és állami pályázati lehetõségek, betegjogi ismeretek, csak néhány téma azok közül, amelyeket megismerhetett annak a több mint 20 betegszervezetnek a vezetõje, akik részt vettek a Lilly Hungária Kft. és a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület betegszervezeti akadémiáján. ?A kezdeményezés célja azt volt, hogy olyan elméleti és gyakorlati információkat kapjanak az érdeklõdõk, amelyeket használva eredményesen alakíthatják át mûködésüket, továbbá még hatékonyabbá tehetik a betegeket segítõ tevékenységüket"-mondta el Dr. Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A betegszervezetek különösen fontos feladatot töltenek be, legyen szó akár a megelõzést támogató kezdeményezésekrõl, a súlyos, gyógyíthatatlan betegek lelki, anyagi támogatásáról, vagy a betegjogok érvényesítésérõl. Sajnos hiába fejlõdik erõteljesen a civil szféra, néhány pozitív példától eltekintve nincsenek meg annak lehetõségei, hogy a betegekért tenni akaró alapítványok, egyesületek átfogó, akár a népegészségügy szempontjából is hasznos programokat indítsanak és koordináljanak. A legnagyobb problémát ezen a területen is a forráshiány jelenti, de esetenként a megfelelõ szervezetfejlesztési és kommunikációs ismeretek hiánya is akadályozza a hatékony mûködést.

Az állami források egyre szûkösebbek és a vállalatok adományozási lehetõségei is az éppen adott gazdasági, iparági helyzettõl függenek. Így a szervezetek között jelentõs rivalizálás folyik a támogatói együttmûködések megszerzéséért. Az egyre szûkülõ piacon csak azok a szervezetek maradhatnak fent, akik képesek mûködésükbe integrálni a versenyszférában elengedhetetlen tudást. Legyen szó akár vállalati együttmûködésrõl, akár állami vagy uniós pályázatokról, ma már mindenhol elvárják a professzionális hozzáállást, sõt, számos uniós pályázat csak akkor nyerhetõ el, ha a beadott programhoz részletesen kidolgozott kommunikációs terv is társul.

Jelenleg nagyon ritkák azok a szervezett képzések, amelyek rendszeresen, vagy eseti jelleggel lehetõséget adnak a civil szféra képviselõinek mûködési területükön túlmutató ismereteik bõvítésére. Közös rendezvényeken, fórumokon ugyan megoszthatják egymással tapasztalataikat, azonban ez a hosszú távú sikerhez gyakran kevés. Az utóbbi néhány évben egyre több szervezet ismeri fel annak szükségességét, hogy olyan területeken, mint például a pénzügy, a pályázatírás, vagy a kommunikáció, tapasztalt szakembereket alkalmazzanak, azonban erre, a zömében betegekbõl és hozzátartozókból álló betegszervezeteknek nincs megfelelõ erõforrása. A megoldást, olyan, civil és vállalati összefogással megvalósuló események jelentenék, amilyen a mostani konferencia is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.